Melis Alphan

Kadına şiddete 10 taksit kolaylığı!

30 Temmuz 2018 Pazartesi

Alev 2016’da, 26 yaşındayken Ali ile tanıştı, görüşmeye başladılar.

Birkaç ay sonra bir akrabası Ali’nin geçmişte bir kadına tecavüz ettiğini ve olayın örtbas edildiğini ağzından kaçırınca Alev, Ali’den ayrılmak istedi. Ama adam Alev’in ailesiyle yaşadığı evin önüne geliyor ve oradan ayrılmıyordu. Mahallede söz olmasın diye Alev sonunda aşağı indi ve Ali’ye ayrılık kararının kesin olduğunu anlatmak için arabasına bindi. Adam torpidodan bir silah çıkardı ve Alev’in kafasına dayadı. Kadın inmek istedi, izin vermedi. Alev polisi arayacakken telefonunu aldı. Alev’i bir akrabasının evine götürdü ve ellerini bağlayarak onu önce kemerle öldüresiye darp etti, sonra ona tecavüz etti. “Şimdi ayrıl bakalım benden kolaysa” dedi.

Alev, hasta babası ve ailesi üzülmesin diye kimseye anlatamadı. Zaten Ali de, eğer birine anlatırsa veya polise giderse Alev’i yüzünü yakmakla, öldürmekle tehdit ediyordu. Alev, vücudundaki morluklar belli olmasın diye o yaz sıcağında günlerini uzun kollu kıyafetlerle geçirdi.

Ali bir gün geldi, “Nişan yapılacak” dedi. Adamın kuzeni de yanlarında, yüzük almaya gittiler. Ali yüzükleri Alev’in kafasına vurup “Artık biraz yüzün gülsün” deyince, Alev açtı ağzını yumdu gözünü. “Artık dayanamıyorum, aileme anlatacağım, polise gideceğim” deyince Alev’i zorla arabaya bindirdi; saçından sürükleyerek kadını yine o eve soktu. Ali’nin kuzeni bütün bunlara şahit oldu. (Alev daha sonra bu kuzeniz de şahit olarak dinlenmesini istemesine rağmen savcı tenezzül etmedi.) Adam Alev’e “Senin aklın başına gelmemiş” diyerek yine tecavüz etti. Yine kemerle darp ederek kadını kan revan içinde bıraktı. Alev polisi aradı. Telefonda “Beni öldürecekler” diye yakarırken, telefon bir sekretere bağlandı, o başkasına aktardı vs. Etraftan da çığlıkları duyup polisi arayanlar oldu ama polis gelmedi ya da çok geç geldi.

Nişan günü Alev, Ali’nin annesini karşısına aldı; oğlunun kendisine tecavüz ettiğini, şiddet uyguladığını ve kendisini tehdit ettiğini anlattı. Ali’nin annesinin cevabı “Oğlumun suyuna gideceksin. Ayrılmak istersen sana bunları yapar” oldu.

Nişanın ertesinde Alev, Ali’nin tecavüzü sonucunda hamile kaldığını öğrendi. Ali “Artık bağlarımız güçlendi. Benden asla ayrılamazsın. Nikâhımızı erkene alalım” dedi.

Hamile kadını  çekiçle darp etti

O ay Alev, Ali ile beraber kuzeninin düğününe gitti. Düğünde gelin Alev’i ısrarla piste çağırınca Alev birkaç dakika dans etti. Ali bunu görünce çıldırdı, “Kendini erkeklere mi göstermeye çalışıyorsun?” diyerek çekip gitti. Akşam Alev’in kapısının önüne geldi, kadını arabaya bindirdi, onu tenha bir yere götürüp arabadan çıkardığı sopa ve çekiçle -hamile olmasını bile umursamadan- darp etti. Alev’in kanaması başlayınca onu akrabalarının evine götürdü, oradan da hastaneye. Ali’nin akrabaları hastanede darp raporu yazılmasına müsaade etmediler. Alev ertesi gün darp raporu almak için yeniden hastaneye gitti. Artık Alev’in ailesi de hamile olduğunu ve Ali’den şiddet gördüğünü öğrenmişlerdi. Öfkeli bir halde Ali’nin babasını aradılar.

Ali’nin babası onları dükkânına çağırdı. Gittiklerinde, Alev’in kafasına silah dayadılar. “Bu kız bu çocuğu doğuracak. Yoksa kafasına sıkarız” dediler. Kalabalık, silahlı, tehditkâr bir aile karşısında Alev ve ailesi savunmasızdı.

Alev ve ailesi zoraki nikâha gittiler. Nikâh kıyılır kıyılmaz Ali’nin ailesi Alev’in saçından sürükleyerek kadını arabaya bindirmeye çalıştılar. Alev’in annesi “Ne yapıyorsunuz siz?” diye atılınca, kadını yerlerde sürükleyip darp ettiler. Araya nikâh memuru girdi, Alev’i onların elinden aldı ama nikâhı iptal etme yetkisinin olmadığını söyledi.
Alev savcılığa gitti. Olan biten her şeyi anlattı. Şahitler dinlendi. Bazıları tehdit edildiği için şahitlik yapmadı.

Davalar, duruşmalar derken, bu adam ne ceza aldı dersiniz?

İki kez kasten yaralama ve ölümle tehditten yaklaşık 10 bin lira civarında para cezasıyla yırttı. O para da 10 taksite bölündü.

Evliliğin tehditle gerçekleştiğine ilişkin evliliğin iptali davası hâlâ sürüyor.
Tecavüzden hiç dava açılmadı. Savcı yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Yani, yargının durumu bildiğimiz gibi.

Alev, çocuğunu aldırmak istese de, aldıramadı. Alev’in hayati tehlikesi olduğu için çocuğu almadılar.
En vahimi, kadınlara tecavüz eden, şiddet uygulayan bu adam mahkeme kararıyla düzenli olarak çocuğu alıyor, götürüyor, bazen vaktinde getirmiyor bile.
Aile Bakanlığı’na çağrımdır; lütfen devreye girin ve bu çocuğu bu adama yaklaştırmayın!
(Not: Yazıdaki isimler kadının güvenliği amacıyla değiştirilmiştir.)



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları