Cüneyt Arcayürek

Darbe!

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Beyefendiye göre, Gezi eylemleri darbe...
Oğlunun adının karıştığı rüşvet ve yolsuzluk olaylarını açığa çıkaran savcı ve polis operasyonları darbe...
Muhalefet bile gizli kapaklı darbe peşinde. Medya keza...
Kendi dışındaki her kesim darbeci, başarılarına dünyanın parmak ısırdığı beyefendiye göre bu olaylar hükümeti ve iktidarı elinden almaya çalışan darbe yapımcılarının, darbecilerin eseri.
Yıllarca ve hele son aylarda halkı bu iddia ile bir güzel uyuttu ve günlerden bir gün eteklerinde bir yığın rüşvet, yolsuzlukla hükümet eylerken, demokrasinin sindiremeyeceği dosyalarıyla 51.8 gibi düşük oyla Çankaya’ya çıkmayı başardı.

***

Vallahi billahi kardeşler; onca yıldır bu ülkede ne kadar darbe olduysa yakından izleyen, nasıl ve neden yapıldığı iddialarını birebir bilen ben; beyefendi RTE’nin kardeşi Gül’e tezgâhladığı darbeyi öğrenince şaşakaldım.
Nice kurmay subaylar bile bu denli ince hesaplara dayalı, AKP’de Gül’ü kendinden sonra genel başkan ve başbakanlıktan bertaraf eden bir darbe planını onca ay önceden kurgulayamaz. Darbeyi tam zamanında uygulamaya koyamazdı.
Kim ne derse desin ya da beyefendi lehine yorumlasın; son olay bal gibi siyaset örtülü sivil bir darbedir!
Zira sivil darbenin dik âlâsını RTE, 11 Ağustos günü öğleden sonra Gül’e indirdi.

***

Gül’ün genel başkanlık ve başbakanlığını engelleyen darbe, kendine göre elbette mantıklı nedenlere dayanıyor.
Geçen mayıs ayından sonra güya partinin geleceğini birlikte saptadıkları söylendiği sırada; RTE, Gül’ü her açıdan kolaçan ediyordu ve...
... İtiraf etmeliyiz ki partide en yakınında olanlar ve medyadaki biz saftirikler de Başbakan’ın o sıradaki bir cümlesinde gizlenen asıl amacı anlayamadık. O cümle:
Benden sonra içimizden (altını çizerek) -milletvekili olan- bir arkadaşımız başbakan ve parti başkanı olacak” diyordu.
Bu cümle olağan koşullarda gayet normal karşılandı ama...

***

... RTE’nin gerçek amacı yumurta kapıya geldiği zaman anlaşıldı.
Gül, görevi süresince kendisini izleyen muhabirlere vereceği veda resepsiyonunu üstünkörü nedenlerle iki gün önceye aldı ve gazetecilere şunu söyledi:
Cumhurbaşkanlığım bittiğinde şüphesiz partime döneceğim” dedi.
İlk bakışta bu açıklama beklenen bir açıklamaydı ve lakin aynı saatlerde dışarıya yansıtıldığına göre AKP Merkez Yönetim Kurulu, RTE’nin başkanlığında Başbakan’dan sonra parti patronunu ve başbakanı tayin edecek AKP büyük kongresi tarihini tartışıyordu.
Gül’ün açıklamasından yarım saat sonra “birisi” düğmeye basmış olacak ki, parti sözcüsü Hüseyin Çelik, hop basının karşısına çıktı.
Yeni genel başkanı seçecek AKP olağanüstü büyük kongresi 27 Ağustos günü toplanacak” dedi.
Bu tarihin hâlâ cumhurbaşkanı görevinde olduğu bir tarihe rast gelmesi; Gül’ün parti üyesi ve kongrede genel başkan adayı olmasını engelliyordu.
Sözcüye göre, yok canım, olur muydu öyle bir şey! Gül canları ciğerleriydi.
Kongre 27 Ağustos’a alındı. Neden? RTE’nin hâlâ başbakan iken partisinin geleceğiyle ilgili toplantıda hazır olma arzusundan başka ne olabilirdi?
Dün gazete manşetlerinde de sırıtan bu yalancı dolmayı kimse yemedi.
RTE, aylar önce planın ilk işaretini vermişti.
Şayet Gül’ün kendinden sonra genel başkan ve 2015’te milletvekili seçilerek başbakan olmasını isteseydi, MYK’de kongre tarihini, Gül’ün partiye dönüş tarihine, 28 Ağustos sonrasına denk getirebilirdi.

***

Gül’ü çoktan gözden çıkarmıştı RTE. Zira toplumda tepkiyle karşılanan kimi yasal ve idari uygulamalara Gül de karşı çıkıyordu.
Her yaptığına ve emrine evet denilmesine alışmış olan RTE, bu duruma dayanamıyor ama sesini çıkarmıyordu. Ta ki indireceği darbeye kadar!
RTE, kendinden sonra başı dik bir başbakan ve genel başkan yerine munis, her sözünü emir telakki edecek bir milletvekilini başbakan yapmak istiyordu. İsim çoktan kafasında hazır.
Gül sonuca şaşırdı mı?
RTE’nin karakter yapısını yıllardır ezbere bilen Gül, neden şaşırsın?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları