Cüneyt Arcayürek

Seçim Dersleri...

14 Ağustos 2014 Perşembe

Çankaya seçiminden kendi hesabına, ülkemizin demokratik yapısına ilişkin ders çıkaran, çıkardı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın değerlendirmesine göre ... örneğin RTE partinin bir numarası ise iki numara Abdullah Gül’dü.
Aylarca bu değerlendirmeye göre davullar çalındı.
RTE, Çankaya’ya çıkarsa, eee, doğal olarak iki numara Başbakanlık koltuğuna oturacaktı!
Hatta pek çok yoruma göre, RTE’nin, parti içinde güçlü bir isim ve çevresi olan Gül’ün başbakanlığını onaylamaktan başka elinde bir çare yoktu.
Başbakan, cumhurbaşkanı seçildi.
Gül’e de sen; iki numaralı koltuk ile umutlarını anı defterine yaz, 2015’teki genel seçime dek dokuz ay İstanbul Çamlıca’daki Boğaz’a nazır şahane köşk misali evde istirahat et, dedi.
Bir kardeşin diğer kardeşine yapabileceği, tabii kimine göre atacağı kazığın bundan daha âlâsı olamazdı.

***

Tabii Kayserili karı koca Gül’ler, veda resepsiyonunda en azından kırgınlık gösterecek nahoş bir renk vermediler.
Çok doğal karşıladılar Çankaya’dan gitmeyi de başbakan olmamayı da...
RTE’ye on beş gün sonra bırakacakları Çankaya Köşkü’nü gezdirdiler.
Böylece 28 Ağustos’taki devir teslimin ilk bölümü yapılmış oldu.

***

Muhalefet lideri iken diş bilediği, cumhurbaşkanı olursa asla, hani neredeyse kafamı kesseler diyecek ifadelerle Köşk’e çıkmayacağını söyleyen Süleyman Demirel; “devlette küslük olmaz” diyerek ilk fırsatta Köşk’e çıktı.
Resepsiyonda izlenen dostluk, kardeşlik, samimiyet gösterileri Demirel’in o sözünü kanıtlıyor.
Gidenle gelen -yazmaya elim varmıyoriki first laydi el ele, eşleri de düşman çatlatırcasına sürekli neşeli, yan yana poz verdiler.

***

İkinci ders: RTE’ye bir türlü dünya lideri sıfatının layık görülmemesinin ne kadar yanlış olduğunu, dün öyle söyleyenlerin bugün aksine içerikte konuşabileceğini kanıtlıyor.
RTE’nin son zamanlarda telefonlarına çıkmayan, kimi toplumsal olaylardaki demokrasinin temel kurallarına aykırı davranışlarını zehir zemberek sözlerle aleyhinde yorumlayan Başkan Obama ve yönetimi, dünkü gazetelerin yalancısıyız, cumhurbaşkanı seçilen başbakanı aramış ve aynı Obama...
... -lütfen sinirlerinize egemen olunseçimdeki başarısını kutladıktan sonra... kamuoyumuzda eleştirilen “balkon konuşmasını ‘çok’ beğendiğini, takdirle karşıladığını, RTE’nin cumhurbaşkanlığında Türkiye’yi daha ileri taşımak için tarihi bir fırsat yakaladığını” söylemiş!

***

Ha, tabii bir de bu seçimden ders çıkaramayanlar var.
Baş sırada ana muhalefetimiz geliyor. Bir araya gelip hem özeleştiri hem de yapılan hataları irdeleyip ders çıkaracaklarına… bir bölümü genel başkanı görevinden istifaya çağırıyor.
Genel başkan da o bir kısım milletvekilini günlerdir topa tutuyor. Genel başkan haklı olarak, seçim sonuçlarına bakarak istifa etmesini ve derhal kurultayı toplamasını isteyenlere, partinin saptadığı aday için bir gün olsun bölgelerinizde çaba göstermediniz. Yeterli imzayı toplayın, kurultayı toplayalım, diyor.
Fakat muhalefet yapan “arkadaşların pek çoğunu siyasete ben taşıdım” diyerek muhalefet yapanlara tarizde bulunuyor. Söz ve görüş özgürlüğünü geniş biçimde uygulayan tek parti olmakla övünen, kimilerini siyasete taşıdığı için o kişilerin bugün tersi söylem ve davranışlarda bulunamayacağını ifade eden bir tavır, genel başkana yakışmıyor.

***

Üstelik başka lider adaylarıyla mücadele etmekten mutluluk duyacağını söyleyen genel başkan; genel başkanlık mücadelesinin ancak kurultayda olacağını elbette biliyor ve öyleyse ve de...
...yeniden seçileceğinden kuşku duymuyorsa toplayın imzaları da kurultay yapalım diyeceğine...
....hodri meydan kurultayı ben çağırıyorum demesi gerekmez mi, gerekmiyor mu?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları