Olaylar Ve Görüşler

ODTÜ’lü olmaya övgü

16 Ağustos 2018 Perşembe

Çünkü onlar, Türkiye’de stadyumunda “DEVRİM” yazan tek üniversitenin öğrencileridir.

 

ODTÜ’de mezuniyet töreninde daha önce Yargıtay’ın suç olarak görmediği “Tayyipler Âlemi” karikatürünü içeren pankart taşıyan 3 öğrenci ile bunu aracında getiren bir öğrenci, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan 11 Temmuz’da tutuklandı. Ankara Basın Savcılığı, 4 ODTÜ öğrencisi hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan dava açtı. İddianameyi kabul eden Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, öğrencilerin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Avukatların bu karara yaptığı itiraz üzerine Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ağustos’ta 4 öğrencinin tahliyesine karar verdi.
Mahkeme kararında şu ifadeler bulunuyor: “Keza sanıkların konumu değerlendirildiğinde bu aşamada özel yetenek isteyen bir kaçma yoluna tevessül edebilecek bilgi ve maddi imkâna sahip olmadıkları gibi sıradan bir kaçma girişiminin adli kontrol imkânları ile önlenebileceği anlaşılmaktadır.”
Bu mahkeme kararında iki nokta dikkati çekiyor. Birincisi bu öğrenciler, özel yetenek isteyen bir kaçma yoluna tevessül edebilecek bilgiye sahip değillerdir. İkincisi maddi imkâna sahip değillerdir. Bunun üzerine birçok yorum yapıldı, bazıları çocuklara hakaret edildiğini söyledi, bazıları ise çocukların aşağılandığını. Aslında bu karar ODTÜ’lü çocuklara bir övgüydü.

Çünkü orada bilim ve ilim öğretilir
“Özel yetenek isteyen bir kaçma yoluna tevessül edebilecek bilgiye sahip değillerdir” gerekçesine bakalım. Doğru, onlar Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okudular. ODTÜ’de bilim verilir. Onların Türkiye’den kaçma planları yoktur, olamaz. Çünkü ODTÜ, özel yetenek isteyen bir kaçma yoluna tevessül edebilecek bilgiyi vermez, veremez. Çünkü bu üniversitede bu bilgileri verebilecek öğretim üyesi bulamazsınız.
Onlar Türkiye’den kaçmaz. Onlar Türkiye’nin daha iyi, daha iyi, çok daha iyi olması için çalışırlar, okurlar. Onlar sadece Türkiye için yaşarlar. Onlar Atatürk’ün çağdaş nesiller diye söz ettiği insanlardır. Onun izindedirler.

Dünyanın imkânını sunsanız da
“Maddi imkâna sahip değildirler” gerekçesine de bakalım. Doğru. Onlar öğrenci oldukları için maddi imkânları aileleri tarafından karşılanıyor. Maddi imkânları kısıtlıdır. Belki de hiç yok. Bu sebeple bir kaçış planını organize edecek maddi güçleri bulunmadığı mahkeme kararına yazılmıştır. Ancak, unutmayınız ki onlar ODTÜ öğrencisidir. Dünyanın bütün imkânlarını sunsanız Türkiye’den kaçmazlar. Kaçamazlar demiyorum. Kaçmazlar. Çünkü onların kalpleri Türkiye için çarpar.
Maddi imkâna sahip olmamaları onların umurunda değil. Çünkü dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde okumanın şerefine ulaşmışlardır. Onlar okullarından aldıkları bilim ile beslenirler. Beslendikleri bu bilim yuvası onlara memleketlerinden kaçmanın nasıl organize edileceğini öğretmez. Bu, onların akıllarına bile gelmez.

‘Devrim’ yazılı okul
Diğer bir husus ise, onlar için para nedir ki, gelecekte çok büyük miktarını bu özelliği olan bilim yuvasından (ODTÜ) öğrendikleri ile elde edecekleri satın alma aracı. Onlar gelecekte Türkiye’nin önemli insanlarından olacaklarını bilirler. Onun için para dertleri yoktur ve olmayacaktır. Çünkü onlar, Türkiye’de stadyumunda “DEVRİM” yazan tek üniversitenin öğrencileridir.  

RÜKNETTİN KUMKALE
Yeminli Mali Müşavir



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları