Kan akıtılan bayramlar Müslümanlar için kader, Allah’ın takdiri değil..

21 Ağustos 2018 Salı

Bayrama bugün giriyoruz, İslam dünyasında yarın gireceklerle birlikte hep birlikte hayırlı bayramlar kutlaması vazgeçilemez dilek, gelenek.. Gelin görün ki dünden, birkaç gün öncesinden gündeme girmiş haberler ve gelişmelerin bütününden, hiç de daha insancıl, yaşanası, Müslüman dünyasını olsun, kardeşlik duyguları içinde, sevinçli, bayram gibi yaşanacak, kutlanabilecek günlerimizin olabileceği gerçeği, umudunu paylaşamayacağımız gerçeği ile yüz yüzeyiz..
Hâlâ ülkemiz, İslam dünyasının çoğunluğunun yüz yüze kaldığımız gerçekleri içinde, Müslümanlığın kutsal inançları kapsamında yeri, anlamı olan kurban kesme gereğini yerine getirmede, hayvan haklarına yönelik bir dizi insanlık suçunu işleme vahşetinden arınmayı başaramadık. Göreceli duyarlı olma çabalarının, önlemlerinin alındığı ülkemizde, kurban edilecek hayvanlara işkence niteliğinde eylemlerin haberleri günlerdir medyamızın gündeminde. Bugün çocuklarımız için görüntüleri de çok sakıncalı, kanlı, vahşet sahnelerini en aza indirebilmek üzere, acemi kasaplardan uzak durulması, kaçak kesim yapılmaması, kurban kesmenin insancıl, ibadetten, gerçek, kutsal yardımlaşma amacından uzaklaştırılmaması için, olmazsa olmaz bir dizi önlemler zincirinin bilgilendirme amaçlı yayınları, ana haberlerde.
Yine çok uyarıcı yayınlar, dahası alınmış önlemler, trafik cezaları, duyarlılıklara karşın, bayram öncesi uzatılmış tatille birlikte yaşanan trafik kazaları, ölümlü kayıplar, ağır yaralılar, araç kırımı, trafik kazalarının sayıları, ilkellik boyutları verileri çok ürkütücü. Geleneksel seçmene de, yandaşlık güdülerimizin beslenmesine de çok sıcak gelen, genel kültürümüz, üretmeden, çalışmadan kazandırılmış harcama alışkanlıklarımızın ürkütücü sonuçları ile, bayramın ilk gününe giremeden yüz yüzeyiz. Amerika ile savaş halinden beter, tehdit, şantaj, ekonomik ambargo, kredi notlarımızın keyfi düşürülmesi, dövizin uçurulmuş yükselişinde, dış borç patlaması, akıl almaz sorunlar yumağındayız.. En ballı üreticiler bile içinde, çoğunluk orta, küçük boy işletmeler büyük krizin yuvarlanışında, ücretliler, tüm emeği ile geçinenler, emekliler, aile bütçesinden pay almak zorunda olan eğitimde, çocuklar, yardımla bakılacaklar için, yaşamsal tüketimlerin her alanında kaçınılmaz fiyat patlamalarıyla yaşam, gelecek tablosu kapkara..

***

Deliye her gün bayram hesabıyla uzatılmış tatille, umutlar iç turizme odaklanmış. Aslında gerçekle çoktan vurulmuş çoğunluk, iç turizmi memleketine gitme, akraba dayanışmasında mutluluk arama olarak anlamış. Aklı, gücü, yapabileceğine sığınma çaresini üretmiş. Yediği kazıklar, yolculuklarda ödenen bedellerle sınırlı.. Büyük kentlerin nasıl boşaldığı haberleri ile, şehir şehir boş otel bulmaya çabalayanlar, kısacık yollarda saatlerle trafikte sıkışıp kalanlar, bir çorba kâsesine uçuk paralar ödemek zorunda kalanların yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.. Özünde en çok piyasaların kapalı olması ile, oluşabilecek kriz soğumalarına umut bağlanmış yorumlar da cabası..
Kuşkusuz ülkemiz, İslam dünyası, Ortadoğu sıcak çatışmaları içinde, şimdilik medya güdülemesinde, bayram günlerimizin düşlerini yok etmeme, kırmama adına, çok boyutlu sansürlenen kanlı çatışmalardaki bayramlarda şaşmaz tırmanışlar en korkutucu, ürkütücü olanları değil mi? Kirli emperyal çıkarlar oyunlarında, bireylerin özgürleştirilmesi yalanları içinde, en çok oynanan oyun, kirli tuzaklar, alt kimlikler, ırklar soslu, dinler, mezhepler ağırlıklı, yoğunluklu yakın tarihler için İslam dünyası içinde kışkırtılmış iç savaşlar, bataklıklarında yaşatılanları değil mi?
Yıllardır inanmış Müslümanların sanki en çok, kutsadıkları, bayram günlerinde, iç savaşlar bataklıkları tuzaklarında birbirlerini boğazlama, kanını akıtmada vahşet neden, nasıl bu kadar artıyor? Sizi bilmem ama beni en çok bayram günlerinde yaşadığımız bu kanlı çatışmalarda düşülen tuzakların çaresizliği üzüyor, içimi acıtıyor. Bağışlanabilecek yanıtlar bulamıyorum.. Alt kimlikler, ırkçılık soslu, İslam dünyası özelinde patlama yaşatılan iç savaş bataklıklarında, en kirli, kanlı hesaplaşmaların bayram günlerine sıkıştırılmalarının provokasyon boyutlarının ne zaman algılanabileceği, görülebileceğinin umutsuzluğu ile birlikte..
Baksanıza bayram arifesinde, Amerika başta, emperyal çıkar odaklarının hepsinin birden parmaklarıyla kurulu tuzaklarda, IŞİD, El Kaide türevli terör örgütleri ile, ırkçılık soslu, yine kör inanç, yüzyıllar gerisinin aşiret bağları da içinde, alt kimlikler rengârenk, yeni kanlı çatışmaların başrollerinde terör örgütlerinin topu birden sahnede, kan akıtma yarışını başlattılar bile..



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sallanan piramit 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları