Cüneyt Arcayürek

Bir Bardak Soğuk Su Lütfen...

20 Ağustos 2014 Çarşamba

Bugün varılan ve de anayasa hukukçularını derin hayrete sürükleyen sonuçlar neden yadırganıyor? Bu ülkede, RTE’nin bugün varmayı istediği sonuçları çok önceden, daha başbakan iken ve cumhurbaşkanı seçilir seçilmez tek bir cümleyle özetlediği neden unutuluyor, anlamak olanaksız.
RTE’nin cumhurbaşkanı seçilir seçilmez anayasa emri gereği derhal partisinden ve milletvekilliğinden istifa etmesi, yerine geçici mi olur sürekli mi olur, artık onun paşa gönlüne kalan bir başbakan ataması gerekiyor.
Bu anayasa emrini anımsatan açıklamalara, yorumlara verdiği kısa yanıt, bugün varılan anayasa ve yasalara aykırı davranışlarının özeti.
Şöyle demişti anayasa gereklerini anımsatanlara:
“Hadi işinize be!”

***

Yani? Ne anayasa be! Bunlar eski Türkiye’de kaldı.
Başladığını ilan ettiğim yeni Türkiye’de anayasada, yasalarda benim söyleyeceklerim, emrettiğim uygulanır!
Ne emrettim? Ayın 28’ine kadar ben başbakan ve parti genel başkanıyım.
Öyleyse? Bu süreçte hem cumhurbaşkanı hem de başbakan olarak saptadığım kurallar geçerlidir! O kadar!
Bu gerçek ortada iken hâlâ bu ülkenin yetiştirdiği anayasa hukukçularının anayasayı bir kenara fırlatıp atmamı istemeleri, hâlâ açık biçimde anayasa ihlali diye ilan etmelerinin beş paralık değeri yok benim indimde, demek istiyor.

***

Zaten anayasa ihlali olduğu resmen kabul edilse de hangi savcılık bu durumla ilgili girişimlere bulunabilir, lütfen söyleyebilir misiniz?
Bu emrivakiler karşısında ilmin, savcıların eli kolu bağlı.
Hâlâ elinden bırakmadığı yürütme olanakları Bay RTE’nin anayasa suçu işlediğini açıklayacak ve RTE hakkında yasal gerekleri yerine getirecek bir babayiğit veya babağitler var mı ortada?..
RTE’nin yeni Türkiye’de anayasada demokratik gelenek ve kuralları ben ne söylüyorsam odur diye özetlediği, anayasa ihlallerini anımsatanlara hadi be işinize dediğine ses çıkarmayan, sindiren bir toplumdan ve aydınlar camiasından RTE’ye aykırı düşecek eylemler beklemek, fuzuli bir olasılık ummak oluyor.
Her söylediğine ufak tefek eleştirilerden gayri dünyada ve içeride ses getirmeyecek, yalnız mevcut anayasadaki geçerli hükümleri muhtereme anımsatmanın da hiçbir yararı yok!
Toplum bu zavallı görüntüsüyle RTE’nin yeni Türkiye namıyla yutturduğu tek adamlığını pekâlâ kabullenmiş ve sindirmiş bir görüntü, bir izlenim veriyor artık.

***

Bu hallere düşeceğimiz, demokrasiyi; Atatürk’ün bin bir çaba ile kurduğu ülkeyi aydınlığa, çağdaşlığa yönelten, yüzü Batı’ya dönük bir cumhuriyet yerine…
...RTE temsil ettiği, özendiği Arap ülkelerine benzeyen şeriat rejimini kısmen de olsa, anayasa tanımaz davranışlarıyla Batı’ya değil, Doğu’ya dönük uygulamalarıyla gerçekleştirdi.

***

Anayasa benim ve söylediklerimdir diye ve ne yazık ki toplumun şapka çıkardığı davranışlarına itirazları, anayasal gerekleri anımsatmak artık bir engel değil. RTE’nin davranışlarını tersyüz edecek bir olanak kalmadı.
Bu durumu evet tersyüz edecek ne bir toplumsal hareket ve ne de bir ana muhalefet partisi var ülkemizde..
Gerçek demokrasiye bir gün, hatta RTE ile kavuşacağımızı hayal edenler, bu hayallerinin üzerine afiyetle bir bardak soğuk su içsinler gayrı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları