Cüneyt Arcayürek

Gelecek Umurunuzda ise...

21 Ağustos 2014 Perşembe

Son derece sağlam bir kaynak:
Görev süresini tamamlayan Cumhurbaşkanı A. Gül, hiç kuşkusuz RTE’nin zaten 27... Ağustos’ta açıklayacağı kafasındaki genel başkan ve başbakanı açıkladı:
Ahmet Davutoğlu!
Bir süredir kulislere yansıyan bu isim yadırganmadı.
Dışişleri Bakanı da yeni görevini en sağlam isimden, Bay RTE’den daha önce öğrendiği için çoktandır başbakan olacağını soran ve söyleyenleri doğrulayan tebessümlerle karşılıyor.
Gül ise basının da katıldığı son resepsiyonda Bülent Arınç’ın yeni yetmeler diye tanımladığı grubun kendisine gösterdiği terbiyesiz davranışları saygısızlık diyerek eleştirdi.
Oysa Gül gibi geçmiş yıllarda bulunduğu konuma benzer koltuklarda oturanların alttan gelen, partide söz sahibi olacak bir noktaya gelebilmek için kendilerinden öncekileri defterden sildiklerine tanık olmadı mı?
Şimdi 9 ay sonraki seçimden sonra olağan AKP Kongresi’nde başbakanlığa ve genel başkanlığa gelebileceği umuduyla İstanbul’a göç ediyor.
Dokuz ay sonraki gelişmeleri bugünden tahmin edecek kişisel olasılıklara bugünden şans tanımanın ne kadar anlamsız ve geçersiz olduğunu Gül gibi deneyimli bir siyasetçinin öngörmesi ve...
.. tarihe partinin kurucusu, ilk başbakanı ve cumhurbaşkanı diye geçebileceğini düşünmesi ve hesaplaması... yaşamını bu olasılığa göre düzenlemesi gerekmez mi?

***

Bakıyorum da medyadaki haberlere, Davutoğlu’nun tabii patronu Cumhurbaşkanı ile başbaşa vererek ya da eline tutuşturacağı hükümete şu isimler girecek diye haberlerden geçilmiyor.
Unutmamak gerek: Bir defa 62. Cumhuriyet Hükümeti, RTE’nin başbakanı olduğu 61. Hükümet’in devamı olacak.
Zaten açıklanacak olası bakan isimleri bu kanıyı kuvvetlendiriyor.
30 Ağustos’ta huzurunuzda sadece başbakan adının değiştiği yeni bir hükümet!

***

Zira RTE, yeni başbakanı ve atayacağı bakanları, daha önceki icraatını tamamlamak ve kafasındaki yeni Türkiye modeline ait yeni projeleri uygulamaya sokabilmek için... çoktaan saptadı.
RTE için atayacağı yeni başbakanı ve bakanlar listesini açıklamak yalnızca bir formaliteden ibaret!
Hazırlamakta olduğu haber verilen hükümet programı da...
RTE’nin öngöreceği içerikte yazılacak olan program, yeni başbakan tarafından Meclis’e okunacak.
Bu, RTE açısından vakit yitirmek ama neylesinki bu anayasal gerekleri yerine getirmek zorunda.
Merak ediyorum; yalaka basın ve hatta büyük özveri göstererek RTE, kendisinden sonraki genel başkan, başbakanı yalandan da olsa yeni bir umut diye alkışlayacak mı acaba?

***

Yeni hükümette yer alacak mı bilmiyorum ama şu an Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay, hükümetin daha önce tepkiyle karşılandığı için duraksadığı bazı uygulamaları yeni hükümetin duraksamaksızın yerine getireceğini açıkladı.
Örneğin İmralı ile RTE hükümeti doğrudan görüşmeler yaptığını sürekli reddetti.
Ama Atalay, yeni hükümet programında barış sürecinin devamında bu olguya son verileceğini açıkladı.
O kadar ki İmralı ayrı bir devlet, Apo’da o devletin sanki saygıdeğer bir başkanıymış, yeni cumhurbaşkanının olası icraatını onaylaması gerekiyormuş gibi...
...RTE’nin cumhurbaşkanlığında barış sürecinin daha hatta daha verimli adımlarla devam edeceği güvencesini İmralı’ya gidecek HDP heyeti aracılığıyla ileteceklerini açıklamalarına ekleyebiliyor.

***

Yeni Türkiye kafası ile bu ülkenin yadırganacak daha nerelere sürükleneceğini hesaplayın gayrı...
Tabii ülkenin ve demokratik rejimin geleceği umurunuzda ise...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları