Erdoğan-Davutoğlu Seçimlerinde.. Yasalar, Hukuk Ayaklar Altında

23 Ağustos 2014 Cumartesi

YSK’nin seçim sonuçlarını açıklaması ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğinin kesinlik kazanmasıyla başbakanlık, AKP başkanlığının düşmesi, tarafsız olması kâğıt üstünde kaldı.
Erdoğan üçü bir arada görev, yetkilerini fiili güçle kullanırken 10 gün sonra toplanan AKP-MYK’ye başbakan, parti başkanı yetkileri ile katılmakla kalmadı. Bu iki görev için de Davutoğlu’nun atandığını ilan etti.
Davutoğlu, Erdoğan’ın açıklamasıyla AKP örgüt çatılarının eğilimleri alınmış olarak üçü bir arada güçleri üzerinde tutan Erdoğan’ın sonuç kararıyla, 21 Ağustos tarihinde fiilen hem başbakan, hem de AKP başkanı olarak ilan edildi. Kutlamalar başladı, dahası evine giderken Başbakanlık korumaları da eşlik etti. Dün Erdoğan-Davutoğlu ikilisi birlikte cuma namazı kıldı. Atatürk’ün seçildikten sonra gittiği camiyi seçme özeni gösterdiler.
Oysa henüz aday. Davutoğlu, 27 Ağustos’ta yapılacak AKP kongresinde, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hâlâ elinde tutacağı başbakanlık, parti başkanı şapkalarıyla katılacağı bu kongrede seçilecek. Atama iradesi, yasal-hukuksal adaylık, seçilme kalıplarına uydurulacak.

***

Erdoğan’ın başbakanlık, parti başkanlığı, seçilmiş yeni cumhurbaşkanı, ilerisi için ilan ettiği başkan, başkanlık sistemi dayatmalarıyla, AKP’nin istenen yeni hükümetinin de kurulması garantilenecek.
Her şey iradeleri doğrultusunda tıkırında yürüyor olmalı ki... Dün Meclis Başkanlığı, bir gün sonrası için Meclis’in açılışı çağrısını yaptı. 28 Ağustos günü Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı görevi devir-teslim töreni var...
AKP yandaşlar korosu anayasal, yasal maddelerin açık hükümlerini yok sayarak, Erdoğan’ın yasal tarafsız görev yükümlülüklerini, Davutoğlu’nun kâğıt üstünde bir gün önce başbakan, parti başkanı seçilmesinin sonrasında başlatmaktalar...
Böylece 29 Ağustos’ta Erdoğan’a görevi teslim edecek olan AKP kurucusu, her dönem Erdoğan’ın önünü açmış, Köşk’te AKP iktidarlarına onay yükümlülüğüne sadık kalmış Gül sadece harcanmıyor.
Davutoğlu hükümeti, parti başkanlığı süreçlerini Erdoğan şimdiden isim isim belirleyerek, gelecek için de ipleri sıkı sıkı elinde tutmak istiyor. Zaten Davutoğlu’nun hukuken ancak adaylık için geçerli seçilmesini, başbakan, parti başkanı atamasını ilan ettikten sonra ikilinin parti merkezinde aralarında bir toplantı yapmaları ilginçti.
Yandaşlar, medya güdülemesi kampanyalarında, dün koro halinde, AKP’nin, daha doğrusu Erdoğan’ın liderlik yürüyüşünde, yeni, önemli bir dönemeci aştığının muştusunu veriyorlardı.
Bir adım ileri seçimlere kadar Davutoğlu hükümetinde çok fazla değişiklik olmayacağının bilgisini veriyorlardı. Erdoğan ile Davutoğlu hükümeti arasında uyumlu bağ için Erdoğan’a en sadık bir iki isim eklenecekti...
Sonrasında Davutoğlu hükümetinin, kuşkusuz Erdoğan ile uyumlu, Erdoğan’ın karizmatik liderliğine gölge düşürmeyecek başarısı çok önemli olacaktı. Seçimlerde Erdoğan’ın gönlündeki başkanlık sistemi, anayasal değişikliğe gidilebilecek başarı çok önemliydi.
Davutoğlu hükümetlerinin Erdoğan’ın liderliği, önündeki engellerin kaldırılması yolunda ilk önemli görevleri arasında cemaatle hesaplaşma, iki yıl öncesine kadar sürmüş iktidarları kadrolarının temizlenmesi olacaktı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bayram benim neyime? 9 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları