Arif Kızılyalın

EURO 2024 Almanların, etçiler şampiyonası bizim!

28 Eylül 2018 Cuma

UEFA’nın Nyon’daki genel merkezinin toplantı salonu. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahibini sadece 3-4 dakika içinde açıklanacak. Son sunumlar bir kez de kamuoyuyla paylaşılıyor. Almanya’nınki tamamen profesyonelce bir stüdyo çalışması. Tribüne oynamışlar belli ki, oy kullanacak ülkelere yönelik bayraklı taraftarlı, süslü bir görüntü zinciri. Uwe Seeler’den, Bierhoff’a, Löw’den Höeness’e birçok yıldız da nostaljik kapsamda anı tazelettiriyor. Ve Alman kafilesinin sözcüsü pozisyonunda oturan Bayern Münihli Philipp Lahm’ın görüşleri: “Biz bu şampiyonayı hak ediyoruz...”
Sonra Türkiye’nin sunumu. Lig maçlarından kopyalanan görüntü buketi. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor triünleri. Quaresma, Kuyt, Drogba’nın golleri, Anadolu teması. Güzel bir ‘montaj’ çalışması. Acaba stüdyoya hiç mi girilmedi diye düşünürken, araya bir Boğaz Köprüsü, ardından Marmaray tüneli. Ve Nusret. Evet, yanlış okumadınız, et restoran zincirinin sahibi Nusret Gökçe, Türkiye’nin 2024 futbol tanıtımının final golünü attı, ama kendi kalemize!
Galiba bizimkiler yanlış anlamış olayı. Eğer “Avrupa Et Ürünleri Şampiyonası”na aday olsak Nusret doğru isim, ama biz futbolla ilgili bir organizasyona adayız, etçinin orada ne işi var! Daha sormuyorum, bu tanıtım ekibinde niçin Tugay Kerimoğlu, Hamit Altıntop - Halil Altıntop kardeşler, Nuri Şahin, Nihat Kahveci, Tuncay Şanlı, Bülent Korkmaz, Selçuk İnan, Oğuzhan Özyakup yok diye..
Galiba, onları da danışmanlığımızı yapan Londra merkezli Ting-Tang firması istememiş. Tıpkı, Mesut Özil olayını kaşımamamızı istedikleri gibi, “Futbolcu olmasın..” demişlerdir belki. Allahtan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Ampute ve Kadın Ulusal Takım kaptanları gibi futbol yüzleri vardı da durumu kurtardık.
Bir çift söz de Sn. Cumhurbaşkanı ve Bakan’a; gerçekten Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vergi, ücretsiz ulaşım, bedava stat gibi büyük kozların kullanılmasına izin verdi EURO 2024 için. İki makam da çok çalıştı, ama keşke insan hakları ihlalleri için de bir iki adım atsalardı. Mesela, OHAL’i bahane edip gencecik insanları slogan attıkları için hapse göndermeseydik! Yoksa, futbol tutkunu, 80 milyonluk dev bir nüfus, maket statla da, bozuk ekonomiyle de olsa 2024’ü alabilirdi, Ama birşeyler fena halde eksikti!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları