Olaylar Ve Görüşler

Yakıcı gerçekler gündeme gelmiyor

18 Ekim 2018 Perşembe

Cumhurbaşkanı dindar ve kindar gençler yetiştirmek istiyor. Dindarı anlıyoruz ama neye karşı kindar? Açıkca bu kin Cumhuriyete ve laikliğe karşı olmak değil midir?

Türkiye halkının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanı yeterince tanımadığı kanısındayım. Onun öncekilerden farklı bir insan olduğunu anlıyor. Başlıca dayanağı İslam dini ve inançlar olan ve çoğunluğu biyolojik yaşam sürdüren milyonlarımız, yıllarca uzak bırakıldığını düşündüğü kutsal inançların onun tarafından ve onun müdahalesi ile yeniden topluma mal edildiğini düşünerek ona büyük bir güçle ile bağlanıyor. İyi anlamadığı, aslında öğrenmediği İslam, halkımızın, çaresizlikler, haksızlıklar, yoksunluklar karşısında başlıca umudu ve güvencesidir. AKP iktidarının İslam tutkunluğu büyük bir tarihi, ulusun varlığını, çağdaş ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ni ikinci plana düşürmektedir. Bunu bilge kişi Doğan Kuban Bilim Teknoloji dergisindeki yazılarında çok detaylı anlatıyor. Türkler İslamın doğuşundan çok önce devlet kurmuşlar, İslam dünyasında Atatürk’ün öncülüğünde, çağdaşlığı laikliği benimseyen ilk ve tek ülkeyi yaratmışlardır.
* Boğaziçi Üniversitesi’nde konuşan Erdoğan bu üniversiteyi yerli ve milli olmaya davet ediyor. Bunu yapmadıkları için onları eksik buluyor. Üniversitelerin evrensel niteliğini, fiziğin, kimyanın matematiğin yerli ve millisi olamıyacağını unutuyor. Ya da bunu hiç öğrenmemiştir. Boğaziçi fikir kulubü öğrencileri, ‘Türkiye siz değilsiniz’ başlığı ile çok çarpıcı bir cevap yazıyorlar. Göreve çağırdığınız Boğaziçililer yani bizler Cumhuriyet çocuklarıyız. Üniversite tarihinde olduğu gibi bugün ve gelecekte de cumhuriyet kazanımlarının, eşit yurttaşlık mücadelesinin ve laiklik ve bilimin öncüsü olmaya devam edeceğiz.
* Türkiye halkının yüzde 50 civarında oyunu alan Erdoğan’ı yakından tanımalıyız. Cumhurbaşkanı dindar ve kindar gençler yetiştirmek istiyor. Dindarı anlıyoruz ama neye karşı kindar? Açıkca bu kin Cumhuriyete ve laikliğe karşı olmaktır. Emine Erdoğan 90 yıllık enkazı kaldırmakta olduklarını söylemiştir. Erdoğan ve eşi kadar açık konuşamayan yandaşlar. kininizi içinizde saklayın demişlerdir. Bakınız Erdoğan gönlündekini nasıl ifade ediyor.

Eğitim modeli
* “İçimize sütü bozuklar, kanı bozuklar sızdı. 1923’te 650 yıllık çınara darbe yaptılar, cumhuriyet kuruldu. Koskoca imparatorluk yerine itibarsız bir devlet. Şunu bilinki 6 asır 3 kıta, yedi iklime nasıl hükmetti isek Allah’ın izniyle yeniden 3 kıta 7 hükmedeceğiz. Bunalımın temelinde İslamsız inşa edilmiş bir dünya düzeni var. Yeniden ve İslamcı olarak inşası için insanlık yeni fetihlere muhtaçtır. Bütün ders kitaplarının Kuran’a göre bir daha yazılması gerekir. Türkiye cumhuriyetinde eğitim, materyalist ve Batıcı niteliği ile bir bölmek ve yok etmek için dayatma özelliği taşır.”

Kayıplarımız büyük
Bu günlerde yolları ayrılan liderlerden Abdullah Gül de İslamcılıkta Tayyip Erdoğan’dan geri kalmaz. “Cumhuriyet miadını doldurmuştur. Artık İslami esaslar getirilecek, İslama aykırı yasalar değiştirilecektir” onun sözleridir.
Demek ki Laik Cumhuriyet Atatürk çağdaşlığını, laikliği aydınlanmayı koruyamamış, arka arkaya iki cumhuriyet laiklik karşıtı inancını akla bilime üstün tutan iki politikacı lider, halkın oyları ile cumhurbaşkanı olmuşlardır. Türkiye’nin AKP iktidarı ile daha nerelere sürükleneceğini, cumhuriyetçi güçlerin ne kadar, nasıl karşı koyacağını görüp yaşayacağız. Kayıplarımız büyük. Onları telafi etme yeniden uygar çağdaş aydınlanmacı, akla bilime öncelik veren bir ülke olabilir miyiz? Yaşayanlar görecekler. Ben 90 yaşımı sürerken umutlu olmaktan hiç vazgeçmiyorum.

Prof. Dr. Coşkun Özdemir



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları