Yurtsever kamuculuk

20 Ekim 2018 Cumartesi

Kamu hukuku, kamu çıkarı, kamusal alan, kamusal eğitim, kamu sağlığı...
Bütün bu tanımlar yok sayılır oldu.
Bireylerin tek bireye neredeyse tapındığı bir ortamda, kamudan söz edebilme cesareti gösterenler hâlâ var.
Örneğin, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, “Kamucu Tavır” adlı bir dergi çıkarmaya başladı. Konfederasyon Başkanı Mehmet Balık’ın ifadesiyle “tüm sosyal hakların piyasanın hizmetine açıldığı, vatandaşların kamusal alan içinde müşteri konumuna düşürüldüğü bir rejime” vardık.
Birleşik Kamu-İş Araştırma Merkezi adına Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, yaptıkları kamu çalışanları gerçeği araştırmasını şu sonuca bağlıyor:
Neoliberal politikalar, 16 yıllık kesintisiz siyasal iktidar, kamunun tasfiyesi, kamu personel rejiminde esnekleşme ve güvencesizleşme, kamu emekçileri üzerinde yıkım, erozyon ve aşınma olarak ortaya çıkmaktadır. Tüm bu koşullara rağmen, bu yıkıma belirli ölçülerde direnmeye çalışan ve memleketin kamucu-aydınlanmacı mirasına sahip çıkan kamu emekçilerinin varlığı önemlidir.
O kamu emekçilerine göre, Türkiye’nin temel sorunları, hukukun siyasallaşması, insan hakları ve demokratikleşme ile laikliğe yönelik tehditler...
Yani kamunun çalışanları kendilerinden önce kamuyu, ülkeyi önemsiyorlar.
Biz buna “yurtseverlik” diyoruz ve bu niteliğe bireyci liboşlarda pek rastlanmıyor.

Söz
Kemal Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’den alıntıyla “yalan söyleyen, mevki hırsına kendini kaptırmış” yöneticilerin elinde, ülkenin harap düşeceğini söyledi.
Hacı Bektaş Veli’nin izinden giden ozanlardan İlhami’nin bir nefesi de şu di-zeyle başlar: “Kendi noksanını bilip arif ol

Fatiha
Kayseri’de, mezarlık girişinde, Milli Savunma Bakanı, emekli Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın adına yapılan cami, kentteki cenaze namazlarını trafik açısından rahatlatacakmış.
Akar’ın görev süresinde casusluk cemaatinin orduya nasıl sızdığına ulusça tanıklık etmiştik. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin laik disiplinine rahmet okutmuş birinin adını taşıyan camide her Allah’ın günü Fatiha sesleri ile ruhunu temizlemek istemesi anlaşılabilir bir şey olmalı...

Bariyersiz CHP’li
Ankara Haber Müdürümüz İklim Öngel, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a sormuş:
- Sağ seçmenden oy almak için Altı Ok yeter mi?
Yaşar yanıtlamış:
-Altı Ok’taki ilkeler olmazsa olmaz.
Fethi Yaşar, kökten bir CHP’li, iyi bir siyasetçidir. Seçmenle güçlü bağlar kurabilme yeteneğine sahiptir. Sağcıdan da, solcudan da oy almayı başarır. Bütün bunları, altı oku “bariyer” filan saymadan, parti ilkelerinden sapmadan yapmaya özen gösterir.
Bir örnek CHP’lidir Fethi Yaşar.

Medeniyet dedikleri
Saray’daki ses, teknoloji üretmek gerektiğini söylemiş ve eklemiş: “Teknolojik gelişmelerin ilk aşaması hayal edebilmektir.
Siyasi İslamcılar, Batı’nın uygarlık ilkelerini reddeder, teknolojisinden yararlanmayı öncelerler.Cumhuriyet devrimine karşı duruşları da, “Doğu’nun üstyapı kurumları dursun, Batı’dan yalnızca ‘medeniyet’ dediğimiz teknolojiyi alalım” temelinde yükselir.
Yanıldıkları nokta, aklın özgürleşmesi olmadan hayal kurulamayacağıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları