Emeklilikte yaşa takılanlar

28 Ekim 2018 Pazar

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Ekim’de emeklilikte yaşa takılanlar için; “Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde bu yükü nasıl milletin sırtına yükleriz” dedi. Bunun üzerine Ayşe Teyze mesaj yollamış, diyor ki; “Ankara ve Marmaris’teki sarayları, uçakları, danışmanları, makam araçlarını geçtim, 3 milyon Suriyelinin bakım masrafı kime yükleniyor?” Ayşe Teyze konuyu gayet güzel anlamış…
Cumhurbaşkanı bir de üstüne emeklilikte yaş mağdurları için; “bunların milletin sırtına getirdiği yük yılda 27 milyar lira” deyince, benim de aklıma bazı sorular geldi:
Soru 1 - Bunlar dediğiniz emeklilik hakkı kazananlar, bu milletin ferdi değil midir?
Soru 2 - Laf milletten açılmışken; ülkeye kabul edilen Suriyelilere 35 milyar dolar harcandığını söylüyorsunuz. Bunun TL karşılığı 200 milyar ediyor. Sizin hesabınızla emeklilik hakkını kazananların yükü 27 milyar lira. Emeklilik hakkını kazanan kendi vatandaşlarınızdan 27 milyar lirayı esirgerken Suriyelilere 200 milyar lira harcamak hakkaniyetli midir? Suriye uluslararası terör saldırısı altındayken Emevi Camii’nde namaz kılma politikası(!) yerine, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması için yardımcı olsaydık da Suriyeliler kendi vatanlarında nargile içseydi, biz de kendi vatandaşlarımızın kazanılmış haklarını verseydik daha iyi olmaz mıydı?
Soru 3 - Madem ekonomik kurtuluş savaşı var; neden Cumhurbaşkanlığı maaşı 1 Ocak 2019 itibarıyla yüzde 26 zamla 59 bin liradan 74 bin 500 liraya çıkartıldı? Bu durumda 2019 yılında asgari ücret dahil, memur, işçi, emekli ve bütün kademelerde çalışanlar da en az yüzde 26 zam hatta daha üstünü alacak mıdır?
Soru 4 - Cumhurbaşkanı Erdoğan 46 yaşında emekli olmuş. Bir Cumhurbaşkanı kendisi 46 yaşında emekli olurken emeklilik hakkı gelenlerin hakkını iptal edip 65 yaşa çekmesi adaletli midir? Milletvekili seçilenler ise iki yıl içinde emekli olmaktadır, peki bu adaletli midir?
Soru 5 - Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nden hedeflenen sayıda araç geçmediği için geçen yıl 3.1 milyar lira zarar etti ve bu ödemeler halkın sırtına yüklendi. Bu durumda keşke bu yanlış yatırım tercihlerini yapmasaydık da otobüslerde 2-3 saat yolculuk yaparak işlerine gitmeye çalışan vatandaşlarımızın aylık bin lira civarındaki emeklilik haklarını tanıyabilseydik dediğiniz oluyor mu?
Soru 6 - Cumhuriyet gazetesinde iki gündür belgelendirildiği üzere, imar oyunları ile sadece İstanbul’da yaratılan 240 milyar liralık konut rantı milletin sırtına yük değil midir?

Yabancılardan alınmayan vergi
Türkiye’de borsada alım satım yaparak kazanç sağlayan yabancılardan bu kazançları için alınan vergi oranı sıfır. Borsada yabancıların payı yüzde 65. Yani çoğunluğu yabancıların elinde olan borsadaki hisse alım satımlarından oluşan kâr eğer yabancıysanız hiç vergilendirilmiyor. 2017’de borsa, yatırımcısına yüzde 47 oranında kazandırmış. Yabancı şirketlerin bono kazançları da hiç vergilendirilmiyor. Yabancılar finansal kazançlara hiç vergi vermezken bütün vergi yükü vatandaşta! Ulaşımdan, yani benzin ve mazottan alınan vergi yaklaşık yüzde 180. Zengin veya yoksul, toplumun bütün kesimi bu yükü üstleniyor. Doğalgazda vergi yüzde 20. Elektrikte yüzde 21. Yüz liralık cep telefonu faturasının 47 lirası vergi. Hatta ÖTV’nin KDV’si alınıyor! Yani verginin vergisi alınıyor! Daha saysam yer yetmez. Ve son; Soru 7 - Emeklilik hakkı kazanıp ayda alacağı 1.000 liranın hesabını yapmak zorunda olan vatandaşımız, Cumhurbaşkanı’nın deyimiyle; “millete yük oluyor” da borsadan, faizden, çeşitli finansal oyunlardan para kazanan rantiyeciler vergi vermeyince o yükü millet üstlenmiş olmuyor mu?
Ben cevapları biliyorum da siz ne cevap vereceksiniz onu merak ettim…
EN BÜYÜK BAYRAM, CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN. SONSUZA KADAR YAŞATACAĞIZ… HİÇ UĞRAŞ- MAYIN, BİZ KARARLIYIZ…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Karagöz ile Hacivat 2 Aralık 2018
Osman Kavala olayı 27 Kasım 2018
Çizgi nedir? 25 Kasım 2018

Günün Köşe Yazıları