Salon yoksa da müzik var

20 Kasım 2013 Çarşamba

MARTHA ARGERICH VE GIDON KREMER KONSERİ 29 KASIM’DA
>Martha Argerich’in adı dünya piyano tarihinde gelmiş geçmiş en ünlü piyanistlerle anılır. 70 yaşını geçtiği halde inanılmaz bir enerji, müzikalite ve tuşesiyle çağımızın en büyük piyanistlerinden birisi.
Geçen pazar Milliyet gazetesinde çıkan “Konser Salonlarında Görüntü Var Ses Yok” başlıklı soruşturmadaki yakınmalara karşın İstanbul’da, bu beğenmediğimiz salonlarda dünyanın en ünlü müzikçilerini konuk etmeye devam ediyoruz.
24 Kasım Pazar’a kadar yeni açılan Zorlu Center’da New York müzikallerinden Jersey Boys sahneleniyor. Zorlu Center, müthiş donanımlı salonlarıyla İstanbul’dakilerden çok farklı, sanki New York’ta bir merkez. Ama biz İstanbul’da var olan diğer salonlarda ne yazık ki akustik yoksunluklara karşın bakın kimleri dinleyeceğiz:
26 Kasım’da İKSV çağımızın en büyük piyanistlerinden Martha Argerich’i ünlü kemancı Gidon Kremer ile buluşturuyor. Sanatçılar Rus besteci Mieczyslaw Weinberg’in (1919-1996) yapıtlarını; Beethoven’in N. 8, Op 30 ve No. 10, Op. 96 iki sonatını çalacaklar.
Önceki iki yıl içinde üst üste Boğaziçi Üniversitesi’nde konuğumuz olan Martha Argerich Türkiye’ye ilk kez gelmişti. Daha önce Türkiye’de hiç çalmamasını bazı politik ilkelere bağlıyordu. Boğaziçi’nin kampusunda onu konuk ettiğimizde, kentin merkezinden ve 5 yıldızlı otellerin lüksünden uzak, doğanın içinde, öğrencilerin yanında ve Albert Long Salonu’nun sınırlı kapasitesine karşın doğal akustiğinde ağırlamıştık. Bu kez İstanbul’da daha profesyonelce ağırlanacak. Kentin merkezinde beş yıldızlı otelde kalacak ve Lütfü Kırdar Kongre-Sergi Sarayı’nın 2000 kişilik salonunda çalacak. Martha Argerich’in adı dünya piyano tarihinde gelmiş geçmiş en ünlü piyanistlerle anılır. 70 yaşını geçtiği halde inanılmaz bir enerji, müzikalite ve tuşesiyle çağımızın en büyük piyanistlerinden birisi. Onun tersine Türkiye’ye pek çok kez gelen ve hemen her gelişinde bir çağdaş besteciyi de programına katan kemancı Gidon Kremer, İstanbul için bu tarihi konserde müthiş bir “duo” oluşturacak.
27 Kasım’da İşSanat’ta Gidon Kremer’in kurucusu olduğu, dinamizmiyle ünlü Kremerata Baltica topluluğu İtalyan Konçertoları çalıyor. Solist ve şef, Macar trompetçi Gabor Boldoczki. Onu daha önce Fazıl Say’ın Trompet Konçertosu’nda çok beğenerek dinlediğimizi anımsıyorum. Aynı gece Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Salonu’nda Camerata Salzburg solistleri orgcu Anne Marie Dragosits solistliğinde J.S.Bach’tan Mozart ve Haydn’a uzanan klasik bir program sunuyor.
28 Kasım’da Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 15. yıl kutlaması için dünya sahnelerinin en gözde tenorlarından Roberto Alagna’yı konuk ediyor. Soprano Roxana Canstantinescu ile söyleyeceği programda iki Fransız bestecinin operalarından seçmeler var: Massnet’nin Werther’i ve Bizet’nin Carmen’inden düet ve aryalar. Sacha Goetzel yönetimindeki BİFO ise Uvertür, Intermezzo ve Prelüd’lerde topluluk olarak heybetini gösterecek, 15. yılını kutlayacak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları