Cüneyt Arcayürek

Biçare!

02 Eylül 2014 Salı

Yeni Türkiye biçimlenmeye başladı.
12’ncinin üstelik 30 Ağustos Zaferi’ni kutlamak amacıyla gece verdiği resepsiyonda düne kadar siyasal konular üzerinde konuşmayan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, üstüne üstlük çözüm süreci gibi ulusal bir konuda;
“sürece ilişkin yol haritasını bilmediklerini, o çalışmaların içinde bulunamadıklarını, bu konuda her şeyi gazetelerden öğrendiklerini” söyledi basına.
Bu bir kırılma noktası.
Hesaplanmış bir açıklama. Zafer Bayramı günü.
30-35 yıldır onca şehide, maddi manevi kayıplara karşın çözüm sürecinin olası yol haritası askerden neden gizleniyor?
Orgeneral Özel, şayet diyor kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gerekeni konuşuruz.
Kuşkusuz kimi yaptırımları da beraberinde getirmesi olasılığını anımsatıyor, akla getiriyor bu sözler.

***

Çözüm sürecinden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kuşku yok o sıradaki Başbakanı’ndan aldığı talimat ya da olurla, süreçle ilgili yol haritasını TSK’ye bildirmedi.
Bu tutumun amacı neydi?
Bu sorunun mutlaka akla yatkın biçimde yanıtlanması gerekiyor.
Yoksa akla gelen ve zaten akıllardan bir türlü çıkmayan olası sonuçların gerçekleşmesini beklemekten başka yapacak bir şey kalmıyor.
Çözüm sürecinin zaten İmralı ile görüşerek geliştireceklerini açıklamıştı Beşir Atalay.
Bu, PKK’ye bölgede özel siyasal statü tanımaktan tutun da bölünme olasılığına kadar uzanacak çizgiyi düşündürüyor.
Ulusal muhalefet partileri ile süreçte alınacak yolu konuşup uzlaşacakları, onaylatacakları yerde İmralı’daki binlerce insanımızın katili cani ile iç barışa yol almayı düşlemek.. ulusal bütünlükten birliğe ve barışa dek her şeyi ayağa kaldırmayı ön plana almak demektir.
Asker AKP hükümetlerinin kapıkulu değildir.

***

Sivil otorite çözüm konusunda kararlar alır; bu kararları askere bildirir. Asker de bu emirleri yerine getirir diye okumuş kimi yalaka aydınlar yazıyor, açıklamalar yapıyorlar.
Adamların demokrasi anlayışı, ulusal konularda ilgili devlet kurumlarıyla birlikte çalışmayı günümüzde yürürlükte olan sözüm ona RTE icadı demokrasiye uygun buluyorlar elbette.
Yukarıdan alınan emirleri, ilgili kurumların derhal sorgusuz sualsiz yerine getirmesi gerektiğine inanıyorlar.
Ama işte asker, komutanları Genelkurmay Başkanı sesini yükseltti. Halka yürüdüğü açıklanan ucu açık, bölücülük dahil nereye varacağı bilinmeyen süreçte neler olduğundan haberleri olmadığını açıklayıverdi.
Hukuk yılının açılış törenine katılmıyorsa 12’nci, ben de katılmam diyerek Çankaya’nın emrinde olduğunu bir kez daha kanıtlayan yeni Başbakan AD, bu konuda verilen soru önergesini ne zaman yanıtlayacak acaba?
Bu gerekçe ve nedenle; köprülerin altından çok sular geçtikten, PKK ve İmralı hedeflerine vardıktan sonra Başbakan TSK ile ilgili Meclis’e verilen bu soruları yanıtlar herhalde!

***

Dün manşetlerde Almanya’dan sonra ABD ile İngiltere’nin de Ankara’yı, bilumum yetkilileri dinlediği haberi vardı.
ABD Ulusal Güvenlik Kurulu NSA, Türk hükümetleri ile PKK’ye karşı derin ortaklık kurarken diğer yandan Ankara’yı gizlice dinledi.
Nasıl mı? Ankara’da büro kurdu. Çok sayıda PKK’linin öldürülmesini sağlayarak bizi uyuturken getirdiği araç gereç ve birimlerle en üst düzeyde sivil ve askeri yetkilileri dinledi.
Hem de bizim gizli örgütün gözü önünde!
Bakanlardan biri de MİT’in Almanları dinlemesini önermez mi?
Güler misin ağlar mısın; bu biçareliğe?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları