Mustafa Kemal Ulusu

Futbolumuz nasıl kurtulur?

19 Kasım 2018 Pazartesi

Türk futbolu neden bu halde? Değerli okurlar, sevgili futbolseverler; bunun nedenini benim ağzımdan bizzat duymak istiyorsanız lütfen YouTube’da 19.06.2013 tarihli ‘M. KEMAL ULUSU, Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurul konuşması’nı izleyiniz. Bakınız, 5 yıl kadar önce TFF Genel Kurulu’nu oluşturan Süper Lig başkan ve yöneticileriyle 2 ve 3. Lig başkanları, amatör kulüp temsilcileri, faal olmayan eski hakemler, eski A milli futbolcularla A Milli Takım teknik direktörleri, eski TFF başkanları, Profesyonel Futbolcular Derneği, TMOK üyeleri, FIFA ve UEFA İcra Kurulu üyeleri gibi tüm futbol ailesinden teşekkül eden bu 300 kişilik topluluğa, kürsüye çıkıp cesurca neler söylemişim? Hele hele tüm delegasyona, “Konuşsanıza arkadaşlar, haksız mıyım?” söylemime karşı kimsenin çıkıp konuşamaması, ne denli gerçeklere değindiğimi gösteriyordu aslında.
Bu konuşmamı dinledikten sonra şöyle gözlerinizi kapatın ve düşünün. Tam 5 uzun yıl geçmiş ve benim yaptığım tenkitlerden yola çıkılıp düzeltilen tek bir şey var mı? Siz karar verin. Eminim benim gibi sizler de ‘maalesef yok’ diyeceksiniz.
Neden mi? Zira konuşmamın en sonunda yaptığım çok önemli tavsiyem ‘es’ geçilmişti de ondan!
O gün bu konuşmamı yalnız 300 kişilik futbol ailesine adeta ‘futbol senatosu’na yapmadım; devletin en üst düzey futbol yetkililerine, beni TV’leri başında az da olsa dinleyenlere ve de ertesi günü bu konuşmayı tek dile getiren Cumhuriyet Gazetesi ve sosyal medya okurlarına hatta devlet büyüklerine de yaptım.
Şimdi görüyorsunuz; bakınız bu konuşmam tarihe geçti ve ben de 5 yıl sonra diyorum ki: “Neden beni hatta benim düşünce yapımdaki değerli futbol adamlarını dinlemediniz de Türk futbolunu bu hallere getirdiniz?
Milli maç haftasındayız. Kimsenin milli maçla ilgisi yok. Bunları da bırakın tüm Digitürk maç yayınlarını alanlar iptal ediyor (ben dahil).
Maçlara, önemlileri hariç giden sayısı iyice düştü. Kulüpler iflasın eşiğinde. Futbolcu, basketbolcu hatta çalışanların maaşları, taksitleri ödenemiyor; özetle tam bir kaos ve fiyasko... VAR dediler şimdi de “VAR’ı biz de dinleyelim. VAR’a inanmıyoruz” demeye başladılar. Ben söylemiştim bu daha başlangıç. Ligin sonuna doğru siz VAR’ı göreceksiniz. VAR MI? YOK MU? Biz Avrupa ülkelerinin o profesyonel üst düzey eğitimine ve spor anlayışına maalesef sahip değiliz. Evet, naçizane tavsiyem; acilen bir Türk Futbol Şûrası toplanmalı (hatta Turgut Özal’ın yaptığı gibi devlet büyüklerinin başkanlığında olması çok daha iyi ve ciddi olur). Bu şûrada ‘TFF yasası acilen değişmeli ve TFF Genel Kurul yapısı da ekonomik siyasi güçlerden kesinlikle etkilenmeyecek kişilerden oluşmalıdır’ kararı çıkmalı ve de derhal uygulanmalıdır. Bu genel kurul yapısında kimler olmalıdır? Onu da sonra bir yazımda sizlerle paylaşırım.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tarihi sınavdayız 3 Nisan 2020
Sınıfta kaldık 27 Mart 2020

Günün Köşe Yazıları