Gülengül Altınsay

Batan gemi

20 Aralık 2018 Perşembe

Real Madrid’de yıllarca forma giymiş ama yaşı gereği uzatmaları oynamaya başlamış Pepe’yi alıyorsunuz. Ve sisteminizi değiştirip ona göre kuruyorsunuz. Çünkü Pepe’yi almak için sattığınız Marcelo farklı özelliklere sahip bir oyuncu. Modern futbolun modern stoper örneği. Şimdi zaten Şampiyonlar Ligi’nde Manchester City ile aynı grupta olan ve gruptan çıkma başarısı gösteren Lyon’un stoperi.
Buna karşın Pepe ve sonradan alınan Vida uzun top atan oyuncular. Oyun kurma özellikleri neredeyse yok. Buna bir de orta alanda yaratıcı oyuncu sayısındaki azalmayı eklerseniz oyun sisteminin akıcı ve derinlemesine paslardan vazgeçip, daha çok kanatlardan uzun toplara evrilmesi kaçınılmaz.
Kanatları kullanmak tabii ki çok önemli. Ama sadece kanatları kullanmaya kalkarsanız kanatlara diğer oyuncuların katkısını ekleyemezseniz son derece kopuk, sonuca gitme yüzdesi düşük ve kolay önlem alınan bir oyun çıkar ortaya. Geçtiğimiz sezon özellikle Cenk’in gönderilmesinin ardından ikinci yarı ve bu sezon Beşiktaş’ın ligdeki başarısızlığının nedeni işte bu oyun sistemindeki değişiklik. Ve buna bağlı olarak ortaya çıkan dağınık, kopuk futbol.

Pepe yanlış tercihti
İşin özü Pepe’nin alınması için Marcelo’nun gönderilmesi hataydı. Ve sonra oyun sistemini değiştirmek de. Yönetim sürekli “Satamazsak nasıl futbolcu alacağız” diyor. Almayın zaten. Tam tersine elinizdeki futbolcuları tutmaya bakın. Bu kadar sirkülasyonun takıma da kulübe de bir faydası yok. “Pepe’yi getirdik, Quaresma’yı getirdik” deyip taraftara hoş görünmek için bunca kayba gerek yok.

Bir sakatlık var
Sürekli transfer yapmak ancak iyi yönetilmeyen kulüplerin yaptığı bir şey. Beşiktaş ise iki yıl üst üste şampiyon olan takımı birer birer yok ediyor. Ve gidenler gelenleri aratıyor. Sanki batan geminin malları paylaşılıyor. Son giden Pepe. Üstelik sözleşmesi bitmeden sezon ortasında yollanıyor. Bonservisi eline veriliyor, buna karşın alacakları siliniyor.
Oysa ki sezon başı 10-15 milyon Avro’luk teklifler olduğu ama yönetimin buna razı gelmediği söylenmişti. Şimdi hiç kâr etmeden zarardan kâr ederek yollandı Pepe. Pepe’nin gideceği yer mutlaka ayarlanmıştır ve mutlaka iyi bir imza parası alacaktır. Bu arada birileri de buradan muhtemelen nemalanacaktır. Yani bu alışverişte zararı olan sadece Beşiktaş Kulübü gözüküyor. Ama bize sunulan Beşiktaş’ın Pepe’ye ödenecek paradan kurtularak müthiş kâr ettiği.
İyi o zaman; futbol şubesini tümden kapatın, kimseye para ödemezsiniz ve böylece acayip kâr edersiniz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Semih vakası 28 Mart 2024
Yeniden nefret 22 Mart 2024
Suç getirende? 17 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları