Arzu Süzmen

2018'in moda anları

24 Aralık 2018 Pazartesi

Hayat, “an”lardan oluşuyor, moda sahnesi de öyle… 2018 yılı, sokaklarda gerçekleşen protestolardan defilelerde verilen mesajlara kadar önemli anlara şahit oldu.

KIRMIZI HALIDA SİYAHA BÜRÜNMEK

Renklerle ilgili yapılan çalışmalara baktığımızda görürüz ki, siyah mevcut koşullara “hayır” diyebilmenin rengidir. Siyah rengi hayatlarında ön plana koyanlar, inatla direnenlerdir.
2018 Ocak ayında gerçekleşen 75. Altın Küre Töreni’nde Hollywood yıldızları, sinema sektöründeki cinsiyet eşitsizliğine siyah giysileriyle “hayır” dedi. Time’s Up (Zaman Doldu) hareketi; Meryl Streep, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Emma Stone, Salma Hayek, Penelope Cruz, Natalie Portman tarafından desteklendi.

Angelina Jolie, siyahlar içinde kırmızı halıda

YEME KÜRKÜM, YEME!

Yeterince yedin, yetmedi mi? Yeterince yer aldı ölü hayvan bedenleri podyumlarda, ışıklar altında. Artık kürk kullanımı için de, “zaman doldu.”

2018 yılında kürk karşıtı protestoların ve sosyal medyadaki tepkilerin de etkisiyle Chanel, Versace, Gucci, Michael Kors, Burberry gibi lüks markalar kürk kullanımını sonlandıracaklarını, teknolojik gelişmelerle kürke alternatif arayacaklarını duyurdu.

Maison Margiela’nın Kreatif Direktörü John Galliano, “Günümüzde bir ürün değil, firmanın takdir edilecek etik uygulamalarını satın almak istiyoruz” derken, kürk kullanmayacak markalara dâhil oldu. İngiliz Moda Konseyi de Londra Moda Haftası’nın 35 yıllık tarihinde ilk kez 2018 yılından itibaren kürk kullanılmayacağı açıkladı. Bakalım markalar verdikleri sözün arkasında duracak mı?

KRALİÇE MODA HAFTASI’NDA

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 2018’de ilk defa bir defileye katılarak moda dünyasına sürpriz yaptı. Londra Moda Haftası’nda İngiliz tasarımcı Richard Quinn’in defilesini izlerken kraliçeye Amerikan Vogue Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour eşlik etti.

Bayram değil, seyran değilken kraliçenin defileye katılması, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması halinde tekstil sektöründe yaşanacak muhtemel krize karşı İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından yapılan birPR çalışması olarak yorumlandı.

 

Richard Quinn- Sonbahar 2018 Koleksiyon’ndan


AYKIRI GELİNDEN AYKIRI GELİNLİK

Kraliçeyi anmışken, İngiliz Kraliyet Ailesi’ne birçok açıdan “aykırı” olan Meghan Markle’ın aykırı gelinliğinden bahsetmemek olmaz.

2018’in Mayıs ayında Prens Harry ile evlenen ABD’li oyuncu Meghan Markle, İngiliz basınında yer alan haberlerin aksine Fransız Givenchy Haute Couture’dan sade, ipek bir gelinlik seçti. Her ne kadar gelinliğin tasarımcısı Clare Waight Keller İngiliz olsa da, Fransız bir moda evini ve sadeliği tercih eden Markle’ın gelinliği, yılın en çok konuşulan “moda ters köşesi” oldu.

HADİSE’NİN SEÇİMİ

45. Altın Kelebek Ödülleri’nden sonra herkes, Hadise’nin kovboy şapkalı kombinini eleştirdi. Oysa Hadise’nin ödül gecesi için seçimi basit bir kovboy şapkasından ibaret değildi. Hadise, “Sıfır Tolerans” klibinin RTÜK tarafından erotik bulunarak yasaklanmasını, Dior’un ilk kadın Kreatif Direktörü Maria Grazia Chiuri’nin kadın dayanışmasını destekleyen, güçlü kadınlardan ilham aldığı koleksiyonundan bir kombinle protesto etmeyi seçmişti.

YAŞAMINI YİTİREN TASARIMCILAR
Hubert de Givenchy, Judy Blame, Kate Spade gibi moda dünyasının ikonik tasarımcıları 2018’de yaşama veda etti.

Hubert de Givenchy, Audrey Hepburn ile

Hayat, “an”lardan oluşuyor, moda sahnesi de öyle… Seyretmekle yetinmemeli.

 

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları