Olaylar Ve Görüşler

Kamu düzeni ve terör suçları

28 Aralık 2018 Cuma

Terörden önce, terör sırasında ve terörden sonra da, tüm kamu kurum ve kuruluşları, terörü önleme ve temizleme görevlerini titizlikle ve önemle yerine getirmeli ve kamu düzenini sağlamalıdırlar; çağdaş hukuk devletinden beklenen de budur.

Kamu düzeni, bir devletin ve toplumun güvenlik, düzen ve huzur içinde bulunması, kamu hizmetlerinin aksamadan görülmesi ilkesi ve kuralı, olarak tanımlanmaktadır.
Kamu düzenini bozan etkenler ise; suç teşkil eden, en çok da, terör suçu oluşturan eylemlerdir.
Günümüzde, kamu hizmetlerinin görülmesi ve kamu yararının sağlanması için gerekli olan kamu düzeni, devlet kadroları ve diğer kamu kuruluşları tarafından, anayasa ve diğer kanunlarla sağlanmakta, böylece çağdaş hukuk dev leti anlam kazanmaktadır.
Türkiye’de bu konuyla ilgili, 17.2.2010 tarih ve 5952 sayılı ‘Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilatı ve Görevleri Hakkında Kanun’ yürürlüğe girmiş olup; görevler ve yetkili kurum ve kuruluşlar belirtilmiştir.

Çağın kırımı
Türkiye’de ve dünyada, büyük zararlara neden olan bu çağın belası (kırımı) olan terör suçları, nedir ve nasıl önlenir? Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı sitesinin ‘Tarihçe’ bölümünde: Türkiye’nin kırk yılı aşkın uzun terörle mücadele geçmişinde bütüncül bir terörle mücadele stratejinin bulunmadığı ve terör sorununa sivil bir perspektiften bakan bir kurumun olmadığı hususu ciddi bir eksiklik olarak sürekli dile getirilmiştir.

İnsani boyut
Ülkemizdeki demokratikleşme adımlarına uygun olarak terörle mücadele alanında güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal ve psikolojik tedbirlerin geliştirilmesi ve insani boyutun ihmal edilmemesi gerekliliği ortaya çıkmıştır’ denilmektedir.
12.4.1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 1. maddesinde; “Terör, cebir ve şiddet kullanılarak... Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü eylemdir’ diye tanımlanmıştır.

Terörün önlenmesi
Toplumsal açıdan;
Türkiye’de aile yapısına ve olanaklarına uygun nüfus planlaması yapılarak, aile içinde ve okulda, sevgi, saygı ve akla dayanan eğitim verilerek çocukların olumlu insanlar olarak yetişmeleri sağlanmalıdır.
Bölgelerin ve ailelerin ekonomik alanda kalkınması ve refah düzeylerinin yükselmesi için devlet tarafından yatırımlar yapılarak, üretime ağırlık veren işletmeler kurulmalı, insanların fakir ve işsiz olmaları önlenmelidir.
Kamu düzeninin korunması (operasyonel) açısından ise;
Terörden önce, terör sırasında ve terörden sonra da, tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları, Terörü Önleme ve Temizleme görevlerini titizlikle ve önemle yerine getirmeli ve kamu düzenini sağlamalıdırlar; Çağdaş Hukuk Devletinden beklenen de budur.  

Av. Mehmet Ali OĞAN
İTÜ. (E.) Hukuk Danışmanı



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları