Olaylar Ve Görüşler

OKURA MEKTUP...

29 Aralık 2018 Cumartesi

Gazetemizin “gerçek sahibi” değerli okurlarımız, bu yazıda sizlerin yönelttiği şikâyet, öneri ve isteklerinize yönelik yanıtları bulacaksınız.
• Öncelikle Cumhuriyet’in yayın çizgisine yönelik eleştirilerden başlayalım. Bu konuya, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya yazılarında, katıldıkları birçok programda yanıt verdiler. Coşkun ve Küçükkaya, gazetemizin çizgisinin, yol haritamızın Cumhuriyetin kurucu felsefesi olan aydınlanma devrimleri olduğunu vurguladılar. Bu çizgi bazı dönemlerde kısa ararlıklarla kesintiye uğrasa da okurun ve çalışanların direnişiyle yeniden eski çizgisine kavuştu.
İyi bir okur, desteklediği gazetenin aynı zamanda iyi bir denetleyicisi olandır. Cumhuriyet okuru da her zaman “iyi bir okur” olduğunu göstermiştir. Okurun denetleyici niteliği, yapıcı eleştirisi bizler için yol göstericidir.
• “Cumhuriyet gazetesinin fiyatının neden bu kadar pahalı” olduğu sorusu bizlere yöneltilen en büyük eleştirilerden. AKP iktidarı ile daha da palazlanan neoliberal politikalar sonucu neredeyse kamunun elindeki bütün kurumlar satıldı, özelleştirildi ve kapatıldı. Türkiye kâğıt ithal etmek zorunda kaldı. Bir ABD Doları 7 TL’yi gördü. Elbet de bu fiyat artışı bütün medyayı olumsuz etkiledi. Hayatın her alanında iğneden ipliğe her ürüne sürekli zam yapıldı, binleri aşan firma konkordato ilan edebilmek için sıra bekliyor.
Cumhuriyet bir holding gazetesi değildir, arkasındaki güç yalnızca okurları ve savunduğu değerleridir. Yönetim değişikliğinden kısa bir süre önce yapılan son zam vakıf yönetimimizin de içine sinmemektedir.
• Gazetemizin 2. sayfasına yazı gönderen değerli yazarlarımız, bu sayfanın editörü olarak yazıların en fazla 3 bin 500 karekteri geçmemesi gerektiğini anımsatmak istiyorum. “Görsel” kullanılabileceği de düşünülerek yazıların çok uzun tutulmaması daha rahat okunabilmesine de olanak sağlayacaktır. Okurlarımızın uzun köşe yazısı ve haberlerden şikâyetçi olduklarını da yeri gelmişken anımsatmakta fayda var.
• Ülkemizin çeşitli cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler tarafından sorunlarına ilişkin gazetemize gönderilen mektuplar, özenle değerlendiriliyor ve değerlendirilmeye devam edilecektir. Bazı okurlarımızın gazetemizin çeşitli sayılarının kendilerine gönderilmesi istemi de karşılanmıştır.
Gazetemizin okura yönelik “anket, araştırma” istemi ise yönetim tarafından değerlendirilecektir.
• Okurlarımız tarafından sık sık sorulan ve eleştirilen terör örgütü PKK kısaltmasının neden Pe -Ke- Ke biçiminde okunarak ek verildiği konusuna da bir açıklık getirmek gereği duyduk:
Türkçede tüm sessiz harfler ‘E’ ünlüsü ile okunur kuralı uyarınca, tüm kısaltmalarda okunan son harfe göre ek verilmektedir. Gazetemizde Türkçe dilbilgisi kurallarına elimizden geldiğince özen göstermekte ve Türkçemizin doğru kullanılmasına önem vermekteyiz.
Ömer Asım Aksoy’un hazırladığı “Yazım Kılavuzu”; Nijat Özön’ün hazırladığı “Büyük Yazım Kılavuzu” dışında TDK sitesinde Ses, Harf ve Alfabe seçeneğinde verilen harflerimizin nasıl okunacağı ile ilgili kuralı uygulamaktayız.
• Gazetemizin yönetiminin yeni yılla birlikte yapacağı düzenlemede TV’lerin akış programı, milli piyango, Loto, Toto, küçük bulmaca, yurt sayfası, hayvan hakları gibi sayfalarına yer açmak için çalışma yaptığını da sizlerle paylaşmak isterim.
Değerli okurlarımız, sizlerle mektuplaşmaya, sizlerin eleştiri, öneri ve isteklerini yanıtlamaya devam edeceğiz.
Gelecek mektuplarımızda buluşmak üzere 2019 yılınızı en içten dileklerimle kutluyor, başta ülkemiz ve dünyaya barış getirmesini diliyorum.  

CENGİZ YILDIRIM



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları