Olaylar Ve Görüşler

‘Çift dikişli’ tahliye gereksinimi

10 Ocak 2019 Perşembe

Cumhuriyet savcısına mahkeme tarafından verilen tahliye kararına karşı itiraz yetkisi tanınması CMK’nin özgürlük yasası olma ruhuna ve hukuka aykırı bir düzenleme olmuş ve çift dikişli tahliye kavramını hukukumuza getirmiştir.

En son Eren Erdem hakkında mahkemece verilen tahliye kararı daha uygulamaya geçemeden savcının itirazı sonucu numaraca bir üst mahkeme tarafından itiraz kabul edilerek Eren Erdem hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu ne demektir biliyor musunuz?
Eren Erdem cezaevinden tahliye edilecek. (Tahliye edilmesi şart) Tahliyeden sonra polis ya da jandarma yakalama kararı gereğince yakalama işlemini gerçekleştirecek ve Eren Erdem yeniden adliyeye getirilerek mahkeme önüne çıkarılarak yeniden tutuklanacak ve cezaevine yeniden gönderilecek. Tuhaf ve CMK açısından yadırgatıcı bir durum bu.
Aslında 2005 yılında yenilenen CMK aslında bir özgürleşme yasası olarak lanse edilmiş ve özgürlüğe verilen önem gereği tutuklamaya ve tutukluluğun devamına ilişkin kararlara, ilgililerine itiraz hakkı tanınmasına karşı mahkemelerin tahliye yönündeki kararlarına, Cumhuriyet Savcıları tarafından itiraz hakkı tanınmamıştı. İlk önce Fetö Yargısı döneminde yasanın bu maddesi delinerek savcı tarafından itiraz hakkı varmış gibi uygulama yapıldı. Daha sonra bu uygulama iktidar yargısı tarafından da bütün uyarı ve ikazlarımıza karşın yasadışı olarak uygulandı. Bu hukuka aykırılık hali uzun süre uygulamada devam ettikten sonra 20/11/2017 tarihli ve 696 sayılı KHK’nin 93. maddesiyle Savcılara olağanüstü hal dönemi boyunca itiraz hakkı tanındı. Son olarak da 1/2/2018 tarihli ve 7079 sayılı kanunun 88. maddesiyle kanuna eklendi.
Kanuna uygun olan düzenleme mutlaka hukukidir denemez. Cumhuriyet savcısına mahkeme tarafından verilen tahliye kararına karşı itiraz yetkisi tanınması, CMK’nin özgürlük yasası olma ruhuna ve hukuka aykırı bir düzenleme olmuş ve 3çift dikişli tahliye kavramını hukukumuza getirmiştir. Çünkü artık kimse yargıç tarafından tahliye edildiğine sevinemeyecek, papatya falına bakar gibi cezaevi kapısı önünde polis ya da jandarmanın bekleyip beklemediğini düşünmeye başlayacaktır.

Hukuk bu değildir
Eren Erdem de böyle bir uygulamaya tabi tutulmuştur. Bu nedenle de kamuoyu haklı olarak daha cezaevinde bulunAn bir kişi için neden yakalama kararı çıkarılmıştır diye sormaktadır. İşte burada takke düştü kel göründü. Yakalama kararı için önce kişi yakalanacak sonra da mahkeme önüne çıkarılması gerekecek. Yakalanacak ama Eren Erdem zaten cezaevinde. İşte bundan sonra CMK için yaratılan yeni garabet düzeni işleyecek.
Yazık! Hukuk bu değildir. Buna hukuk diyenler utansın...  

Av. Celal ÜLGEN



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları