Cüneyt Arcayürek

Muhatap Sorunu...

17 Eylül 2014 Çarşamba

Başbakan AD’nin, Cumhurbaşkanı tarafsız bir konumda, beni muhatap alın, dediği gün olumlu, ama geçici bir hava esti siyasal kulislerde. Demokratik rejimin yörüngesine oturacağını savunanlar bile, keşke bu söylediğine inanabilsek, diyorlardı.
Pek çok çevrede Cumhurbaşkanı’nı değil de Başbakan’ı muhatap almanın anayasal gerek olduğu söyleniyor.
Bu söze inanabilmek için örneğin önemli sorunlarda genel eğilim olarak gözler RTE’nin ne söyleyeceğine çevriliyorsa.. muhalefet elbette Başbakan AD’yi muhatap görmeyecek.
RTE’nin anayasal sınırlar içinde kalacağı, yürütmenin işlerine burnunu sokmadığı ve sokmayacağını göreceğimiz günler mi?
Toplumlar da insanlar gibi hayal ettikleriyle yaşıyorlar!

***

Başbakan’ın, RTE’yi değil beni muhattap alın, diye muhalefete seslenişinin üzerinden bir hafta geçti geçmedi.
RTE, Katar’dan dönerken uçakta gazetecilere yine bir başbakan tavrıyla açıklamalar yaptı.
Bir kez daha Cumhurbaşbakan olduğunu kanıtladı.
Başbakan, hükümetin alması olası kararları RTE’nin söylemesine itiraz edebilir mi?
Zor değil de olanaksız.
Zira RTE, AD’yi kendinden sonra genel başkan ve başbakan adayı göstermeden önce kuşku yok, Cumhurbaşkanı olarak hükümet işleriyle doğrudan ilgilenip, gereken uygulamaları bir başbakan gibi açıklayacağını AD’ye söylemiş, o da bu koşulu bugünkü konumuna gelebilmek için kabul etmiş olmalı.

***

Bu olasılığı doğrulayan örneği Katar dönüşü söyledi.
Pek dost olduğu Katar bile, öteden beri terörist bir örgüt olduğu yaygın olan, Mısır’dan ya kovulan ya da kaçarak ülkesine sığınan Müslüman Kardeşler’in liderlerini yurtdışı ediyor.
Ama bizimki, Sisi’nin devirdiği iktidara dost oldukları ve askeri yönetime karşı çıktıları için Müslüman Kardeşler’e derin bir muhabbet duyuyor.
Bu muhabbeti saklamadan açıkladığını bildikleri için uçakta gazeteciler RTE’ye, Katar’ın sınır dışı ettiği Müslüman Kardeşler’i Türkiye’nin kabul edip etmeyeceğini sordular.
Cumhurbaşbakan, yanıtında sorunun Başbakan’a sorulması gerektiğini söylemiyor.
Dün medya manşetleri RTE’nin bu konudaki açıklamalarına dayanarak Türkiye’nin kapılarını Müslüman Kardeşler’e açtığını bildiriyordu.
Şimdi AD hesabına eğri oturup doğru konuşalım.
Muhalefet, olmaz ya medyada bazı gazeteler Müslüman Kardeşler’in söz ve yazıyla Türkiye’ye yerleşmelerine karşı çıkarlarsa, bu eleştirilere Cumhurbaşbakanı mı yoksa Başbakan AD’yi mi muhatap alacaklar?
Ha çok zayıf bir olasılık; Başbakan, Cumhurbaşkanı’na hükümeti doğrudan ilgilendiren konularda konuşmamasını içeren bir demeç verirse…

***

Bir dakika duralım. Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ın görevleri anayasada saptanmış olmasına karşın; Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’na anayasayı anımsatan böyle bir demeç vermesi olanaklı mı?
Zira AKP ve yandaş yalaka medya bu anayasal gereği Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’na anımsatmasını bile iktidar partisinde ikilik yaratmayı.. Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ı birbirine düşürmeyi amaçladığını savunacaklar.
Bir iki gün muhalefet aksini savunacak. O kadar!
Zaten yürürlükteki anayasayı savunan da kalmadı ya…
Ağustostan beri RTE anayasası yürürlükte!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları