Olaylar Ve Görüşler

Kardak Yunanistan’a mı teslim edildi?

17 Ocak 2019 Perşembe

18 Türk adası ve 1 Türk kayalığını Yunanistan’a alenen teslim eden Tayyip Erdoğan, şimdi de Kardak Kayalıkları’nı mı teslim etti? Yunan hükümetindeki görevinden 13 Ocak 2019’da istifa eden Panos Kammenos, istifasının ardından aynı gün askeri helikopter ile Kardak Kayalıkları’nın üzerinden uçtu. Kammenos ile ilgili haber ve fotoğraflar Yunan Savunma Bakanlığı resmi internet sitesi ve kalymnosnews. gr adlı haber sitesinde yayımlandı.
Kammenos’u taşıyan Yunan askeri helikopteri hiçbir engelle karşılaşmadan Türk hava sahasında uçtu ve Türk hava sahasını tam 6 mil ihlal etti.
Kammenos, 1996’daki Kardak Krizi sırasında hayatını kaybeden Yunan askerlerinin anısına denize çelenk attı. Çelenk üzerinde Yunan bayrağının renklerini taşıyan mavi beyaz şeritlerin olması dikkat çekti.

Bayrak gösterisi
Kammenos, anılan çelenk ile Kardak Kayalıkları’nın Yunanistan’ın egemenliğinde olduğu mesajını verdi. Kammenos, Kardak Kayalıkları’nın üzerinde egemenlik ve bayrak gösterisi yaparken AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sesi soluğu çıkmadı. Yunanistan’a müzik notası bile verilmedi.
İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine göre, hükümet direktifi verilmese dahi, Türk Silahlı Kuvvetleri, yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevlidir.

Yunanistan hava sahasını 12 mile çıkardı!..
Yurtdışından gelerek Türk hava sahasını 6 mil ihlal eden Yunan askeri helikopterine neden önleme yapılmadı? Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, İkinci Başkan Metin Gürak ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz bu durumu nasıl izah edecek? Türk hava sahası, Yunanistan’a mı terk edildi?
Panos Kammenos, daha önce de 28 Ocak 2016 ve 1 Ocak 2017 tarihlerinde askeri helikopter ile Kardak Kayalıklarının üzerinden uçarak denize çelenk atmıştı.
Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Apostolakis de 5 Şubat 2018’de Mirage 2000-5 savaş uçağı ile Türk hava sahasında uçarak Kardak Kayalıkları’na sanal hava taarruzu yapmıştı.
Mevcut durum itibarıyla Yunanistan Hava Sahasını 10 milden 12 mile çıkardı. AKP öncesi hükümetler döneminde 10 millik Yunan hava sahası tanınmıyordu. Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde ise Kardak Kayalıkları üzerinde Türk Hava Sahası’nda defalarca uçan Yunan Savunma Bakanı ve Kardak Kayalıkları’na sanal hava taarruzu yapan Yunan Genelkurmay Başkanı için Yunanistan’a nota verilmedi. Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetlerinin Ege Denizi’nde 12 millik Yunan hava sahasını zımnen ve hukuken tanıdığı açıkça görülmektedir.
Kardak hava sahasının Yunanistan’a devredilmesi, Kardak Kayalıklarının da Yunanistan’a teslim edildiği anlamına gelir. Tayyip Erdoğan bu konuda Türk kamuoyuna derhal açıklama yapmalıdır.

Ümit YALIM
Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları