Mümtaz Soysal

Gaziler Dinlencede

22 Kasım 2013 Cuma

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, KKTC’nin Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC’nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Vedat Çelik, KKTC’nin emekli Ankara Büyükelçisi Dr. Ahmet Zeki Bulunç, Yurtdışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Derneği KKTC temsilcisi Hasan Kerem, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şube Başkanı Laptalı Hüseyin, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konsey Genel Sekreteri Mehmet Ertuğrul ve Kıbrıs davamıza Türkiye’de ve yurtdışında sahip çıkıp propaganda savaşlarıyla emek harcayan yüzlerce insanımız, özellikle de o davanın haklılığına inanarak bizlerle birlikte cephe tutan yabancılar, mesleklerini, unvanlarını, geleceklerini riske atıp haince suçlamaları göğüsleyenler... Hepsi şu günlerde Kuzey Kıbrıs’ın görüşlerini sunup davanın daha sağlam bir zemine oturtulmasında yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Çünkü dava yeniden çıkmaza sürüklenme tehdidi altındadır. Sözde çözümcülerle barışçılar, doğru yöne girmeye yaklaşan çabaları yeniden şaşırtmak ve karanlık niyetlerini gerçekleştirmek için kollarını sıvamışlardır. Tam da uzun zamandır hiç görülmeyen bir biçimde “iki devletli çözüm” bu kez gerçekten ağırlık kazanmaya başladığı bir sırada.
Gerçi o formülü ağza almaya başlayanlar arttı ama onların büyükçe bir bölümü iki devleti konfederasyon, hatta sıkı bir federasyon biçiminde yan yana ve kol kola getirip “müzakereler” dönemini yeniden açma peşindeler. Güya barış ve huzur uğruna pazarlıklara tekrar geçilecek ve Avrupa Birliği ile Birleşik Milletler’in himmetiyle Türkiye ve KKTC yine kıskaca alınacak ve yeni ödünler koparılacaktır.
Oysa Yunanistan’la Rumların oyalamaları yüzünden süreç uzayınca karşı tarafın hiç beklemediği bir hava oluşmuş ve insanlar şimdiki “toprak” haritasına ve yönetim bölünmesine az çok ısınarak durumu kabul etmeye, ufak tefek uzlaşmalarla bugünkü barışa alışır gibi olmuşlardır. Büyük kazançlardan vazgeçip “herkes kendi payıyla yetinsin” düşüncesi yavaş yavaş zemin kazanmaya başlamıştır.
Başka bir deyişle, gerçekten tam iki devletli bir çözüm hiç de başarılamayacak bir seçenek olmaktan çıkabilir. Dolayısıyla bu olasılık büsbütün ihmal edilmemelidir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları