10 yıllık meydan okuma ve Bahçeli

20 Ocak 2019 Pazar

Bugünlerde sosyal medyada popüler bir akım var. İnsanlar, #10Years- Challenge etiketini kullanarak 10 yıl önceki görüntüsü ile bugünkü halini bir arada paylaşıyor ve böylelikle yıllara meydan okuyuşunu ya da değişimini sergiliyor.
Yok olan güzelliklere veryansın eden nostaljik paylaşımlar da yapılıyor ama akımın asıl ortaya çıkış amacı tam tersi. Çoğunluk, 10 yıl içinde en az değişiklik yaşayanın kendisi olduğunu göstermeye çalışıyor.
Ünlülerin katıldığı 10 yıllık meydan okuma akımında siyasetçiler de boy gösterdi. AKP Instagram hesabında, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 yıl arayla çocuklarla çekilmiş fotoğrafları yayınlandı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker’in 10 yıl öncesi ve sonrasına ait fotoğrafları paylaşmasıyla bu modaya katılmış oldu. Bahçeli’nin görüntüsü 10 yıl içinde pek değişmedi; siyah paltosu bile aynı ama sanki içine bir başka ruh girdi!
10 yıl öncesine gidelim; bakalım neler demiş...
16.6.2009
“AKP hükümetinin temsil ettiği siyaset, hukuk ve demokrasi anlayışının temelden sakat ve çarpık olduğu son dönemde yaşanan gelişmelerle bir kere daha anlaşılmıştır.
Türkiye’nin çıkarlarını şahsi ve siyasi hesaplara kurban eden bu anlayışın yıkıcı etkilerinin devlet ve toplum hayatımızın her alanındaki tahribatı, giderek yaygınlaşmaktadır.
Siyasi hayatımızda ‘serseri mayın’ gibi sürüklenen ve bu hüviyetiyle temel bir güvenlik riski ve gerginlik odağı haline gelen AKP için çatışmacı siyaset anlayışı, siyasi varlığını sürdürmenin yegâne vasıtası olarak görülmektedir.
Bu bakımdan Başbakan Erdoğan’ın siyasi gerilimi sürekli tırmandırmasının gerçek nedenleri, ‘dertli olmasında’ değil, çatışma ve kavgayı siyasi varoluş sigortası olarak gören tehlikeli anlayışında aranmalıdır. Siyasi terbiye, nezaket ve üslup düzeyinin giderek düşmesinin nedenleri de, aynı şekilde, yetişme tarzı ve kavga ederek gündem saptırma alışkanlığıyla izah edilebilecektir.
Suçüstü yakalandığı ve sıkıştığı durumlarda, suçluluk paniği içinde çamur, iftira, yalan ve karalama yoluna sapması da, siyasi ahlak anlayışının zafiyetle malül olmasının doğal bir sonucudur.”

12.5.2009
“...Türkiye tarım ürünleri alanında net ithalatçı bir ülke konumuna gerilemektedir. (...) AKP hükümetinin tarımın yapısal sorunlarını çözecek, tarımsal girdi yükünü azaltacak ve tarım sektörünü yeniden ayağa kaldıracak tedbirleri alma niyet ve isteğinin olmadığı ortaya çıkmıştır.”

3.11.2009
“Türkiye başka başkentlerin hükümranlık senaryolarına figüranlık yapmakta, başkent Ankara’dan dünyaya bakan ve kendi vizyonunu belirleyen bir güç olmaktan uzaklara düşmektedir.
Bugün Türk dış politikasına yön veren hâkim anlayış, milli duruş ve kaygılar değil, içine düştüğü küresel türbülansın çekim gücüdür.
Adalet ve Kalkınma Partisi, bölgesel güç, yumuşak güç, sözü geçen ülke gibi kendinden menkul tanımlarla avunurken,Türkiye bütün geleceğini, dünyaya yön veren vahşi ve sömürgeci projelere eklemlenerek, onların emellerine alkış tutarak sürdürme çırpınışlarındadır.”

24.11.2009
“Bugün, Türkiye ekonomisinin girdiği keskin virajı alamayarak, kayalıklardan aşağıya uçmasına mazeretler arayan Başbakan Erdoğan, kırılan, dökülen ve çöken ekonomiyi; dünü hatırlatarak ayağa kaldıracağını zannetmektedir.”
Devlet Bahçeli, 10 yıl önce kendi ağzından çıkan bu sözlere karşın, 2019’da AKP ile Cumhur İttfakı içinde yine seçime giriyor. “10 Yıllık Meydan Okuma” akımında olumsuz olarak en fazla değişim gösteren belirlense, dünya birincisi olabilir. Sosyal medya akımı sonuçta eğlence tabii... Siyaset tarihinin kaybedenleri arasına çoktan girdi kendisi.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları