Olaylar Ve Görüşler

O, Mustafa Kemal’in çocuğuydu

24 Ocak 2019 Perşembe

O, kalpaksız bir Kuvayı Milliyeciydi. Mustafa Kemal’in çocuğuydu. Hep O’nun izinde yürüdü, devrimlerinin yılmaz savunucusuydu.
Bu yıl da onu kırmızı karanfillerle, mumlar yakarak, Karlı Sokak’ta düştüğü yerde saygı ve özlemle anacağız.
Uğur Mumcu, ödün vermeyen bir inanç, onur ve erdem anıtı idi bizler için.
Halkımızı uyandırmak için büyük çaba harcayan, gelmekte olan büyük tehlikeyi önceden gören, ABD ve Batı emperyalizminin bizi Sevr’e kadar götürecek ürkütücü projesini belgeleriyle ortaya çıkaran, yolsuzluklarla ve haksızlıklarla savaşan, içimizdeki “mütareke kalıntıları”nın saldırılarına göğüs geren Uğur Mumcu’nun sesini bu günlerde yeniden duyar gibi oluyorum. İnsan beynini ve ruhunu karartan aydınlanma karşıtı güçlerin hızla örgütlendiği günümüzde Uğur Mumcu’yu çok arıyoruz.
Onun yıllar önce yazdıklarının hepsi günümüzde doğrulanıyor. Aramızdan göçüp gittikten sonra onun büyüklüğü her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.
Kemalist devriminin ilkelerini günümüzün kurt kapanlarıyla dolu çıkar dünyasında yaşamını da tehlikeye atarak yılmadan ve yıllarca savunan Uğur Mumcu’nun tüm bu uyarıları ne acıdır ki göz ardı edildi.
Özgürlüğün, bağımsızlığın, demokrasinin, insan haklarının, “adam olma”nın simgesi Uğur Mumcu, Türkiye’nin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlara kafa yorarken, başımıza nelerin gelebileceğini Cumhuriyet’te yayımlanan 1 Mart 1991 tarihli yazısında şöyle vurgulamıştı:
“Ortadoğu’da kimin ne zaman kiminle dost, kiminle düşman olacağı belli değildir. Ortadoğu, kum ve petrolün oluşturduğu bir çamur deryasıdır. Türkiye bu çamurun uzağında durmalıydı. Ancak ABD siyaseti buna izin vermedi. ABD’nin Ortadoğu’ya getireceği ‘yeni düzen’ Türkiye’ye bundan sonra bakalım nasıl yansıyacak? Türkiye’den neler götürecek?”
20 Nisan 1991 tarihli yazısında da şunları yazmıştı:
“Tampon bölge”, “Güvenlik bölgesi” gibi projeler bölgede kurulacak bir Kürt devletinin temel atma törenleridir.
Günümüzden 27 yıl önce bu sözleri söyleyen Mustafa Kemal’in çocuğu Uğur Mumcu’yu saygı ve artan bir özlemle anıyorum.  

DAVER DARENDE /Emekli Diplomat-Yazar



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları