Unutmadık sizi!

24 Ocak 2019 Perşembe

Hıfzı Topuz, Sabahattin Ali’yi anlattığı “Başın Öne Eğilmesin” romanının girişinde, “Uğur Mumcu’yu, Ahmet Taner Kışlalı’yı, Sabahattin Ali’yi öldürenler öldürdü” diyor...
Tam bağımsız, laik, demokratik, özgür Türkiye’nin kalem işçileri, sizi unutmadık, unutmayacağız...
Siz, kışta kardelen, baharda kır çiçeği, yazda kırmızı gül, sonbaharda kasımpatı, dört mevsim yanık karanfil gibi burnumuzda tütüyorsunuz.
Mürekkebin yetmediği yerde bedeninizle gerçeği yazdınız...
Bedenlerinizi ortadan kaldırınca sizi yok ettiklerini sandılar, ama yanıldılar.
Bize bıraktığınız en büyük miras mücadele ruhu oldu. Sadece eserlerinizle değil, cesaretiniz, insan ve militan duruşunuzla sonraki nesillerde pare pare çoğaldınız.
Yazdığınız, söylediğiniz her şey hep doğru çıktı. Çünkü siz kimsenin değil, sadece gerçeğin peşinden gittiniz. Gerçek, zamanın çocuğudur; siz de zamanla daha da büyüdünüz.
Sizi unutmadık, unutmayacağız...

***

Gelecek arayışımızda hep siz varsınız. Çünkü hep yarına harç taşıdınız. İsteseniz, geleceğin harcını karmak yerine bugünün haracını yiyebilirdiniz. Bunu aklınızdan bile geçirmediniz.
Sırtınızı iktidarlara dayamak yerine, iktidarların yanlışlarını ortaya çıkarmayı yeğlediniz. Bunun bedelini her fırsatta hissettirdikleri halde hiç umursamadınız.
Korkak bin kez, cesur bir kez ölür” sözü en çok size yakıştı.
Vatan, yaşanılan toprak, konuşulan dildir. Vatan, o toprakta ve dilde üretilenler kadar zengindir. Öyle düşünce tohumları bıraktınız ki bize; özgürlüğü, bağımsızlığı, halkçılığı, adaleti, barışı, devrimciliği nesiller boyu yeşerteceğiz. Doğada yangında bile yok olmayan, ilk fırsatta yeniden yeşeren tohumlar vardır. Bıraktığınız eserler, ülke hangi felaketlerden geçerse geçsin, ne kadar zifiri karanlık olursa olsun mücadeleyi hep yeşertecek güçte.
Sizi unutmadık, unutmayacağız!
Bize şaşmaz bir pusula bıraktınız. O pusulada, emperyalizme teslim olmak esareti, halka ve bilime güvenmek egemenliği gösteriyor. O pusulada halka yalan söylemek alçaklığı, doğruları haykırmak sorumluluğu gösteriyor. O pusulada, düzene uyup susmak korkaklığı, bozuk düzenin üstüne yürümek uygarlığı gösteriyor.
Sizi unutmadık, unutmayacağız!
Siz, maphus damlarında yalnızlığımızı yendiniz. Dipdiri düşüncelerinizle, güneşli bir gökyüzü kadar sonsuz ufkunuzla hücrelerimize can kattınız. Demir parmaklıklar, tel örgüler vız geldi; hiçbir şey engelleyemedi sizinle kucaklaşmamızı.
Sizi unutmadık, unutmayacağız!

***

Bugün Mustafa Kemal’in Gençliğe Hitabesi’ni güncel kılan bir ülkede yaşasak da; içinde bulunduğumuz durumun zorluğunu değil, varılması gereken hedefi düşünüyorsak, pusulamız sizsiniz.
İnsan heyecanları ve ürettikleri kadar gençtir.
Sizin eserleriniz, mücadeleniz hep genç kalacak.
Ölüm size ilişemedi.
Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışalı, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Necip Hablemitoğlu... Çağdaş Türkiye yolunda yitirdiğimiz aydınlar, gençler...
Uğruna canınızı verdiğiniz Türkiye hedefini gerçekleştirinceye kadar bize hakkınızı helal etmeyin!
Sizi unutmadık!
Unutmayacağız!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Seçimden sonra! 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları