Levent Yücelman

Kırılma noktası!

02 Şubat 2019 Cumartesi
Panathinaikos karşısında ilk yarıda çok fazla dış atışlara yönelmiş olmalarına ve de düşük isabet oranına (3 sayı 17'de 5) rağmen oyunda kaldılar. Bu ikinci devre için  aslında önemli bir artıydı. Ancak 2.yarıya kötü başlayıp 19 sayı geriye düştüler (57-38) Buna rağmen savunmayı sertleştirip, rakibine kolay sayı şansı vermemeleri, hücumda da çembere penetre ederek sayı aramaları doğruydu. Bu doğruları yapınca "tam oyundan koptular" denilirken geri döndüler. Ancak 4.çeyrekte farkı 4 sayıya (72-68) indirdikten sonra oyunun her iki yönünü de iyi oynamadılar. Bu da maçın sonuna kadar devam etti. 
 
Panathinaikos'un daha fazla içeri drive ederek oynama oyununu kıramadıkları gibi James Gist de atletizmiyle boyalı alanda fark yarattı. Calathes, bütün uzunlara Alley-oop için çalıştı. 
 
Panik havası
 
Savunmada gösterdikleri kırılganlık dirençlerini düşürürken bu hücuma da olumsuz yansıdı. Sabırlı şekilde top çevirmek ve uygun oyuncuyu bulmak yerine erken atışlar kullanmaya başladılar. Pota altını zorlama yerine bu mücadeleden kaçıp dış atışlara yöneldiler. Bu da skor üretme sorunu yaşayan evsahibi Panathinaikos'un işini kolaylaştırdı. 19 sayıdan maçı 4 sayıya getirmişken daha akıllı hücum etmeleri, rakiplerini daha fazla panik havasına sokabilirdi ancak tam tersine telaş yaşayan Anadolu Efes oldu. Bireyselliğin ön plana çıkmış olması bu kez rakibe yaradı.
 
Panathinaikos da, Nick Calathes 'in son bölümde oyunu istediği gibi yönlendirmesi ile kolay bir galibiyet aldı. Oysa -her ne kadar Anadolu Efes skorda geride de olsa- 3.çeyreğin 2.yarısındaki oyun bize hiç de Panathinaikos'un rahat kazanacağı izlenimini vermiyordu. Ancak kırılma noktasındaki hamle hataları nedeniyle Efes kendi yanlışlarının kurbanı oldu denilebilir. Bireyselliğin ön planda olduğu takımlarda bu tip sorunlar da yaşanabiliyor. Zorluk seviyesi yüksek bir maçta bu bireysellik, bütün kilitleri açabileceği gibi, işler kötü giderse, tam tersi de gerçekleşebiliyor.
 
Amaç dördüncülüğe tutunmak
 
Euroleague'de Final-Four oynama ihtimali yüksek bir takım olarak gördüğümüzü sezon başında söylediğimiz Anadolu Efes hakkındaki görüşümüz bu maç sonrasında da değişmedi. Ancak kırılma noktalarında oyunda kalma ya da direnç gösterememe gibi problemlerini halen çözebilmiş değiller. Bu noktada çok kolay dağılabiliyorlar. Bu da, kadrosunun çoğunu yenilenmiş takımlarda ortaya çıkması olası bir problem. Yüksek skor potansiyeline sahip bu takımın geleceğini, bu oyuncuların ne derecede savunma yapabilecekleri şekillendirecek.
 
Anadolu Efes'in ilk 3 takımla ile ilgili bir hesabı yok. Dördüncülüğe tutunup Top 16'da saha avantajını almak ve de Final-Four'a kalmak planındalar. Barcelona'nın, bize göre, deplasmandaki sürpriz Olympiakos galibiyeti ile Katalan ekibiyle aralarındaki galibiyet sayısı 1'e indi ancak Anadolu Efes, büyük bir aksilik yaşamazlarsa, kalan 9 maçta bu farkı koruyacak gibi gözüküyor. Barcelona ile evinde oynayacağı düşünülürse de ilk 4 şansları oldukça yüksek denilebilir.


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

5 dakika! 17 Haziran 2019

Günün Köşe Yazıları