Erinç Yeldan

İktisat ve Toplum Dergisi’nin 100. sayısı

06 Şubat 2019 Çarşamba

İktisat ve Toplum Dergisi bu ay 100. sayısına ulaşıyor. 2010’dan bu yana her ay düzenli olarak okurlarıyla buluşan dergiyi, özverinin, imece usulü yardımlaşmanın ve her şeyden önemlisi, iktisat biliminin aslında “toplumsal” bir uğraş olduğunu bizlere hatırlatan olağanüstü bir çabanın ürünü olarak nitelendirmek gerekir.
Bu çabanın kısa öyküsünü derginin yayın yönetmeni Dr. Ömer Faruk Çolak hocanın Dünya gazetesindeki yazısından aktarmayı bir borç biliyorum:
Dünyanın her yerinde yazılı basın işine girmek cesaret ister. Türkiye’de ise bu adeta cesaret ötesi bir fedakârlık gerektirmekte. 2010 yılında bu cesareti gösteren Efil Yayınevi, bir grup akademisyenin desteği ile İktisat ve Toplum Dergisi’ni (İTD) çıkarmaya başladı. Yaşanan ekonomik krize rağmen İTD her ay düzenli olarak yayımlandı. Yayın çizgisi nedir sorusuna editör olarak şu yanıtı verdiğimi anımsıyorum: ‘Egemen düşüncelerin sıkışmışlığının dışında kalıp, güncelliğin içinde boğulmadan ancak ondan da kopmadan başta iktisadi olgular olmak üzere insana dair yaşananları teorik temeller çerçevesinde incelemek.’ Bunu yaparken İTD bağımsız kaldı. Ne iktidara, ne de muhalefete sırtını dayamadı. Bundan olsa gerek reklam desteği almadı. Sadece okuyucu desteği ile derginin Şubat 2019’da 100. sayısı yayımlanacak. İTD bağımsızlık çizgisine bağlı kalırken, Cumhuriyet, Demokrasi ve Mustafa Kemal Atatürk’ten yana taraf oldu.”
“Türkiye ciddi bir ekonomik krizi yaşarken, hiçbir Üniversitenin İktisat Bölümü’nün yaşananlara karşı kurumsal bir tepki göstermediği bugünlerde İTD izlediği yayın çizgisine bağlı kalarak okuyucularına hep yaptığı gibi krizi ve ekonomik gelişmeleri analiz etti. İTD okuru bu 100 sayı boyunca küresel krizden, Brexit’e, büyümeden, eşitsizliğe, göç sorununa, çevre yıkımına, kentleşmeye, cinsiyet ayırımcılığına, sanayi ve tarım sektöründeki sorunlardan işsizliğe kadar uzanan bir çok konuda bini aşkın makaleyi 200’ün üzerinde farklı kalemin elinden okuma fırsatını yakaladı. İTD de bu 100 sayı boyunca Türkiye’nin önemli akademisyenlerini yayın kuruluna kattı, yazar olarak bünyesinde yer almalarını sağladı”.
“İTD, adeta kurutulmuş, kurumuş bir bahçede ayakta kalan çınar gibi iktisat yazınına katkı vermeye devam ediyor. Umarız ömrü uzun olur”.

***

Gelecek hafta İTD, 100 sayıya ulaşmasını Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanat Merkezi’nde düzenlediği bir dizi panelle kutlayacak. 8 Şubat 2019’daki etkinlikte “Türkiye Ekonomisinde Kriz ve Çözüm Yolları” tartışılacak. Panele on beş akademisyen konuşmacı olarak katılıyor (ayrıntılar için www.iktisatvetoplum.com web sayfasına bakılabilir). Bu panelde ayrıca İTD tarafından “Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü”nün ilki, yarışmaya katılan en iyi makale sahibine verilecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları