Cüneyt Arcayürek

İlla ki Seçim!..

23 Kasım 2013 Cumartesi

Parti disiplini açısından AKP ile CHP arasında dağlar kadar fark var...
CHP’de parti disiplini demek, genel başkanın her sözüne, davranışına biat etmek demek değil.
Vekiller, partinin ilkelerine ve sorunlar karşısında saptadığı görüşlere karşı çıkmamak kaydıyla pekâlâ diledikleri gibi konuşuyor; hatta kimi zaman değişik görüşler, öneriler öne sürenlere de rastlanıyor.
Lider sultasının en az hissedildiği parti CHP!
Buna karşın, AKP’de bir vekil sıkıysa Genel Başkanı’nın açıklamalarına zıt ya da karşı çıkan konuşmalar yapsın.
Partiden ihracı talebiyle doğru disiplin kuruluna!..
Lider sultasını kıramamış bir partiden, ilerisi bir yana, demokrasinin klasik temel kurallarını uygulaması beklenebilir mi?

***

AKP’deki parti içi demokrasinin beş paralık değeri olmadığını Genel Başkan, Başbakan RTE, Rusya’ya giderayak yaptığı basın toplantısında açıkladı.
Hükümetin Gezi Parkı eylemlerindeki tutumunu, Suriye politikasını ve son olarak dershanelerin kapatılması kararını eleştiren Kütahya AKP Milletvekili İdris Bal’ı, daha disiplin kurulu toplanıp, suçlanan vekilin savunmasını almadan ve kararını vermeden tek bir cümleyle kapının önüne koydu:
Hadi şimdi bağımsız aday olarak seçime gir ve dilediğin gibi konuş!” dedi.
Bu AKP’de lider sultasının bugüne dek hiçbir liderde görülmedik ölçüde olduğunun kanıtı...
Tek adam korkusunun dal budak saldığı AKP’den demokrasi, hele ileri demokrasi hamlelerini beklemek abesle iştigal!

***

İdris Bal’ın lidere ters düşen son kabahati, dershanelerin kapatılması kavgasında ilişkisi olduğu iddia edilen Gülen cemaatinin görüşlerine koşut kimi açıklamalar yapması!..
AKP lideri ve kadrosu; yıllardır el bebek gül bebek geçindiği Fethullah Gülen ve cemaatiyle, seçim yılı 2014 arifesinde böylesi kırıcı bir kavgaya tutuşmakta neden sakınca görmüyor acaba?
Düne kadar Gülen cemaati oylarından yararlanmayı ön planda tutan RTE ve AKP kadroları, yerel ve genel seçimlerde Gülen cemaati oylarını gözden çıkardılar.
Tabii açıklamıyorlar, AKP yaptırdığı anketlerde Gülen cemaati oylarının AKP’nin alacağı oylara ancak yüzde 1 (bir) olumsuz etkisi olabileceğini saptadı.
Bu da AKP’ye göre oy genelinde devede kulak!
Zaten RTE, cemaat oylarının, AKP oylarına yüzde bir olumlu katkı sağlayacağını görse… Hiç Gülen’le böylesi ağız dalaşına girişir miydi?

***

Bir başka olasılığı unutmamak gerek.
Başbakan’la Gülen arasındaki iplerin koptuğu kanısına kapılanlara geçmişteki benzer olayları anımsatalım.
Sağcılar arasında kimi konularda ayrı görüşlerin açık-gizli çarpıştığına…
Ama sağcı partilerle, bu partilere bağlı görünen cemaat veya tarikatlar arasındaki kavgaların sonradan gizlice yapılan görüşmelerle barışla sonuçlandığına ve hatta o partinin kavgalı olduğu tarikat ya da cemaati temsilen vekil adaylarının listelerde yer aldığına çok kez tanık olduk.
Bu örneklerden yola çıkarsak bugün AKPGülen ve cemaati arasındaki kavga bakarsınız bir gün; yine eski, canciğer kuzu sarmasına dönüşüverir.
Gülen ve cematteki “kardeşlerine” RTE, öylesine ballı börekli açıklamalar yapar ki, bugünkü kavgayı enine boyuna irdeleyen haberler, yorumlar yayımladığı için yine medyayı suçlar...
Bu nedenle cemaat-iktidar kavgasından demokratik rejime yararlar beklemek saflık olur...

***

Şimdi ellerinde seçim cetvelleri; acaba bugün tartışılan hangi konu seçimlerde partimize olumlu etki yapar, hangisi yapmaz diye ölçüyorlar.
Örneğin dershanelere koşut kız-erkek bir arada aynı okula gitmesinler diyen görüşü AKP’nin Meclis Başkanvekilliği görevine getirdiği Sadık Yakut açıkladı.
RTE’ye sordular; “Gündemimizde yok” dedi. Ama gündemimize yarınlarda girmez demedi.
Kızlı-erkekli birlikte okul yaşamına son verip vermemeyi seçimlere ne denli etkili olur diye ölçüyor olmalılar.
Gitikçe kapanan toplumdan olumlu sinyal aldıkları gün; tabii milletin yararı uğruna uydurma gerekçelerle hayda kızlar ayrı, erkekler ayrı okullara!

***

Yetmez!
Kadına sinemalarda ayrı gün, kadınlara özel taksiler, kafelerde erkek ayrı kız ayrı, trende kadına ayrı kompartıman, otobüste kadına ayrı bölüm, erkekle arası perdeyle kapalı, kadına erkeğe ayrı parklar vs…
… Ya ölüleri yan yana gelir, el ele tutuşursa? Kadına erkeğe ayrı mezarlık!
Yol yöntem açıldı yobazıma. Tutamazsınız gayrı!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları