Cüneyt Arcayürek

Önceki Söylediklerinden Yine Yan Çizdi!

26 Eylül 2014 Cuma

Yalaka yandaş medya IŞİD’e uluslararası müdahalelere, hele ABD’nin örgütü Irak’ta havadan vurmaya başlamasına katkı sağlamayı, Cumhurbaşbakanı ile emrindeki hükümetin karşı çıkmasını dik duran Türkiye başlığı altında günlerce övdüler.
Dahası var. RTE gerine gerine örgüte müdahaleye rehine mazereti ortadan kalktıktan sonra Türkiye’nin katkısının ne olacağını ağırdan alıyor.
Türkiye’nin kararının ne olacağı sorularına yan çizen yanıtlar veriyordu.
Bu davranışa Dışişleri Bakanı Kerry’den hemen yanıt geldi.
Türkiye, müdahaleye rehine sorunu kapandığına göre katılım konusunda artık yan çizemez dedi. Ama burnundan kıl aldırmayan Ankara; RTE’yi New York’a uğurlarken ne yapacağı bilinmeyen ama yalaka yandaş medyanın iktidar çevrelerinden aldığı telkinlerle hâlâ Cumhurbaşbakan’ın katılım konusundaki dik duruşunu işte şahsiyetli dış politika izleyen Türkiye, öyle ABD’nin isteklerine göre değil, kendi kararını kendi verir diyen yayınlar yapıyordu.

***

Lakin şahsiyetli, dik duran politikanın temsilcisi Cumhurbaşbakanı RTE, New York’ta sağdan soldan, üstelik rehine mazereti ortadan kalktıktan sonra Türkiye’nin IŞİD’e müdahalelere dik durarak yan çizeceğini savunan yandaş, hatta bilumum medyayla ters düşen bir açıklama yapıverdi:
“Türkiye IŞİD’e siyasi, askeri müdahale dahil her türlü katkıyı sağlayacağını” söyledi.
Hatta “havadan bombalamayla sonuç alınamayacağını” sözlerine ekleyerek müdahaleleri yeterli bulmuyordu.
Üstelik Türkiye’de iken onca eleştiriye karşın IŞİD’i bir türlü terör örgütü diye tanımlamayan RTE, aaa bir de baktık ki bir Amerikan TV’sinde IŞİD’den terör örgütü diye söz ediyor.
Irak ve Suriye’deki bataklık kurutulmalı diye komşu terör örgütüne ve diğerlerine karşı vaziyet alıyor.
Ne oldu da RTE de bu değişim birden gerçekleşiverdi.
Uluslararası diplomaside Türkiye cart curtlarının geçerli olmadığını, dik duran, kafa tutan izlenimi veren politikaların sökmeyeceği kendisine anımsatıldı.
Hiç kuşku yok müdahaleye katılımdan yan çizerse önüne konulacak faturaları görünce ülkesindeki davranışlarından New York’taki ikinci gününde 180 derece dönüverdi. RTE’nin önceki kuşku uyandıran davranışlarından kıvrak biçimde dönüvermesini Kerry’nin “Türkiye IŞİD’e müdahalede ön safta katılacaktır” açıklaması izledi.

***

Bu gelişmelere bakılırsa Türkiye’nin el altından ABD’ye medyamızdaki yorum ve haberlere bakmayın. Türkiye’de müdahalenin önderliğini yapan ABD’ye operasyonlarına “siyasi, askeri, lojistik katkı yapacağı” güvencesi verdiği anlaşılıyor.
Öyleki RTE’nin, Başkan Obama ile bir öğle yemeğinde ayaküstü yaptığı üç beş dakikalık görüşmesinde bizim medyaya genelde mutabakattan söz edildiği sızdırılırken Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü iki başkanın “IŞİD’in ortaya koyduğu tehdit dahil bölgesel ve küresel zorlukları ele almada beraber çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldıklarını” açıkladı.

***

Ve... Başkan Obama, Türkiye’nin müdahaleye siyasi ve askeri katılımın içeriğini saptamayı Başkan Yardımcısı Biden ile RTE’nin yapacağı görüşmeye bıraktı.
ABD’nin, İncirlik’i Amerikan uçaklarına lojistik destek dahil her açıdan açmamızı istediğinden söz ediliyor.
Müdahalenin “havadan bombalamayla olmaz” diyen RTE’nin, Biden’le yapacağı pazarlıklarda, ABD’ye hangi askeri yardımı yapmayı önereceği doğrusu merak konusu…

***

Tabii güncelleşen bu merak konusu dünün sorusu.
RTE dün geride kaldı deyip bugün yeni şeyler söylemek lazım der, yan çizer.
Medyası aracılığıyla yaydığı dik duran lider kanısından, dışarıda sıkıyı görünce tornistan etmeyi herhalde dünya lideri olmanın gereği görüyor olmalı!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları