Cüneyt Arcayürek

Yine Çark Etti!..

30 Eylül 2014 Salı

ABD’den dönüşünde koalisyona açıkladığı katkılarla ilgili söylemlerinde; örneğini pek çok konuda gördüğümüz gibi, biz diyelim çark ediyor, yabancılar desin ki yine değişiklikler oldu.
Başkan Obama ve yardımcısı Biden’la görüştükten sonra dönüşünde
IŞİD denilen kanlı örgütü bombalayarak sonuç alınamayacağını, amaca varmak için kara harekâtının zorunlu olduğunu altını çizerek açıklayan Cumhurbaşbakanı RTE; son konuşmalarında bu iddiasını yinelemedi.
Son konuşmasında, IŞİD’e karşı koalisyonla birlikte hareket etmek için uçuşa yasak bölge ile Suriye’deki muhaliflerin eğitilmesini şart koşuyor.
Hükümetin Meclis’e sunduğu iki izin tezkeresinde de IŞİD’le mücadele edecek yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanmasına değil, ancak transit geçişlerine izin verileceği, insani yardım dışında İncirlik’i koalisyon uçaklarının kullanamayacağını gazeteler yazıyor.

***

RTE, BM’de dünyaya meydan okuyan bir lider havasında bir konuşma yaptı.
Oysa Amerika ile Batı’nın arada bir anımsattığı gibi; Türkiye’nin yardımına bu denli gereksinme duyulmasının tek nedeni RTE’nin kendinden menkul gücü değil elbette. Stratejik önemdeki coğrafi konumu!
RTE de bunu kullanıyor.
ABD Türkiye’nin koalisyona yapacağı katkıyı hâlâ kestiremediği için Beyaz Saray sözcüsü basının sorularına verdiği yanıtta, “Türkiye’den işbirliği umuyoruz” diyor.

***

Yatıyor kalkıyor yeni bir şey uyduruyor.
Son olarak da bu kez, dünya doğudan batıya IŞİD’le mücadelede bir koalisyonda birleşti ya; burnunun dibine dayanan terör örgütüyle mücadele ve PKK ile mücadeleyi terazinin aynı kefesine koydu.
Söylediğindeki mantıksal hatanın farkında mı bilinmez elbette.
Lakin IŞİD’i doğuran, büyüten ve Bağdat’tan Türkiye sınırlarına dek dayanmasını sağlayan başlıca etkenin, Irak’ın terör örgütüyle kuruluşundan büyüyüp serpilmesine kadar mücadele edememesi!
RTE şimdi “Ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK terör örgütüne karşı neden ayaklanmıyorsun?” diye adeta meydan okuyan bir tavır takınıyor.
Bu meydan okumadan sonra:
Yahu IŞİD’le Ortadoğu bataklığındaki Irak ve Suriye mücadele edemediği, bu nedenle IŞİD tehlikesi giderek büyüdüğü için dünya devletleri bir koalisyonda bir araya geldi.
Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğu, PKK ile tek başına mücadele ettiği ve edeceği iddiasındaki RTE, şimdi PKK ile tek başına mücadelede aczini mi itiraf ediyor, IŞİD gibi dünyayı
PKK ile mücaleye çağırıyor diye sormazlar mı adama?
IŞİD yalnız bölgesel değil, evrensel bir tehlike.
PKK ise örnekleri kimi Batı ülkelerinde de görülen bir iç ayaklanma.

***

Bakmayın, bir iki gün sonra PKK ile IŞİD’i yan yana getirmesini unutur ya da bu söylediklerinden çark ediverir.
ABD ile koalisyonun beklentilerini karşılamayacağı anlaşılan katılım koşullarının, tezkereler Meclis’te onaylandıktan, yüksek terör zirvesinde görüşüldükten sonra açıklanacağını söylüyor.
Ne ki bu koşulları Cumhurbaşbakanı olarak RTE mi, yoksa sorumluluğu üstlenecek olan Başbakan mı açıklayacak?
Yukarıya çıktığından beri uygulamaya giren devletteki yapılanmaya bakılırsa…
…Cumhurun başkanlığı ile başbakanlığını kendinde toplayan RTE; koalisyona katılım koşullarını dünyaya açıklama görevini üstlenebilir.
Açıklamayı RTE yaparsa bu ne iştir demeyin. Bu durumu AKP’deki yukarıdan aşağıya uyuma örnek göstererek, Başbakan Davutoğlu; bir kenara atılmasını.. merak etmeyin sineye çeker, sindiriverir!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları