Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

SÜPER İYİ GÜNLER

17 Şubat 2019 Pazar

Süper İyi Günler; asperger sendromu taşıyan 16 yaşındaki Christopher Boone’un hikayesi üzerine kurulu olan, Mark Haddon'un 15 farklı dilde, 32 ayrı ülkede yayınlanan kült romanı.

Süper İyi Günler romanından Simon Stephens tarafından uyarlanan oyun, bugüne kadar Londra West End ve New York Broadway başta olmak üzere dünya çapında 'The Curious Incident of the Dog in theNight- Time" adıyla 3 milyondan fazla seyirciyle buluştu. "Tony ve Oliver gibi prestijli ödüllerde başta “En İyi Oyun” olmak üzere nice ödüle layık görüldü ve 3 milyondan fazla seyirciyle buluştu.

Ve böylece Süper İyi Günler’in kahramanı Christopher oldukça kısa bir süre içinde Dünya edebiyatının en sevilen genç kahramanlarından birine dönüştü.

Bu romanı elime aldığım gün benim için tarihe not düştüğüm günlerden biriydi. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda yolumun kesiştiği değerli hocam Dr. Ahmet Erelçin’in tavsiyesiyle aldığım kitabın kapağını açmak Bodrum tatilimin ilk gününe kısmet olmuştu. Tam kapağı açtım, ayracımı yerleştirdim ki sevgili Nedim Saban’dan bir mesaj geldi. Yeni bir oyun hazırlığı içinde olduğunu yazıyordu mesajında bana. Oyunun adını söyledi.

Süper İyi Günler ! 

Hemen telefon açtım. “İnanamıyorum!” dedim. “Ben şu anda o kitabın ilk sayfasındayım..!!!” “Ben de inanamıyorum” dedi sevgili Nedim Saban. “Demek her şey süper iyi olacak.!”

O günden sonra tam 2 yıl Nedim Saban bu oyun üzerinde koca bir ekiple titizlikle çalıştı ve birkaç ay önce, yeni yıla girmeye haftalar kala Nedim Saban’dan bir telefon geldi.

“Süper İyi Günler dilerim Ceylan hanım ! Süper iyi bir haberim var. Oyunumuzu 5 Ocakta sahneye koyuyoruz. Sizi de bekliyoruz.!”

Eh…Yeni yılın ilk müjdesini almıştım. 2019 iyi geçecekti.

Türk Tiyatrosu için yepyeni bir sahneleme anlayışıyla sergilenen, koreografi ve teknolojinin harmanlanarak üç boyutlu animasyonlar eşliğinde tamamı LED ekranlardan oluşan özel dekorla oynanan ve Tohum Otizm Vakfı işbirliği ile büyük bir farkındalık projesi olarak hayata geçirilen oyun ilk perdesini 5 Ocak'ta Artı Sahne'de açtı.

Süper İyi Günler artık Londra ve Broadway’den sonra Türkiye’deydi! Hem de ilk kez denenen bir teknolojiyle.

İlk oyunda tiyatro ve sanat dünyasının çok değerli isimleri vardı. Ama en önemli detay muhteşem otomobil çizimleriyle Türkiye'yi yurt dışında da temsil eden asperger sendromlu dahi Mesut Uygun’un da oyunda olmasıydı.

Tiyatrokare’nin kurucusu tiyatrocu Nedim Saban tarafından Türkçeye kazandırılan ve yönetilen oyun Süper İyi Günler dün ve önceki gün de Artı Sahne Mecidiyeköy'de sahnelendi.

BUGün DÜNYA ASPERGER GÜNÜ

Bugün Dünya Asperger Günü.

Onlar çok zeki.

Onların IQ’ları oldukça yüksek.

Ancak hayat Onlara çok zor.

Çünkü Onlar birer asperger.

Bugün Onları anlama günü ama tüm dünyada yapılan araştırmalar ve çalışmalar gösteriyor ki yazık ki halen ne aileler ne de eğitimciler bu sendromu olan çocukları anlamıyor, fark etmiyor.

Belirtiler sınıf ortamlarında kendini göstermeye elverişli belirtiler olduğundan Onların en kolay fark edileceği yer sınıflar, ancak çoğu eğitimcinin bunu fark etmemesi nedeniyle asperger çocukları yazık ki arkadaşları öğretmenleri, hatta ebeveynleri tarafından yanlış anlaşılıyor ve pek çok artı özelliklere sahip iken kaybediliyor. Yarının dâhileri avuçlarımızdan kayıyor.

ASPERGER HASTALIK DEĞİL FARKLILIKTIR

Asperger çocukları iletişimde ve toplumsal ilişkilerde zorluk çeken çocuklardır. Hayat Onlar için gerçekten zordur. Çünkü Onlar başkalarının ne hissettiğini, ne bildiğini, insanların duygularını, insanların mimiklerini herkesten çok daha zor anlarlar. İnsanlarla iletişimde ve toplumsal ilişkilerde zorluk çekmelerinin en büyük nedenlerinden biri zaten budur.

Bu çocuklardan istenenler kendilerine açık, net ve anlamaları kolay bir biçimde söylenmezse söylenen şeyleri anlamakta zorlanırlar. Öyle ki bazen sanki başka dilde konuşulan bir şeyi dinliyor gibi olurlar. Bazen karşısındakinin kendini dinleyip dinlemediğine bakmadan durmadan ve sürekli konuşurlar. Ancak diğer yandan kendilerini ifade etmekte de güçlük çekerler.

Ancak hepsinde değişmeyen şey şudur ki; asla göz teması kurmak istemezler. Öyle ki bazen O’nun yalan söylediğini bile düşünebilirsiniz. Sıralı bir şey yapmakta zorlanırlar. İlk ve son şeklindeki sıralı kavramlar havadadır.

BUGÜNÜN ASPERGERLERİ YARININ DAHİLERİ

 Aspergerler düzenli ve rutin durumlara yapılan müdahale ve değişikliklerle daha zor başa çıkarlar ve kendilerini uzunca bir müddet güvende hissetmezler. Sınıf ya da öğretmen değişikliklerinde okul yönetiminin bu tip çocuklara anlayış göstermesi ve destek sağlaması bu noktada son derece önemlidir. Değişiklikler asperger çocuklarına ani söylenmemeli, güvendiği bir öğretmeni vasıtasıyla önceden konuşulmalı ve uyum süreci için çocuğa zaman tanınmalıdır.

Asperger sendromlu çocuklar oldukça zekidir ve IQ seviyesi yüksektir. Onların; hayatlarını yöneten zevkleri vardır. Öğretmenler çocuğun hayatının merkezindeki ilgisini bulmak için gayret göstermeli ve bunu Ona ulaşmak için araç olarak kullanmalıdır.

Herkesin yapmakta zorlandığı bazı şeyleri birçok asperger çocuğu son derece kolay ve rahat yapar. Telefon numaraları, araba plakaları ve çarpım tablosu gibi rakamsal bilgiler içeren detayları akıllarında çok iyi tutarlar. Replikleri, fıkraları, senaryoları akıllarında tutma yetenekleri mükemmeldir. Yıllar önce izlediğiniz bir filmi size yeniden canlandırabilir, yıllar önce yaptığınız bir konuşmayı detaylarına kadar mükemmel bir şekilde hatırlayabilirler. Bilgisayar, yabancı dil, matematik gibi konularda oldukça başarılıdırlar. Hatta uluslararası yarışmalarda ödülleri vardır.

Asperger çocuklarıyla kurulacak doğru iletişim, güven ortamına dayalı tutarlı ve sağlam bir ilişki, Onun kopmasına değil, bilakis herkesten daha başarılı olmasına sebep olacak fırsatlar yaratır.

Asperger bir hastalık değil, farklılıktır. Bu sendroma sahip olan isimler ise; dünün aspergerleri, bugünün dâhileridir.

Albert Einstein, Bill Gates, Lionel Messi, Charles Darwin, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart gibi.

 

 

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları