Tek adam rejimine asker mi seçiliyor?

19 Şubat 2019 Salı

Başkan Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin meydan konuşmalarından birisi dün Burdur’daydı. Burdurlu seçmenlerden Cumhur İttifakı adına atadığı başkan adayına oy vermelerini, seçilmiş kendilerinden olmayan belediye başkanlarını devirmelerini istedi. Burdur aksanı, deyişleriyle bu kez Burdurluların yaşamına dönük trilyonluk, katrilyonluk kamu yatırımlarından, kendi kesesinden, kendi tekil iradesinin işleri, başarıları olarak saydırmalara girişti.. Yine upuzun bir listede hastaneler, yollar saydırmalarında trilyonluk, katrilyonluk hacamalar listeleri uçuşup durudu.. 19 bin işyerine SSK prim desteği, 1.1 katrilyonluk tarımsal destek, 1.5 katrilyonluk yatırım desteği gibi vurgularlar özünde işveren, çiftlik sahipleri, özel işletmeler, hastaneler odaklı yapıldıklarının belgelenmesi gibiydi.
Başkan Erdoğan adaylarına oy isterken, karşılığında onore edildikleri bir ödül tadında, Burdurlu seçmenlerinden, Saray’da ziyaretine konuk olarak geleceklere ikram etmek üzere ünlü saleplerinden istedi.
“Getirmedinizse kaymakamdan ister alırım” diye ekleme yapmayı da unutmadı.

***

Meclis, dün AKP’li kimliği ile Cumhur İttifakı’nın adayı olarak katıldığı İstanbul seçimlerinde, Meclis Başkanlığı forsunun çok ötesinde tüm kamu gücü, kaynaklarını da kullanıyor olarak seçim kampanyası yapması suçu hukuksuzluğunun üzerine, söz konusu görevinden ayrılması işlemleri için toplanmıştı ya...
Söz konusu dünyanın en ucube başkanlık modeli, parti başkanlığı kimliği, gücü baskın Başkanlık, Tek adam rejiminin hak-hukuk-demokrasiyi, en çok da başkanlık rejimleri için çok daha yaşamsal güçler ayrılığı ilkelerini katleden koşulları yetmezmiş gibi..
Dünün yeni Meclis başkanı seçimlerine ilişkin haber özetleri, noktası, virgülü ile birbirinin tekerlemesi tadında, Meclis’teki diğer partilerin tek tek gösterecekleri adayların seçilmelerinin söz konusu olamayacağını, son sözü Erdoğan’ın söyleyeceği, AKP içinden sayılan birkaç adayın içinden birine, MHP’nin de oy vermesiyle 3. turda başkan seçileceğini duyuruyorlardı. AKP’nin İstanbul belediye başkan adayı akşam vereceği veda resepsiyonunun ardından da, Meclis Başkanı forsu, kaynaklarını kullanamıyor olarak, seçim kampanyasına geri dönüş yapacaktı.

***

Doğrusu İstanbul başta, gittiği merkezlerde valiler, kaymakamlar tarafından, en çok da kamu gücünün kullanıldığı odaklarca nasıl karşılanacağı merak konusu olmalı.. Cumhurbaşkanı Erdoğan miting meydanlarında seçtiği belediye başkanlarına oy isterken, çok rahat bir söylemle, tekil irade gücünü biyad dayatıyor.
Bu arada yeri gelmişken, gelenek haline getirilmiş trilyonluk, katrilyonluk hizmetlerin vatandaşlar için algısı, ya da artık 16 yıllık iktidarlarında en çok kayrılmışlar, pay verilmişler arasındaki karşılıkları bile çok tartışmalı olmuşken... Ülkenin 16 yılı tamamlanmış iktidarları sorumluluğunda gerçek verilerle insana, seçmene, milyonlara dönük ekonomik, sosyal, siyasal karşılıklarında yaşanan sorunlar yumağının dillendirilmesi, başta Başkan Erdoğan, sorumlu yönetim kadrolarının damarlarına basmışçasına sinirlerini geriyor...
Muhalefet cephesinden gelen tüm eleştirilere yanıtlar, en ağır küfürlü suçlamalarla “terörle ittifak içinde hıyanet cephesi” algılaması ile tersine çevrilmek isteniyor. Şeklen toplanması sağlanan Meclis çalışmaları içinde dahi, muhalefet liderleri, milletvekillerinin ulaşabildikleri gerçeğe yönelik veriler ise iflasa sürüklenişin çarpıcı kanıtlarını oluşturuyor.. Dünün güncel bir sorumlu bakana yöneltilmiş sorulardan çıkan resmi verilerle; ağır tonajlı araç sektörü 2018 yılı içinde yüzde 36 daralmış. 2019 yılı ocak karşılaştırmasında bir yıl öncesine göre yüzde 78’lik kayıp söz konusu...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sallanan piramit 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları