İ. Gürşen Kafkas

Başöğretmen Atatürk ve Öğretmen

24 Kasım 2013 Pazar

Atatürk’ün başöğretmenliğinin kabul edildiği 24 Kasım “Öğretmenler Günü”dür. Eğitimde sevgi, öğretimde bilgi ve başarının mimarı öğretmenlerdir. Öğretmenlik insanlığın özgür sesidir. Aydınlığa gidilen yolun kuramcısı öğretmenlerdir. Öğretmenler, iyiyi, doğruyu, güzeli betimleyen; eğiten ve öğretenlerdir.Öğretmen, kardeşlik, dostluk söylemleriyle, cinsiyet, din, mezhep, inanç, etnik köken ve dil ayrımı yapmaksızın görevini sürdürendir. Onlar, huduttan hududa yarınların Türkiyesi’ni çiziyorlar öğretmenlikleriyle.
Öğretmen, eğitimin dili, anlatıcısı ve yönlendiricisidir. Öğretmenlik çocuğu sevmekle başlar. Onlar öğrencilerini gerçek bir kültür ordusu olarak yetiştiriyorlar. Mustafa Kemal’in “Benim asıl anlatılacak yanım öğretmenliğimdir” özdeyişi, öğretmenliği benimsediğinin, önemsediğinin anlatımıdır. “Gelecek gençlere, gençler öğretmenlere emanettir”,“Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” özdeyişleri de Atatürk’ün öğretmene güveninin anlatımıdır.
Öğretmenler, “Candan açtık cehle karşı bir savaş / Ey bu yolda and içen genç arkadaş!” marşının heyecanıyla göreve koşarlar. Onlar, ellerinde bavulları, yüreklerinde yurt sevgileri ve birikimli bilgileriyle ülkenin dört bir yanına göreve koşan eğitim neferleridirler. Onlar, ekmek kavgasına, iş bulma sevincine, geleceğin umudu çocuklara ışık olmaya heyecanla, coşkuyla koşanlardır. Öğretmenler aydınlık için vardır, karanlık için değil. Onların silahları kalem, cephanelikleri bilgi, ürettikleri umut dolu yarınlarımız olan çocuklarımızı eğitmektir.
Öğretmenlik insanı eğitme sanatıdır.Ülkemizde bugün uygulanmakta olan eğitim sistemi, dinsel içerikli çok sorunu da birlikte getirmektedir. “Öğretmenler, küçük ayaklara büyük adımlar attıran, aydınlığın meşalesidirler.” Çağdaş, akılcı, bilimsel kültüre, eğitime, sanata ve geleneksel değerlere ışık tutanlar öğretmenlerdir. Öğretmenler, cehaleti yenen, bilince erdirenlerdir. Bugünün eğitim anlayışı ve uygulaması Atatürkçü düşünceden, Cumhuriyet devriminden, akılcı ve bilimsel eğitimden uzaklaşma yönündedir. Bu nedenledir ki öğretmenin hizmet anlayışı üzerinde karabulutlar dolaşmaktadır. Öğretmenler çok bilinmeyenli sorunlar denkleminden kurtulup, eğitimin çağdaş, akılcı, bilimsel yapısında birer ışık olmalıdırlar. Öğretmen personel yasası; yönetici ve eğitimsel atamalarda bilgi, başarı, eşitlik ve ayrımsız işlem; yatay, dikey geçişlerde ve diğer hizmetlerde siyasi baskı, kurgu yerine haklı olana verilmesi ve de öğretmen eğitimin, meslek içi yetiştirilmesinin “öğretmen üniversiteleri” ile gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır. Nitelikli öğretmenler, nitelikli eğitimin vazgeçilmezidirler. Onlara siyasi baskı, korku, kuşku yerine sevgi vermek, nitelik kazandırmak gerekmektedir. Çağdışı, niteliksiz ve ezberci eğitim değil…
Bütün öğretmen arkadaşlarımın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, aramızdan ayrılanları rahmetle, saygıyla anıyorum. Başöğretmen Atatürk’ümüze, “yıldız öğretmenleri” olarak saygı ve sevgiyle, ışıklar içinde olsun diyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları