Arif Kızılyalın

Sporun Bakanı

20 Şubat 2019 Çarşamba

1980 öncesiydi; Türkiye Kürek Şampiyonası için Sapanca’daki eski parkurda tekneleri suya indiriyorduk. Yanımıza spor giyimli babacan tavırlı biri geldi. “Zordur bu tekneyi dengede tutmak” dedi, başlarımızı okşadı. Yarışlar bittiğinde o kişiyi bu kez kravat gömlek ödül töreninde gördük. Adı Fikret Ünlü’ymüş. Beden terbiyesi Genel Müdürü olarak kürek yarışlarını izlemeye gelmiş.
İlerleyen yıllarda yolumuz Cumhuriyet gazetesinde kesişti. Rahmetli Abdülkadir Yücelman’ın, İbrahim Yıldız’ın yakın dostuydu, Cumhuriyet’in gönüllü yazarlarındandı, İlhan Selçuk’un yol arkadaşıydı. O zamanlar sayısı 30 civarında olan ‘öteki’ branşların şiddetli savunuculuğunu üstlenip, sürekli altyapı ve spor eğitimi konusunun önemini anlatmaya çalıştı. BESYO’luların ‘babası’ gibiydi. Kayakta, dağcılıkta, yüzmede, golfte müsabık sporculara taş çıkartırdı!
Sonra milletvekili seçildi. Bülent Ecevit kabinesinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi. Müthiş projelere imza attı, özerkliğin temeline harç koydu. Beden Terbiyesi’nin günümüze kadar hâlâ ayakta kalan ‘kurumsal’ kimliğinin çivilerini çaktı.
Yanılmıyorsam 2001’di, gazetenin santralından, “Bakanlıktan arıyorlar” diye bir uyarı aldım. Telefonu hemen açtım, karşımda, “Sayın Bakanım” Fikret Ünlü vardı; “Hayırlı olsun, beraber kürek çektiğin Çetin Öztürk Kürek Federasyonu Başkanı olmuş, seni de asbaşkan atamış, görevlendirmeni imzaladım, genel sekreterine gönderdim” dedi. 20 yıl önce kafasını okşadığı çocuğun atamasını onaylıyordu, tesadüftü ya da değildi, ama unutulmaz bir andı.
Yıllar sonra siyasetten emekli olduğunda arkasında müthiş bir başarı tablosu kalmıştı. Amatörlere yaptığı hizmetler, olmayan imkânlarla yarattığı tesisler falan bir yana; futbolda dünya üçüncüsü, basketbolda Avrupa ikincisi bir Türkiye, kulüpler bazında UEFA ve Süper Kupa ile “dopingsiz, temiz” olimpiyat şampiyonlukları bıraktı, “kardeşim” dediği Erdoğan Toprak’a. En önemlisi de liyakat zincirini teslim etti. Toprak da koruyacaktı kendine bırakılan emaneti; ta ki, AKP işbaşına gelip sporu siyasallaştırana dek!
Sabah saatlerinde CHP Spor Kurulu’ndan bir dostum, “Kaybettik Fikret Hoca’yı” diye mesaj attı. Yutkundum, bir devir kapanmıştı. Film şeridi aktı gözlerimin önünden; kürek parkuru, Cumhuriyet gazetesi, Abdülkadir Yücelman, İlhan Selçuk, TMOK, Kürek Federasyonu, futboldaki unutulmaz dünya üçüncülüğü, Parken Stadı’nda yan yana izlediğimiz final. Bir gerçek var ki, Fikret Ünlü bize “allahaısmarladık” dese de spor ona asla veda etmeyecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları