Hadi Çaman'sız Yeni Mevsime Giriş

29 Eylül 2008 Pazartesi

Bir büyük kayıp ile karşı karşıyayız... Türk tiyatrosu ve sinemasına uzun yıllar hizmet veren Hadi Çamanın, ölümü dolayısıyla oyuncu, oyun yazarı, yönetmen, sahne koyucu olarak Türk sanat yaşamında yerimin doldurulmayacağı, sanat dünyamızda örnek bir insan kişiliğiyle anılacağı belirtiliyor. Hadi Çaman, bir süredir ALS rahatsızlığı dolayısıyla İstanbul Ziverbeyde kaldığı bir bakımevinde solunum yetmezliği ve kalp rahatsızlığı dolayısıyla yaşamını yitirmişti. 65 yaşındaydı. Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi... Teşvikiyedeki Yeditepe Oyuncuları Sahnesinde düzenlenen, tiyatro dünyasından, aralarında Ülkü Tamer, İzzet Günay, Haldun Dormen, Gencay Gürün, Metin Serezli ve Nevra, Göksel Kortay ve Erol Keskinin de bulunduğu, sunuculuğunu oyuncu Reha Bilgenin yaptığı törende Dilek Türker, Suna Keskin, gazeteci Rengin Uz, Gülsen Tuncer, Füsun Önal, Yıldız Kenter, Ercüment Balakoğlu, Tuna Arman, Orhan Alkaya ve Nedim Sabanın yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgülün konuşması... Dilek Türkerin Türk sanatçılarını çölde çiçek açanlara benzettiği konuşması, bazı insanların dünyayı güzellemek için üretmek amacıyla yaşadıklarını belirten konuşması... Suna Keskinin Hadi Çamanı Rüzgâr Adamlakabıyla tanıması ve sürekli koşuşturan, hiç kimseden yardımını esirgemeyen biri olduğunu söylemesi... Gülsen Tuncer ise Hadi Çamanın amatörlere verdiği desteği, cömertliği, çalışkanlığı ile anılması gerektiğini ve iyi bir sanatçı olmanın yolunun iyi bir yurttaş olmaktan geçtiğini ve bunu da Hadi Çamanın çok iyi becerdiğini belirtti. Füsun Önal sabah Çamana Kelebekler seninle olsundiye cep telefonu iletisi gönderdiğini söylerken, Yıldız Kenter Hadi Çamanın bu kalabalığı görseydi mutlu olacağınıdile getirdi. Orhan Alkaya, Yeditepe Oyuncularının bundan sonra ne olacağı konusunu gündeme getirmesinin ardından, bu tiyatronun Hadi Çaman Tiyatrosuadıyla yaşaması gerektiğini söyledi. Son olarak söz alan Mustafa Sarıgül ise sahnenin yaşatılması için ellerinden geleni yapacağını belirtti. Çamanın Türk bayrağına sarılı tabutu, çalışma arkadaşlarının yaptığı saygı geçişinin ardından alkışlarla Teşvikiye Camisine uğurlandı. Hadi Çaman cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Müşfik Kenter:

Çok sevdiğim biriydi. Çok değerli bir sanatçı idi. Bir arada çalıştık. Yazık oldu. Çok genç öldü. Yapacağı daha çok iş vardı.”

Haldun Dormen:

Öğrencim olarak başladı. 1962 yılında Dormen Tiyatrosunun sınavını kazandı. 10 yıl süreyle birlikte çalıştık. Tiyatroyu gerçekten çok sevdi. Bütün hayatı boyunca sürdürdü. Hayatında neredeyse tiyatrodan başka bir şey yoktu. Çok iyi bir dost idi. Herkesin yardımına koşardı. Çok iyi ve çok önemli bir tiyatrocuyu olduğu kadar, çok iyi bir dostu da kaybettim.

Zeynep Oral:

Hadi Çaman, kendisinden daha çok, yaptığı işi ciddiye alan sanatçılardandı. Tiyatro sanatının değerine, yüceliğine, sonsuzluğuna, çeşitliliğine, önemine sonuna dek inanırdı. Adeta var olma nedeni idi. Çok çalıştı, çok didindi. Kişiliğini, çevresine saygısını, dostluklarını, kısacası tüm dünyasını tiyatro ile canlandırdı.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları