Erkeklerin Yönettiği Türkiye'de....

29 Eylül 2008 Pazartesi

Erkeklerin yönettiği ülkemizde dert çoook, derman yok deyip tembelleşmeye; nasılsa hiçbir şey değişmiyor deyip vazgeçmeye yönelmek en yanlış iş! Hayır tembelleşmek yok, bıkmak usanmak yok, umutsuzluğa kapılmak yok, hele hele vazgeçmek hiç yok!!!

Bana bunları söyleten Mersinden, Mersin KA-DERden gelen bir açıklama! Öylesine içten, öylesine sahici ve açık seçik yazılmış ki, derhal kolları sıvayıp ben ne yapabilirim diye çırpınmaya başlıyorsunuz... Mersinden gelen ve İlksen Sorguç Dinçer (KA-DER Mersin İl Temsilcisi) imzalı açıklamayı sizlerle paylaşıyorum:

\t\t***

Geçtiğimiz ay bir siyasi partinin kapatılma davası gündemdeydi. Anayasa Mahkemesinin kararı; bir siyasi parti için en ağır ceza olan kapatma kararı değil, ikinci derecede etken, devlet bütçesinden aldıkları paranın yarıya indirilmesiydi.

Her siyasi parti aldıkları oy oranına göre devlet bütçesinden para alıyor.

Devlet bütçesinden siyasi partilere para verilmesindeki amaç demokrasi adına kurulmuş olan siyasi partilerin faaliyetlerini sürdürebilmeleridir.

Benim de bu açıklamayı yapmaktaki amacım, bir siyasi partiye niçin kapatma davası açıldı, niçin kapatılmadı; kapatılmalı veya kapatılmamalı meselesi değil... Siyasi partilerin var olma gerekçesi demokrasiyi oluşturmak, daha da güçlendirmek ise; halkın vatandaşın temsilini sağlamak ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yarısını oluşturan kadınlar niçin temsil edilmiyor?

Tüm siyasi partiler; devlet bütçesinden aldığınız paranın yarısını kadın seçmenlerin oyları sayesinde alıyorsunuz. Bu paranın yarısını kadınların temsili için kullanıyor musunuz?

Mersinde, seçimle göreve gelen, milletvekillerimizin tamamı erkek.

İl Genel Meclis üyelerimizin tamamı erkek.

Belediye başkanlarının tamamı erkek.

Belediye meclis üyelerinin, muhtarların çoğunluğu erkek.

Atamayla göreve gelen yöneticilerimizde de durum aynı: KA-DER olarak on yıldır ‘niçin vali yardımcılarımızın biri kadın değilşeklindeki söylemlerimizi sürdürmekteyiz. Mersin yeni bir idari yapılanmaya girmiştir. Yeni yapılanma süreci sonucu oluşan, Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli ilçelerine atanan dört kaymakamın, dördü de erkek.

Önümüzdeki 2009 Mart ayında bir yerel seçim var, siyasi partiler aday belirleme yarışında, yine erkek adayların peşinde. Seçim kampanyalarınızı birbirinizi tenkit ederek sürdürürken erkek erkeğe yarışın. Bunun da adına demokrasi deyin.

***

Mersinden gelen açıklama böyle. Bundan daha net nasıl söylenir bilemiyorum!

Bu arada, Avrupa Kadın Lobisi eylül ortalarından beri Cinsiyet eşitliği yoksa modern Avrupa demokrasisi yoktur sloganıyla bir kampanya sürdürüyor. 83 üye örgütüyle Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu da aynı kampanyayı Türkiyede yaygınlaştırmaya çalışıyor. Sekreteryasını Ka-Der yürütüyor. Amaç 50/50 Eşitlik”!

Kadınların her geçen gün eve kapatıldığı ya da kapatılmayı seçtiği, kadının ekonomik bağımsızlığının öcü gibi görüldüğü, ev dışında çalışmasıgünah sayıldığı bir ortamda... Beyin ve kafa, ruh ve bedenin kompartımanlara ayrılıp, ayrı ayrı değerlendirildiği (sanki mümkünmüş gibi!) bir ortamda, siz gelin de demokrasi hayali kurun!

Zor! Çok zor! Ama yine de vazgeçmek yok!

e-posta: [email protected]

faks:0212.257 16 50


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları