Olaylar Ve Görüşler

Ceyhun Atuf Kansu’yu 100. doğum yıldönümünde anarken

06 Mart 2019 Çarşamba

Milli Mücadele’den gelen ruhu Anadolu’ya aşılamak isteyen Ceyhun Atuf Kansu, yaşamı boyunca Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu oldu, ilkelerinden asla ödün vermedi.

Yaşamını ülkesinin aydınlık yarınlarına adayan, Atatürkçü kimliği ile hiç sönmeyen bir ışıktı benim için Ceyhun Atuf Kansu. Lirizmin şairi o büyük insan hep Ata’nın izinde yürüdü, Anadolu yollarına koyularak yürekten sevdiği halkıyla bütünleşti, o halka yardım elini uzattı.
Gericiliğe ve bağnazlığa karşı savaş açan Ceyhun Atuf Kansu, “Bütün bunları ben Atatürk’ten öğrendim” derken, babası Nafi Atuf Kansu’nun bilgisizlik, sefalet ve bağnazlığa karşı sürdürdüğü savaşını anımsıyordu.
Ceyhun Atuf Kansu, Nâzım gibi benim gençlik yıllarımın şairidir. Duygu yüklü, içtenlikli şiirleri, onun üstün nitelikli kişiliğini, insancıllığını yansıtır. Onun şiirleri, düz yazıları sıcaklık doludur, sevgiyi, hoşgörüyü aşılar bizlere.
Kansu’nun “Vatansız kalmış vatanımı seviyorum”, “Dostu arıyorum, soruyorum, dost nerede?”, “Yalancı çok, gerçek dost yok” sözleri, nasıl unutulur?
Kansu, yalnız çocuk doktoru değildi, büyük bir yürekti, halkı ile bütünleşen, onlara yardım elini uzatan duygu yüklü bir yürek... Bu değerli ozanımızın “Beni bilse bilse çiçekler bilir”, “Yurdumun çiçeklenmesi için daima yaşadım”, “Yaşamak savaşmaktır, kendimi bildim bile” dizeleri belleğimden silinmiyor.
Milli Mücadele’den gelen ruhu Anadolu’ya aşılamak isteyen Ceyhun Atuf Kansu, yaşamı boyunca, Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu oldu, ilkelerinden asla ödün vermedi.
Ceyhun Atuf Kansu her zaman laik, halkçı, ulusçu ve devrimci bir Cumhuriyet’ten yana oldu. Ulu önderi “Ortaçağa savaş açmış başöğretmen” olarak tanımlayan Ceyhun Atuf Kansu’yu 100. doğum yıldönümünde
“Yerine koymak, kutsamak o gülü
Hangi yerine?
Mustafa Kemal’in bahçesine
Bir ulusun suladığı, beslediği
Yediveren bağımsızlık gülü!”
dizeleriyle saygı ve özlemle anıyorum.

Daver Darende / Emekli Diplomat - Yazar



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları