Özdemir İnce

Türkiya Umum Belediyeler Riyaseti

17 Mart 2019 Pazar

1 Mart 2019 tarihli Hürriyet gazetesinin arka sayfasının tamamında Türkiya Umum Belediye Reisi namzedi Recep Tayyip beyefendinin hafifçe beşuş çehreli suretinin yanında ciddi bir “polgıram” reklamı var. Bir üslup ki “üslub-u beyân ayniyle insan!”. Amma velâkin, İstanbul’un ve 17 yıllık saltanatın hesabı verilmeden, sanki muhalefet partisiymiş gibi vaatlerde bulunuyor. Cümle cümle ilerleyerek, bu seçim reklamının “yapıcı bir eleştırisi”ni yapacağız efendim. Eleştirimiz parantez içinde olacaktır:

***

1- Planlı şehirlerle yükselen Türkiye. (Türkiye’de yükselen sadece çirkin gökdelenler.)
2- Tevazu, samimiyet ve gayret ile “memleket işi gönül işi” diyerek “gönül belediyeciliği” anlayışıyla milletimize hizmet yolunda hız kesmeden devam ediyoruz. (“Gönül işi” ne demek? Belediyecilik gönüllerde değil çöplüklerde, kanalizasyonlarda yapılır.)
3- İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine asla geçit verilmeyecek. (Demek ki 17 yıldır istismara geçit vermişsiniz.)
4- Tüm planlama ve uygulamalarda şeffaflık gözetilecek. (Demek ki şimdiye kadar şeffaflık gözetmemişsiniz.)
5- Plan değişiklikleri muhtar binalarında ilan edilerek, milletimizin görüşü ve onayı alınarak uygulamaya geçilecek. (Şimdiye kadar neden yapmadınız?)
6- Tüm çalışmalarda konusunda uzman kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin fikirlerine başvurulacak, demokratik katılım süreçleriyle uzlaşı sağlanacak. (Şimdiye kadar neden yapmadınız? “Demokratik katılım süreçleriyle uzlaşı” ne demek?)
7- Milletimizin hayat kalitesini artırmayan hiçbir projeye vakit ve kaynak ayrılmayacak. (Demek ki şimdiye kadar kaynak ayırmışsınız.)
8- Şehirlerimizi çekim merkezi haline getirecek projelere öncelik verilecek. (Geçmiş ola!)
9- Tıpkı dün olduğu gibi yeni dönemde de insan merkezli hizmetlerimiz temel olacak. (Yani yandaş ve hısım-akrabaya!)
10- Gönül belediyeciliği ile milletimize hizmet yolunda hız kesmeden devam ediyoruz. (Gönül belediyeciliği değirmene yoğurt öğütmeye gider. Yani “cek” ve “cak” belediyeciliği!)

***

CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 somut prorojesinden 9’unu bilginize sunarım:
1- Belediyenin hizmet ağıyla 25 bin kişiye iş sağlanacak... 200 bin kişiye kısa vadede iş bulunacak... 2- Sosyal yardım bütçesi 3 katına çıkarılacak. İhtiyaç sahipleri belirlenecek. Her ay onlara 200 liradan 2020 liraya kadar nakdi yardım yapılacak. 3- Suda yüzde 40 indirim yapılacak. Ulaşım 12 yaşa kadar bedava, 25 yaş altına yüzde 40 indirimli olacak. 4- 500 bin öğrencinin kitap, kırtasiye ve üniforma masrafları karşılanacak. 5- Sebze-meyve ucuz, sağlıklı olacak. Esnafı, pazarı, manavı, kooperatifi ve belediyeyi kapsayan Üreticiden Tüketiciye Gıda Zinciri kurulacak. 6- 961 mahalleye, düğün, nişan, taziye için “mahalle evleri” inşa edilecek. 7- 75 bin üniversite öğrencisine aylık 400 lira karşılıksız burs verilecek. 8- Yemekhanesiz okullarda kumanya dağıtılacak. Mahalle evlerinde ücretsiz etüt merkezleri açılacak. 9- Halk-Süt kurulacak. Çocuklara bedava süt dağıtılacak. Semt lokantaları hayata geçirilecek.

***

Bir yanda Türkiye’de mevcut olan 1.399 belediyeyi temsil eden ve 1.399 nâmevcut belediye başkanına bölünmüş, havalarda uçan ve ülke gerçeklerini çarpıtan, botoks uzmanı bir “Türkiya Umum Belediye Reisi” heyulası! Bir yanda kendi ayakları üzerinde yürüyen, Beylikdüzü Belediye Üniversitesi’ni “Summa Cum Laude” (Aliyy-ül-a’lâ) yani iftihar diplomasıyla bitirmiş bir “uomo universale” denen evrensel ve yetkin bir insan.
Bir yanda, partisinin kazandığı her belediyenin üzerine çökecek bir kâbus; bir yanda Belediye’yi vatandaşla birlikte yönetmek isteyen, Varlığını Türk Varlığına Armağan Etmiş bir yoldaş! Binali Yıldırım mı? O, bir dipnotudur!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerli ve milli 24 Mart 2024
Devlet hata yapamaz 22 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları