Olaylar Ve Görüşler

Kuvayı Milliye Kahramanı Makbule Efe

24 Mart 2019 Pazar

Makbule Efe, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın sayısız kadın kahramanlarından birisidir. 1902 yılında Manisa Gördes’de çiftçilik ve tarımla uğraşan kalabalık bir aile içinde dünyaya gelmiştir. O dönemde yaşayan Gördesli her kadın gibi Makbule de ata binmesini ve silah kullanmasını çok küçük yaşlarda öğrenmişti. On iki yaşındayken babasını yitirdi. Ağabeylerinin koruması altında büyüdü.

1920 yılının Eylül ayında Ustrumcalı Halil Efe ile evlendi. 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusu İzmir’i işgal ettikten sonra diğer Batı Anadolu illerini de işgal etmeye başladı. Makbule, 7 Kasım 1921 tarihinde henüz on dokuz yaşında ve iki aylık evliyken eşi Halil Efe ile birlikte Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey'in komutasındaki Kuvayı Milliye kuvvetlerine katılarak dağa çıktı.

Halil Efe ile birlikte Gördes, Simav, Demirci, Bigadiç ve Sındırgı dağlarında Kuvayı Milliye birlikleri ile düşman kuvvetlerine karşı düzenlenen baskınlarda görev aldı. Cesareti ile kendisiyle beraber savaşan Kuvayı Milliye askerlerinin saygısını kazandı. Ev kadını Makbule artık 'Makbule Efe' namıyla ün saldı. Düşmanla girdiği her çatışmada kahramanca savaştı. Kuvayı Milliye birlikleriyle Yunan ordusunun ikmal yollarını keserek düşmana ağır kayıplar verdirdi.

Türk birlikleri, Demirci’ye doğru çekilmek zorunda kalınca, Halil Efe’nin önerisi ile birlik komutanı, İbrahim Ethem Bey’den onay alarak kocasının yönettiği savaşçı grubuna katıldı. Yunan birlikleri ile çatışmaya girdi ve askeri birliklerimizin güvenle geri çekilmesini sağladı. 1921 yılında kocası Halil Efe ile birlikte iki kez pusuya düşürülmelerine rağmen Makbule Efe’nin cesareti ve direnci sayesinde pusulardan kurtulmayı başardılar.

Yunanlar, Sakarya Savaşı'nda bozguna uğrayınca Afyonkarahisar’daki mevzilerine çekilmeye başladı. Makbule Efe, Kuvayı Milliye birlikleri ile geri çekilen düşmana karşı yapılan bütün baskınlara katıldı. Yunan birliklerine epey kayıplar verdirdiler.

Gördes- Sındırgı- Akhisar bölgesinde Yunan birliklerine karşı düzenlenen saldırılarda en önde savaştı. Makbule Efe, siyah pantolonu, üstüne giydiği uzun mantosu, ayağında mahmuzlu çizmeleri, başında yüzünü gizleyen siyah başlığı ile düşmanın yüreğine korku salan tam bir gece süvarisiydi. Düşmandan ele geçirdiği doru atının üstünde elinde Japon filintası ile hep en önde savaştı, bazen de savaşçıların artçısı olarak kalırdı.
Makbule Efe, birliğindeki savaşçıların hemen hepsinden daha iyi ata binerdi. Tehlike anında silahı en önce eline alan o olurdu. Makbule Efe dağ hayatının sıkıntılarına zorluklarına ve tehlikelerine karşın kocası Halil Efe’nin yanından hiç ayrılmadı.
17 Mart 1922 tarihinde ani bir düşman baskını sırasında bozulan ve geri çekilen arkadaşlarına cesaret vermek için her zaman yaptığı gibi hızla öne atıldı. Akhisar-Sındırgı sınırında Koca Yayla'da Yunan ordusuyla en ön saflarda savaşırken başından vurularak şehit düştü. Makbule Efe, şehit düştüğünde henüz 21 yaşındaydı. Gözyaşları arasında Koca Yayla'da toprağa verildi.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli roller üstlenen Türk kadınları, ulusumuzun şanına yakışan kahramanlıklar göstermişler ve bu vatanın kazanılmasında çok yararlı hizmetlerde bulunmuşlardır. Onların bazılarını askerlerimize erzak taşırken, bazılarını sırtında bebesiyle cephane taşırken, bazılarını da Makbule Efe gibi karda, çamurda ve ateş altında dağlarda erkeklerle beraber düşmanla savaşırken görüyoruz. Onlar Kuvayı Milliye'nin kahraman kadınlarıdır. Ne mutlu onlara ki bize bu güzel vatanı armağan ettiler.

Av. EROL TÜRK



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları