Trabzon Sanat Günleri’nden…

18 Ekim 2014 Cumartesi

Geçen hafta ülkemizin en önemli uluslararası şiir buluşması olmaya aday Eskişehir Uluslararası Şiir Buluşması’ndan söz etmiştim…
Bu hafta, ülkemizde ve bulunduğumuz coğrafyada yaşanmakta olan kötülükler üzerine yazmayı yine erteleyerek, bu kez de Trabzon Sanat Evi’nin düzenlediği sanat günlerinden söz edeceğim.
Trabzon Sanat Evi 2007 yılında kurulmuş.
10 kişilik yürütme kurulunun başkanı, aynı zamanda Mizah Sanatı Derneği başkanı olan karikatür sanatçısı Adnan Taç.
Yürütme kurulu üyelerinin başkan olarak sorumluluk üstlendikleri başkaca kuruluş adlarını sıraladığınızda, bu kentimizde sanat alanının nasıl örgütlü olduğunu görüyorsunuz:
Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği, Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği, Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği, Karadeniz Yazarlar Derneği, Trabzon Fotoğraf Sanatı Derneği, Trabzon Müzik ve Halkoyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi…
Bütün bu sanat kuruluşlarının katılımı ve ortak çabasıyla yaşam bulan Trabzon Sanat Evi, kuruluşundan bu yana sürdürdüğü başarısını da bu örgütlü birlikteliğe borçlu.

***

Bu yıl 13-19 Ekim tarihlerinde altıncısı gerçekleştirilen sanat günleri, gençlere, sanatseverlere, edebiyattan sinemaya, tiyatrodan görsel sanatlara, karikatür sanatından fotoğraf sanatına, çok yönlü ve zengin bir program sunuyor.
6. Sanat Günleri’nin ilkinde sergi açılışları, ressam ve öğretim üyesi Prof. Hüsamettin Koçan’la söyleşi, horon ekibinin oyunları ile meddah gösterisi ve film gösterimi yer almış.
İkinci ve üçüncü günlerde edebiyatçılarla söyleşiler, okur ve yazar buluşmaları, müzik dinletileri yer alıyor.
İki tiyatro sanatçısının sunduğu “Mizahi Şiir Dinletisi”nde ünlü şairlerimizin mizahi şiirleri okunmuş. Bu dinletiyi özellikle izlemek isterdim. Karadeniz deyince akla mizahın gelmesi rastgele bir şey değil. Bunu her Karadeniz yolculuğumda ya da Karadenizli dostlarımla karşılaştığımda hep anımsarım…
Benim katıldığım dördüncü sanat gününde Tekin Sönmez’in bir konferansı ve imzası, karikatür ve fotoğraf “saydam gösteri”leri, “Öylesine Bir Oyun” adlı tiyatro gösterisi vardı.
Ben ise Trabzon’da 1960’lardaki yedek subaylığım sırasında bu kentimizde Türkiye İşçi Partisi’nin kurucu il başkanı olan, yarım yüzyıllık arkadaşım Attila Aşut’la katıldığımız “1960’larda Trabzon Günlerimiz” başlıklı oturumda konuştum.
Sanat Evi sorumluları, salonu alışılmışın ötesinde doldurup bir bölümü konuşmalarımızı ayakta izleyen topluluğun bu ilgisinin sadece oturum konusuyla değil şiir sevgisiyle ilgili olduğunu söylerken haklıydılar.
Nitekim toplantı sonrasındaki imzada uzun kuyruklar oluştu…

***

Karikatür sanatçısı, aynı zamanda şair ve oyun yazarı Hasan Seçkin’in “Çizginin Diliyle 35. Yıl” başlıklı karikatür sergisi ilginç ve etkileyiciydi. Karikatür sanatı Trabzon’da, onun da ötesinde ülkemizde gerçekten özel bir yere sahip. Gazetede masa komşum Kâmil Masaracı’nın önayak olduğu Karikatür Evi girişimleriyle, bu sanatın daha da yaygınlık kazandığı gerçeğini bu arada belirtmek gerek.
Şiir sergisinde ise, kimiyle zaten tanışık olduğumuz Trabzonlu şairlerin güzel şiirlerini okudum. Bu sergide aklımda kalanlardan,Ömer Turan’ın, yanlış anımsamıyorsam “Ölü Çocuklara Ağıt” başlıklı şiirinden “Devlet her anneye bir oğul borçlu” dizesini, Bahri Ömeroğlu’nun Neruda ithaflı şiirindeki “Yarın bugünden kısadır” dizesini ve haikularını, Mehmet Kuvvet, Zekeriya Saka ve Hasan Kantarcı’nın usta işi şiirlerini anmak isterim.

***

Eskişehir-Tepebaşı Uluslararası Şiir Buluşması’nda olduğu gibi, Trabzon Sanat Evi etkinliğinde de, bizde ve çevremizde yaşanmakta olan sıkıntılı ortamda ülkemizin aydınlık yüzüyle, sanatın insancıl sıcaklığıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadım…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Canım Eros 20 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları