Aykut Küçükkaya

Sandıktan AKP’ye sert uyarı

01 Nisan 2019 Pazartesi

31 Mart yerel seçimleri beklediğimiz gibi başa baş bir yarışa sahne oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “ilçesinde başarılı olmuş adaylarla büyükşehirlerde yarışa girme stratejisi” tutmuş gözüküyor. Özellikle Türkiye’nin nefesini tutarak izlediği İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerdeki büyük yarış, Millet İttifakı’nın sandığa yansıdığını gösteriyor.Türkiye’deki oy oranları gösteriyor ki HDP seçmeni CHP’ye, Millet İttifakı’na yönelmiş.

Kılıçdaroğlu’nun başarı çıtası
Seçimden dört gün önce yaptığım röportajda CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Başarı çıtanız nedir? Bir oy oranı var mı? Ya da şu şehirleri kazanırsak evet başardık diyeceğiniz...” sorusunu yönelttiğimde şu yanıtı vermişti:
“Ankara’yı, İstanbul’u, Adana’yı, Bursa’yı, Mersin’i, Antalya’yı kazandığımızda güzel bir başarı elde etmiş olacağız. Ve kazanacağız...”
Yazımı yazdığım sırada son veriler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarı çıtası olarak gösterdiği altı büyükşehir belediyesi hedefinden dördünü kazanmış olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul ve Bursa’da ise CHP adayları ipi önde göğüslemek için kıyasıya yarışıyordu.

İmamoğlu’nun isyanı...
31 Mart yerel seçimlerinde medyanın kötü bir sınav verdiği açık bir gerçek. TV’lerin büyük çoğunluğu Erdoğan yandaşlığını seçim gecesi de sürdürdü. CHP’nin ve Millet İttifakı’nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nu isyan ettiren “Anadolu Ajansı destekli seçim sonuçlarıyla” ilgili tepki açıklamasını birçok TV kanalı görmezden geldi. CHP’nin İstanbul adayının eline sandık sonuçlarıyla ilgili yüzde 30’luk veriler ulaştığında, Anadolu Ajansı İstanbul’daki sandıkların yüzde 85’inin açıldığını duyuruyordu. İmamoğlu ikinci açıklamasında, yüzde 60’lık veriler eline ulaştığında 5 puan önde olduğunu söylüyordu. Bu nedenle İmamoğlu’nun YSK’ye uyarısı ciddiyetle ele alınmalı. Bu tablo 5 yıl önce Ankara’da yaşanan Mansur Yavaş - Melih Gökçek arasındaki çekişmeyi ve üzerine şaibe düşen seçim sonuçlarını anımsatıyor. Bu kez yeni bir “Ankara oyunu” İstanbul’da mı oynanıyor?.. Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun gece yarısı yaptığı açıklamalar gösteriyor ki oyun bu kez bozulacak gibi...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları