Cüneyt Arcayürek

...Bu Yolda Devam Et!

23 Ekim 2014 Perşembe

AD, Dışişleri Bakanı iken BM Genel Kurulu’nda konuşmaya başladı.
BM üyeleri AD nasılsa önemsenecek, dinlemeye değer bir şeyler söylemeyecek diye genel kurul salonundan ayrıldılar.
Bu olay, o zamanlar, TC’nin BM üyeleri indinde fazla itibar sahibi olmadığı içerikli yorumlara neden oldu.
Bu itibar sarsıcı olayın gelip geçici olacağı sanılırken; Türkiye Güvenlik Konseyi’ne aday ülkeler arasında yer aldı ve...
...4.5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda iki üyeden biri oldu.
Türkiye ise İspanya’nın gerisinde ancak 60 oy alabildi.
Eh tabii, büyüklük ve dünya lideri olduğu sanısıyla yaşayan Cumhurbaşkanı RTE, genel kurulda yaptığı konuşmada BM’ye, “Siz ne işe yarıyorsunuz” diye hakaret içeren bir konuşma yapar, dünya devletlerinden üstünde bir ülke, bir lider tavrı alırsa, Güvenlik Konseyi üyeliği için BM üyelerinden ancak 60 oy alabilirdi.
Bu iki olay, uluslararası alanda giderek yoğunlaşan Türkiye’nin itibarsızlığını, kaçınılmaz biçimde gözler önüne çıkaran iki örnek.

***

Bölgesel siyasette büyük oynayan RTE ile Başbakanı uluslararası konseyin lideri ABD’ye ters düştü.
Cumhurbaşkanı ve onun izindeki AD’nin saptayıp, öncelikle ABD’ye dayattıkları politikalardan bir günde çark etmelerini Batı medyası ‘U’ dönüşü diye yorumladı.
Oysa şu itibarsızlığa bakın; Ankara’yı herhangi bir ülke, ama ne çare Kobani ve IŞİD’le komşu diye nazını çektikleri bir ülke gibi gördüklerini son gelişmelerle kanıtladılar. PYD’ye silah yardımı yapacaklarını önceden Ankara ile görüşmeyi bile düşünmedi ABD.
Silah yardımı olup bittikten sonra Ankara’ya bildirdiklerini açıkladı.
ABD’nin Türk hükümetini devre dışı bırakarak giriştiği bu hareket karşısında o başı yüce dağlardaki RTE de AD de suspus!.

***

Bu olay ne demeye geliyor.
ABD, Ankara’daki elindeki küçük değerdeki kartlarla büyük oynamaya girişen yöneticilere: Aaa artık sıktınız. Rica mica, alttan alan yaklaşımlarımızı yanlış değerlendirdiniz. Yetti gayri deyip üstelik.
.....Ankara’nın politikalarına tamamen ters düşen terör örgütü dediği PYD’yi PKK’den farklı gördüğünü, bu örgütle görüşmelere ve silah yardımına devam edeceğini açıkladı.
Hükümet, ABD’nin hem silah yardımı yapacağını önceden bildirmemesini hem de asla bir koridor açmayız diye açıkladığı TC kararını yaladı yuttu ve..
... ABD’nin dayattığı isteklere boyun eğdi.

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu diplomatik yenilginin üzerini örtmeye çabalıyor.
Tabii yüksekten atan devlet ve hükümet kararının bir günde ABD dayatmaları karşısında değersiz kalışından söz etmiyor.
Koridorun henüz açıklanmamasını PYD’nin peşmergeleri istememesine bağladı.
Bizim kara harekâtına girişmeyeceğimizi söylüyor, ama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Irak’ın da Suriye’nin de Türk askerini topraklarında görmeyi istemediklerini içeren açıklamasına hiç değinmiyor.

***

Türk askerini istemeyenleri bu hükümetin kardeşlerimiz diye bağrına bastığı, vergilerinizle besledikleri Suriyeliler, Iraklılar kardeşlerimizmiş!
Hadi insanlık görevidir diye savaştan kaçanlara el bebek gül bebek muamelesi yapıyorsun, besbelli nefret ettikleri Türkleri ve askerini topraklarında görmek istemeyenlere, bari Müslümandır diye kardeşim deme!
Besle kargayı oysun gözünü diyecek noktaya getirme halkı!

***

Nene lazım; bizi düşman bilenleri konuklarımız, kardeşlerimiz diye ekmek elden su gölden dedikleri yeni yaşamlarında mutlu etmeye ve...
...Ey hükümet sen şimdi PKK’nin kanlı, yakıp yıkan Kobani sokak eylemlerini gerekçe yaparak insanları daha sıkı cendereye sokmayı güvenlik reformu diye halka nasıl yutturacağının yol ve yöntemleri bulmaya bak!
Türk düşmanlığını bağrına basar, PKK’nin Kobani eylemlerini ve olası benzerlerini bahane ederek daha pek çok yeni baskı yöntemlerini güvenlik reformu diye yutturursun halkımıza...

***

Bir zamanlar dillerden düşmeyen şu sözü yinelemenin zamanı geldi.
Mademki diktatör kılıklı ustandan devraldın böyle kelepir bir ülke:
Aferin oğlum Ahmet, sen bu yolda devam et!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları