Cüneyt Arcayürek

Ne Arasan Var Derde Devadan Gayrı...

01 Kasım 2014 Cumartesi

Beyefendimiz, Batı medyasına göre sultanımız efendimiz RTE ile veziri azamı AD’nin; yeni sıfatlarıyla ilk kez katıldıkları, uzun mu uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısında görüşülen konular gündemi...
...ülkemizin muhteremlerin ellerinde içinden çıkamaz duruma geldiği, debelendikçe battığı sorunlar bataklığının resmidir.
Ne yok ki MGK gündeminde, derde devadan gayrı!
Baş sırada tabii RTE’nin takıntısı paralel yapının kırmızı kitapta yer alması geliyor.
Bu sorunla mücadele kararlılıkla sürdürülecekmiş.
Bu, daha pek çok savcının, emniyet mensubunun ve bürokratın canı yanacak, başka görevlere ya sürülecekler, ya emekliye sevk edilecekler ya da buyrun yeni konutunuz cezaevine diyen oldubittilerle karşılaşacaklar demektir.
Ne hikmetse RTE’nin, rüşvetlerin, yolsuzlukların üzerini örtmek amacıyla birden ortaya atıverdiği, cemaatin devlet içinde yapılanma girişimi ve hükümeti devireceği iddiası; şu güne dek ne bir sağlam delille ve hatta emrindeki yargı marifetiyle kanıtlanamadı ama...
...herhalde MGK’deCumhurbaşbakan’ın bas-tırmasıyla paralel yapı devletin kırmızı defterine ithal ediliverdi.

***

Dert çok, ama hükümet MGK’de artık tak deyince şak diye yerine getiren askerlerle hem dert de çok!
IŞİD ile mücadele... Irak ve Suriye’de yaşananlar.. hatta Güney Kıbrıs’ın petrol yatakları, Beyefendi’nin doğal sorunu Filistin...
Velakin iç sorun, kamu güvenliğini bir türlü sağlayamamaları ve PKK’nin çözüm sürecini umursamadan askere saldırıları... Say say bitmeyen konuların başlıcaları...

***

HDP’liler Başbakan’la yardımcısı Arınç’ın son açıklamalarını “süreçte sıkıntı var” diye yorumluyorlar.
Hükümetin, çözüm sürecini önkoşul kamu güvenliği yani PKK azgınlığı sona ermeden ağzımıza almayız ha içeriğindeki söylemlerinden alınmışa, kaygılanmışa benziyorlar.
Onlar, efendileri İmralı’dakinden yol gösteren bir mesaj alamadıklarından olacak, sürecin birden stop etmesine fena halde bozulmuş görünüyorlar.
Fakat dört askerimizi maskeli dört alçağın, üstelik arkadan vurarak şehit etmelerine güya üzülmüşler ama, bu alçaklığın PKK’nin marifeti olduğunu bir türlü söyleyemiyorlar.
Ve bu hükümet ödün vere vere Güneydoğu’da devlet benim diyerek TC’ye kafa tutan, isyan eden, PKK ile kol kola siyaset yapan HDP ile çözüm yolları arıyor, örneğin komisyonlar kurma hazırlığında.
Resmi açıklamalardan görünen o ki hükümet, MGK gündemine aldığı sorunlar gibi, bu konuda da çarşafladı...
Bulduğu tek çare; hazırladığı yasayı bir an önce Meclis’ten geçirmek. AD, bu yasayla kamu düzenini sağlayacağını sanıyor.
MGK’nin ardından artık hükümetin de değil, devletin gündeminde çözüm bekleyen sorunlarla ilgili ne gibi inşallahakla ziyan olmayacak önlemler alınacağını bekleyip göreceğiz.

***

Dikkati çeken ise hükümetin IŞİD dahil bütün sorunların kaynağı olan yanlış, artık Batı’nın bile iflas ettiğini açıkladığı dış politikada bir düzenleme yapacağına ilişkin herhangi bir işaret olmaması!
MGK, adeta “aferun Ahmet, son bu yanlış politikalarla yoluna devam et” diyor.

***

Kobani’ye sınırdan dürbünle bakan, IŞİD’e karşı mücadeleye gönülsüz bir tavır sergileyen hükümet, Güneydoğu’da on binlerce Kürt’ün, peşmergenin topraklarımızdan geçtiği sıradaki gösterilerini acaba nasıl değerlendiriyor?
Yedikleri yemeklerin parasını bile ödemeden topraklarımızdan geçen permergeye gösterilen sıcak yakınlıkta RTE’nin ve adının izi bile yok.

***

On binlerce insan peşmergenin geçtiği kentlerde sokaklara döküldü. Barzani’nin adı, Kürdistan bayraklarıyla ve Biji Serok Obama,Yaşa Önder Obama diye haykırdı.
Bu bile RTE+AD’nin Kobani sorununda izledikleri politikanın bölgede asla onaylanmadığının kanıtı.

***

Yukarıdaki tek bayrak, tek millet, tek devlet, çözüm süreci barış yolu diye diye söylenedursun.
İçimizde bir kuşku, bir kaygı:
Güneydoğu yanlış politikalarla kopmuş gidiyor mu?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları