Carlos Menajer Olmalı

05 Ekim 2008 Pazar

Sık sık Roberto Carlos’u eleştiriyorum. Dinamo Kiev beraberliğinden sonra da “Artık bıraksın” diye manşet attım. Aslında hiçbir önyargım yok ona. Hatta bir futbolcu olarak takdir ederim kendisini. Kolay değil yıllarca dünyada defans imparatorluğunu sürdürebilmek. Ne var ki; her şeyin bir sonu var. Artık Carlos’un kafası ayaklarına hükmetmiyor. Sonuçta hemen her futbolcunun karşılaşabileceği bir gerçektir bu. Ne yaparsınız ki futbol yaşamı, bir pervane böceğinin yaşamı kadar kısa. Çabucak gelip geçiyor.

Cahit Sıtkı Tarancı, “Yaş otuz beş yolun yarısı eder” diyor ama bu sözler, insan yaşamı için. Futbolda ise, yolun sonu! Carlos iyi niyetli bir futbolcu, aldığı yüksek transfer ücretinin karşılığını vermek istiyor. Çok çabalıyor sahada. Çok güç sarf ediyor. Ne var ki eski günlerdeki Carlos olamıyor. Carlos gibi dünyada çok büyük futbolcular gelip, geçtiler. Pele’ler Maradona’lar, Garrincha’lar, Matthaus’lar, Keegan’lar daha niceleri niceleri. Şimdi neredeler? Her şeyde olduğu gibi futbolda da bir “son” vardır. Otokritik yaparak buna karar vermek gerekir. Vermeyenler çok güç durumlarda kalmıştır. Sahada adeta alay konusu olmuşlardır. Halka pek güvenmemek lazım. İşte bizim Avrupa’nın gol kralı olan Hakan Şükür’ümüz. Futbolu bırakmanın zamanlamasını iyi belirleyemediği için zor durumlarda kaldı. Yıllarca onu alkışlayanlar, çabucak karşısına geçti.

Geçen günlerde medyada Carlos’un bir demeci, beni çok mutlu etti. “Çoğu kimse beni eleştiriyor demek ki gerçekten eleştirilecek durumum var. Ama bunu kısa sürede değiştirmeye çalışacağım.” Centilmence bir açıklama. Ne var ki Dinamo Kiev karşısında yine gerçek Carlos’u değil, fotokopisini bile göremedik. Ama ne yapsın bütün iyi niyetine karşın yukarıda söylediğim gibi gücü yok. Her gün biraz daha şöhretinin erozyona uğradığını düşünüyor mu? Bir türlü anlayamıyorum.

Bana göre; Fenerbahçe, Carlos’u menajer yapmalıdır. Türkiye’yi seviyor. Isındı artık buraya. Türk futbolunun ve futbolcusunun karakteristik yapısını öğrendi. Ülkenin sosyopsikolojik durumunu da biliyor. Ondan iyi menajer olur mu? Bazı Carlos’çular, bizim bu oyuncu hakkındaki eleştirilerimize kızıyorlar. Sanki Carlos gibi futbol oynamışlar da. Ondan daha fazla şöhretliler. “Bu futbolcular da zaten hiç kimseyi beğenmezler” gibi yorumlarda bulunuyorlar. Haklılar. Çünkü futbolun içinde hiç olmamışlar. Futbol yaşamının etaplarını bilmiyorlar. Hepsi, suyu bardakta gören kaptan veya topun yuvarlak mı toparlak mı olduğunu bilmeyen kimseler. Türk insanı olarak biz, her şeyi biliriz. Bir bakışta karşımızdakinin nasıl bir insan olduğunu anlarız ama bir türlü bilmediğimizi bilmeyiz.

E-posta: [email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Olmaz.. Olmaz... 6 Kasım 2012

Günün Köşe Yazıları