Cüneyt Arcayürek

Boşuna Uğraşı!

12 Kasım 2014 Çarşamba

Özlem duygularıyla dolup taşan bir 10 Kasım daha geride kaldı.
Atatürk Kültür Merkezi’ndeki son konuşmasında “Gazi Mustafa Kemal herkesin kendi çıkarına, kendi ideolojisine, kendi dünya görüşüne göre şekillendirdiği bir tarihi figüre dönüştürülmüştür” diyen RTE, bu sözüyle suçüstü yakalandı.
Zira Atatürk’ü kendi siyasal çıkarına, kendi ideolojisine, kendi dünya görüşüne göre bugün yorumlayan bizzat kendisidir!
Nutuk’ta Atatürk’ün çok kez yeni Türkiye’den söz ettiğini söyleyen RTE, böylece 2014’te Cumhurbaşkanı seçilerek açtığı yeni Türkiye sayfasını Atatürk’e mal etti.
Büyük Önder’in gerçekleşmesini arzuladığı ama bugüne dek gerçekleşleşmeyen yeni bir dönem açtığını dolaylı biçimde ifade ederek adeta onun sürgiti bir lider olduğunu duyumsatmak istedi.

***

Cumhuriyetin, Mustafa Kemal’in bir anda, ani bir kararla, tek kişinin aldığı kararla kurulmadığının altını çiziyor.
Osmanlı’nın artık ayakta duramayacağını gören Mustafa Kemal’in daha yüzbaşılığında cumhuriyet rejimini kurmayı hayal ettiğine tarihsel belgeler tanıklık ediyor.
Atatürk’ün cumhuriyet kurmayı düşlediğini bilen, hilafete ve tükenmiş Osmanlı padişahlarına hâlâ sadık olanların Birinci Millet Meclisi dönemindeki telaşlarını ve Atatürk’ün saltanat yanlılarının aleyhte olası davranışlarını önlemek amacıyla cumhuriyeti onların Ankara’da bulunmadığı bir gün Meclis’in ilan etmesini sağladığını, RTE’nin Osmanlı belleği unutmuş görünüyor.
Evet cumhuriyet bir anda bir kişinin aldığı kararla ilan edilmedi ama milleti ya istiklal ya ölüm sloganıyla bir amaç etrafında toplayarak kazanılan ulusal savaş, cumhuriyetin ilanı ve yıkmaya çabaladığı aydınlığı yakalayan devrimler.. onun çelik gibi iradesiyle başarıldı.

***

“Bizim yeni Türkiye özlemimiz tıpkı Gazi Mustafa Kemal’in kastettiği gibi 23 Nisan 1920 Türkiyesi, o ruh o heyecandır” diyor.
Oysa Atatürk, Nutuk’u cumhuriyetin ilanından dört yıl sonra okudu.
Onun Nutuk’taki sık kullandığı yeni Türkiye ifadesi; RTE’nin hayranı olduğu köhne Osmanlı’yı, hilafeti yıkıp yerine halk iradesine dayalı çağdaş cumhuriyeti kurma amacının özetidir.
1920’den bu yana geçen zamanı öyle yorumluyor ki, onu Atatürk’ün 1923’te kurduğu cumhuriyeti bıraktığı yerden devam ettirmeye çalışan kişi sanırsınız.
Unutulmaması gereken bir Atatürk gerçeği var: Mustafa Kemal; sen ve çevrendekiler istediğiniz kadar aksini düşünün, diktatörlerden de diktatör kılıklı siyasetçilerden de nefret ederdi!

***

Siyasi ve askeri zaferler kazanan, cumhuriyeti kuran insan neden sonra ölümüne yakın yıllarda Çankaya’da Pembe Köşk diye anılan konutun yapılmasına izin verdi.
O öyle bir insandı ki, günümüzün görmemişleri gibi milletine milyarlara mal olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımına asla izin vermezdi.

***

RTE’nin son konuşmalarında henüz ağzından çıkaramadığı bir hazırlık seziliyor.
Milletin kafasından gönlünden silmeye çalıştı, başaramadı.
Şimdi kendi anlayışına göre tek bir Atatürk yaratma hevesinde.
Boşuna uğraşı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları