Özdemir İnce

Çok zoruma gidiyor

24 Mayıs 2019 Cuma

20 Mayıs sabahı Can Ataklı’nın (Tele1) programında Sabah gazetesinin birinci sayfası iki manşetiyle dikkatimi çekti: “19 Mayıs Birlik Ruhu”, “Samsun İttifakı”. İkisinden de yapaylık akıyor. Gazeteyi satın alıp okudum. AKP’nin stadyum gösterilerini yasakladığı 19 Mayıs Bayramı’nda “Birlik Ruhu” mu olur?
Devlet nezaketi gereği Samsun törenlerine katılan CHP ve SP ile MHP, BBP, VP, ANAP genel başkanlarının Cumhurbaşkanı ile çekilmiş fotoğrafının üzerine “Samsun İttifakı” diye yazmışlar. Keramete kıç attırmadan, böyle bir hatıra fotoğrafından siyasal mesaj çıkarmak mümkün değildir. Böyle derseniz, birisi de çıkıp “Cumhur İttifakı, Cumhuriyetçi demokrat halka yağ çekmek için bukalemunluk yapıyor” demez mi?

***

Sabah gazetesi, “Başkan Erdoğan Samsun’dan seslendi” diye yazmış. “Başkan” Erdoğan neyin başkanı? Nasıl seslenmiş, ne demiş? “19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim ruhu 82 milyon nüfusuyla ülkemizin her köşesinde yaşıyor” demiş. Doğrudur! Cumhuriyet ruhu, AKP ve MHP’ye karşın, Türk halkının ruhunda ve kafasında hâlâ yaşamakta, yaşıyor. Giderek güçlenerek yaşayacak! DNA’sına eklendi!

***

Gazete, R.T. Erdoğan’ın konuşmasını 5 konuda özetlemiş. Ben de işimi yapıp değerlendireceğim:
1- NASIL ki, Gazi Mustafa Kemal işgale boyun eğenlere itibar etmeden mücadelesini yürüttüyse biz de öyle hareket ediyoruz.
- Bunun en iyi kanıtı(!): Düşmanla işbirliği yapanların adlarını hastanelere, okullara, üniversitelere, caddelere ve sokaklara vermek; tabutlarını Türk bayrağıyla örtmek; hainlerin izinden gitmek!
2- FIRSAT bulduklarında bizi içimizden bölmeye dışarıdan kuşatmaya çalışıyorlar. Kurulan tuzakları bir bir bozuyoruz.
- Doğrudur! Bütünlüğümüzü oluşturan Türk ulusunu Türk, Kürt, Laz, Arap, Arnavut, Boşnak, Pomak, Çerkes etnisitelerine bölüp uhuyla yapıştırıyorlar.
3- DAHİLİ bedhahlara rağmen Türkiye’yi dimdik ayakta tutuyor ve 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıyoruz.
- Türkiye’nin kötülüğünü isteyenler kim? Söyleyin ki bilinsin, milletin gözü açılsın? FETÖ’yü besleyip iktidar ortağı yapanlar mı? PKK ile açılım senaryoları yazanlar mı? Milletin 2023 hedefi demokratik parlamenter Cumhuriyet rejimine geri dönerek ihanete son vermek. Sizinki ne?
4- GENÇLER 19 Mayıs ruhunu, 23 Nisan ruhunu ilk günkü heyecanla yaşatmaya ve sürdürmeye var mısınız?
- Gençleri işsiz bırakanların; resmi bayramlarını, özgürlüklerini yasaklayanların böyle sorular sormaya hakkı olabilir mi?
5- 15 TEMMUZ’DA olduğu gibi, istiklal ve istikbalimiz uğrunda gerekirse canınız pahasına mücadeleye var mısınız?
- 15 Temmuz, iki ortak arasındaki hesaplaşmanın tarihidir. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim’in yanına koyamazsınız. Yurt savunması idealine değil, ancak alacak-verecek davasına girer!

***

İşte zoruma bu gidiyor: İktidar otoritesini ve devlet aygıtını arkalarına alıp halka enayi, aptal, budala muamelesi yapıyorlar; Cumhuriyetin yarattığı bütün maddi değerleri üç kuruşa satıp yok ediyorlar; kurucu değerlerin içine tükürüyorlar; TBMM’yi ıskartaya çıkarıyorlar; kuvvetler ayrılığını tersine çeviriyorlar; Cumhuriyetin anayasal ve yasal temellerini, Devrim Yasaları’nı dinamitliyorlar; sonra bir fotoğrafla halkın gözünü külleyeceklerini sanıyorlar...
İnsanların adlarından, insanların kılık-kıyafetinden, hal ve gidişlerinden, jest ve mimiklerinden siyasal eğilimlerini anlıyorlar. Pek yakında, “Biz insanlara baktık, çoğunluk bizden; seçim yapmanın gereği yok!” diyebilirler.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerli ve milli 24 Mart 2024
Devlet hata yapamaz 22 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları