Özel Güvenlik Terörü

15 Kasım 2014 Cumartesi

Enerji yağmasından pay kapmak isteyen Kolin Grubu’nun geçen hafta perşembe akşamı Soma-Yırca’da gerçekleştirdiği, 6 bin zeytin ağacının yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kıyım vahşetini yazılı ve görsel basında izledik. Ama eksikmiş, dün yeni görüntüler düştü ekranlara.
Hitler’in SA – Fırtına Birlikleri’ni andıran özel güvenlik güçlerinin ağaçlarını korumak için zeytinlikte nöbet tutan kadınlı erkekli köylülerin üzerine nasıl büyük bir hırsla, nasıl acımasızca saldırdıklarını gördük. İnsanları, akşam karanlığının verdiği cesaretle çivili sopalarla dövüyorlar, üzerlerine biber gazı sıkıyorlar, tekmeliyorlar, yerlerde sürüklüyorlardı.
Gördüklerimiz, ülkemizdeki özel güvenlik rezilliğinin vardığı boyutları göstermesi açısından ibret vericiydi. Bu milis birlikleri aldıkları para karşılığında patronlarının buyruğunu, üzerinde hiç düşünmeksizin uygulayan suç robotlarıydı.Üzerlerine saldırdıkları köylülerin acı içinde kıvranmaları,hastanelik olmaları, ölümle karşı karşıya gelmeleri umurlarında değildi.
                                                            ***
Soma-Yırca’da görülen vahşet “özel güvenlik güçleri” denen bu terör çetelerinin ivedilikle zapturapt altına alınması zorunluluğunu ortaya koymuştur. Hak arayan, haklarını savunan insanların üzerlerine bu güçlerin saldırtılmaları ileride üstesinden gelinemeyecek, altından kalkılamayacak olaylara neden olabilir. Soma-Yırca olayları bu bağlamda önemli bir işaret olarak değerlendirilmelidir.
Halk koyun değildir. İnsanların, kendilerine şiddet uygulayan bu güçlere aynı şiddetle karşılık vermelerinin ölümcül sonuçlar doğuracağı olasılığı gözden uzak tutulmamalıdır.
                                                            ***
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı performans programında, Emniyet birimlerinde toplam görevli sayısı 243 bin 112 olarak açıklanmıştı. Diğer hizmetler sınıfı başlığı altında toplanan 13 bin 127 kişi de bu sayıya eklendiğinde Emniyet teşkilatında toplam 256 bin 239 kişinin istihdam edildiği görülmektedir.
Özel Güvenlik Federasyonu’nun 2012 yılında yayımladığı Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi Sektör Raporu’na bir göz atalım. “Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre polis görev bölgesinde özel güvenlik faaliyeti için izin verilen şirket sayısı 1375, özel güvenlik eğitimi veren kurum sayısı 727, kendi güvenliğini sağlamak üzere özel güvenlik izni alan yer sayısı 53 bin 635’tir. Jandarma Genel Komutanlığı kayıtlarına göre ise jandarma bölgesinde özel güvenlik faaliyeti için izin verilen şirket sayısı 6, özel güvenlik eğitimi veren kurum sayısı 2, kendi güvenliğini sağlamak üzere özel güvenlik izni alan yer sayısı 9 bin 247’dir.”
“Ülkemizde 2011 yılı sonu itibarı ile polis bölgesinde 832 bin 813 kişi özel güvenlik görevlisi sertifikası, 541 bin 642 kişi özel güvenlik kimliği almış olup 187 bin 467 özel güvenlik görevlisi mevcuttur. Jandarma bölgesinde ise 14 bin 78 kişi özel güvenlik sertifikası, 98 bin 170 kişi özel kimliği almış olup 35 bin 251 özel güvenlik görevlisi mevcuttur. Böylece ülkemizde sertifika alan özel güvenlik görevlisi sayısı 846 bin 891, özel güvenlik kimliği alan görevli sayısı 639 bin 812, özel güvenlik görevlisi sayısı 213 bin 718 kişidir. 1 milyon 155 bin 389 kişi özel güvenlik görevlisi olmak üzere sınava girmiş, bunların 780 bin 955’i sınavda başarılı olmuştur. Bu veriler sektörün ve hizmet alanının büyüklüğü hakkında bize yeterli bilgiyi vermektedir.”
                                                            ***
Görüldüğü gibi Türkiye’de özel güvenlik personelinin sayısı resmi polis personeli sayısının üzerindedir ve bu sayı artmaktadır. Özel güvenlik güçleri yeterince denetlenmediği, Soma-Yırcalı’da olduğu gibi korumasız insanların üzerine sorumsuzca biber gazıyla, çivili sopalarla saldırtıldığı sürece bu gidiş hayırlı değildir.
Tehlike bağıra çağıra “Geliyorum!” demektedir. Bu sese bir an önce kulak verilmezse yarın iş işten geçmiş olacaktır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları