Faili Meçhul Diziler

16 Kasım 2014 Pazar

Benim Adım Gültepe. Bitti. Bana Artık Hicran De. Bitti. Yalan Dünya. Bitiyor. Sırada Urfalıyam Ezelden var.
Bu sadece Kanal D’nin sonlandırdığı yapımlar.
Türkiye’nin en iyi dizileri teker teker reyting canavarına kurban veriliyor. Oysa reytingleri
o kadar da kötü değil. Başka bir kanalda olsa el üstünde tutulur. Lakin Kanal D gün birincisi olmak için ilk üçe giremeyen dizileri gözden çıkarıyor.
Büyük bir kıyım.
Geride kocaman bir hüsran. Seyirciye de biten dizilerin ardından evladını yitirmiş analar gibi ağıt yakmak kalıyor. Güvenimizi yitiriyoruz. Artık bir diziyi sevmekten, ona bağlanmaktan korkar olduk. Cumartesi Anneleri’ne döndük. Bir evladımızı daha faili meçhule vermemek için dizilerden uzak durmaya başladık. Soğuduk.
Ülkem insanı gariptir. Tuhaftır. Sağı solu belli olmaz. “Cumartesi Anneleri” üstüne kurgu-belgesel tadında bir dizi yapılsa izler mi?
Kurtlar Vadisi’ni 10 yıldır birinci yapan seyirci, Reaksiyon’a sırt çevirdi. Çünkü bizden değil. Aksiyonu bol, duygusu zayıf, hareketli diziler bize göre değil. Reaksiyon faili meçhul cinayetleri çözmeye çalışan Behzat Ç. tadında bir kahramanın hikâyesini anlatsaydı gün birincisi olmaz mıydı? Böyle bir dizi yeni Türkiye’nin kokuşmuş medyasında yer bulur muydu? Bilemedim.
Uğur Mumcu’nun hikâyesini anlatan bir dizi bu ülkede ne zaman çekilecek?
Neruda’nın sürgün yıllarını anlatan, İl Postino tadında bir Nâzım Hikmet filmi için neyi bekliyoruz? Kıyameti mi?
Peki ya Ahmet Kaya?
Atv’de yayımlanan Bugünün Saraylısı’nın akıbeti ne oldu? Bu kadar güzel bir dizi bitirilir mi? Allah bilir bittiğinden dizi çalışanlarının bile haberi olmadı. Peki ya, Urfalıyam Ezelden niye bitiyor? Bilen var mı? Müziğin kalbi İMÇ’yi sıra geceleri yapan bir ailenin dramı üzerinden çok başarılı bir şekilde oya gibi işleyen bir dizi ilk üçe giremediği için yayımdan kaldırılır mı? Bu ülkede olur. Bu ülkede her şey mümkün. Kaldırımda yürürken otomobilin altında kalıp ezilen insanların ülkesi burası.
Oysa “Urfalıyam Ezelden” İbrahim Tatlıses gibi bir arabesk türkücü motifine dayansaydı gün birincisi olurdu. Diziyi atv satın almayı düşünüyormuş. Bence yeni bölümlerde Bülent İnal’ı ekmek parası için arabesk söylemeye mecbur kalmış bir karaktere dönüştürmek iyi bir reyting hamlesi olabilir. Öykü Gürman’ı da Yıldız Tilbe yaparız olur biter. Dizi tuttuktan sonra Bülent İnal yavaş yavaş isyanlara başlayıp Ahmet Kaya gibi protest müziğe bile yönelebilir. Biraz daha uçup “İncir Reçeli 3”te Halil Sezai ile “İsyan” düeti bile yapabilir.
Neyse biz elimizin hamuruyla sektörün işine burnumuzu sokmayalım. Büyüklerimiz daha iyi bilir. Her daim.
Gün birincisi olan dizilere bir baksanıza: Güzel Köylü. Küçük Ağa. Küçük Gelin. Kiraz Mevsimi. Kocamın Ailesi. O Hayat Benim vb. Kim izliyor bu dizileri? Allah aşkına. Kim?
Bu konuda en başarılı kanal FOX. Elin Amerikalısı ülkem insanını daha iyi mi analiz ediyor acaba?
Seyirci profilimizi anlamak için Ak veya Beyaz Saray’da oturmaya gerek yok.
Sokağa indiğimizde her şey apaçık ortada.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Burada Laf Yok 2 Mart 2015
Beş Kardeş 22 Şubat 2015
Aşk, Tanrı ve Ceza 15 Şubat 2015

Günün Köşe Yazıları