Feyzi Açıkalın

Cumhurbaşkanlığı Turu küme düştü

27 Haziran 2019 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR) küme düştü. Bunu “düşürüldü” diye de okuyabilirsiniz. TUR, içinde yer aldığı dünya bisiklet liginin en üst basamağındaki yarışmanın koşullarını yerine getiremediği için, yeni açıklanan 2020 uluslararası takvimde yerini alamadı. Bu karar Türkiye bisiklet sporunu yakından izleyenler için sürpriz olmadı. Çünkü TUR, birkaç iyi niyetli amatör insanın beklentisiz çabaları, gelişmiş organizasyon yeteneği ve uluslararası camiayla ilişki kurma becerisi ile bu düzeye ulaşmıştı. Oysa son yılların organizasyonu, özellikle yabancı katılımcılarca birçok yönden eleştirilmekteydi.
Diğer bir acı gerçek de, organizasyonun geldiği noktanın yarışmacı Türk bisiklet sporunun durumunu yansıtmaktan uzak olmasıydı. Nasıl Kolombiya pıtrak gibi üst düzey yarışmacı sporcu yetiştiriyor ama bizimkinin yanında amatör kalan bir ulusal tur düzenliyorsa, bizde de tam tersi olmaktaydı.

Otoyol sevdası!
Bisiklet sporunu allayıp pullayıp, devletin parasını kullanarak cümle âlem görsün, ülkemizin tanıtımı yapılsın diye tur organize etmekteydik. Bisiklet, tanıtım öğesi uğruna tamamen araç olmuştu. TUR, tabii ki ülkede bisiklet sporuna olan ilgiyi artırdı. Bilgilenen sporsever iyi tüketici oldu. Ama yarışmacı sporcu sayısında aksine kötüye gidiş yaşandı. Dünya Bisiklet Birliği (UCI) TUR’un takvimden çıkarılma nedeni olarak, yarışmada yer alması zorunlu olan 10 pro tur takımı sayısına ulaşılamamış olmasını gösterdi. Bunun dışında, takımlar sıcak denizlerden alınıp otoyollara aktarılan organizasyondan şikâyetçiydiler.

5 yıl geriye gitti
Bir de kâğıda dökülmeyen neden vardı: Ülkemize nasıl üst düzey spor organizasyonları artık verilmiyor; kongre, kültür gibi nitelikli turist çekecek turizm çeşitlerinde gerileme yaşanıyorsa, bisiklet takımlarının gelmekte çekince göstermesi de politik nedenlere bağlanıyordu! Şimdi ne olacak? Seneye bir alt kategoriye düşürüldüğümüzü varsaydığımızda, beş yıl geriye gitmiş olarak organizasyona başlayacağız. Takımları ülkemize getirebilmek için daha özel çabalar sarfedilmesi gerekecek. Bir alt kategoriye düşmek dünyanın sonu değil. Ama TUR’u Avrupalının gözünde çekici kılabilecek bol güneşli parkurlar, deniz kıyısındaki kaliteli oteller, iyi yemek gibi aslında sporun çok dışında gibi görünen öğelerle süslemediğimiz takdirde daha da gerileme yaşanması işten değildir. Hele de, süregiden bu organizasyon anlayışıyla!    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları